Leegstandswet en tijdelijke verhuur - nieuwe regels
Tijdelijke verhuur in 2020 en 2021 met vergunning en onder gebruikmaking van de gewijzigde Leegstandwet is een bruikbare oplossing voor wie twee koophuizen heeft en als de verkoop van het eerste huis niet wil vlotten. Zo beperkt u de dubbele lasten van twee woningen, u verdient een deel terug. Maar aan de Leegstandswet zitten beperkingen. Met de nieuwe regels moet daarin verandering komen. Soepelere regels bij tijdelijke verhuur onder de Leegstandswet dus. Let op de fiscale gevolgen van het verhuren van uw eigen huis. U hebt drie jaar een dubbele aftrek van hypotheekrente. Het moet wel huren met een huurcontract voor onbepaalde tijd zijn en denk eraan dat de Leegstandwetvergunning maximaal vijf jaar geldig is.
Tijdelijke verhuur koopwoning moet gemakkelijker met de nieuwe Leegstandswet
Wie een tijd twee koopwoningen heeft omdat de verkoop van het oude huis langer duurt dan verwacht, heeft te maken met dubbele woonlasten. Om de woonlasten betaalbaar te kunnen houden, kan worden gekozen voor een tijdelijke verhuur van de woning door gebruikmaking van de Leegstandswet. Het grote voordeel is dat u inkomsten hebt voor de oude woning. Het grote nadeel dat u geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Bovendien moet ook de bank akkoord gaan als u een hypotheek op het huis hebt.
Bank moet eerst met verhuur akkoord gaan
In de hypotheekakte staat vermeld dat uw huis als onderpand dient bij de hypotheek. In de hypotheekakte staat normaliter ook dat u niet zonder toestemming van de bank mag verhuren of onderverhuren. De bank is namelijk als de dood dat het bij gedwongen verkoop niet mogelijk is om de huurder snel uit het huis te krijgen. Huurders hebben in ons land huurbescherming. En een huis verkopen met een huurder erin levert minder op de woningmarkt dan de verkoop van een lege woning.
Leegstandswet en tijdelijke verhuur in 2020 en 2021
De Leegstandswet biedt meestal wel uitkomst. Als u kiest voor verhuur onder de Leegstandswet zijn vele huurbeschermingsbepalingen niet van toepassing en eindigt de huurovereenkomst automatisch als de vergunning is verlopen. U moet namelijk wel een vergunning voor twee jaar aanvragen bij de gemeente en rekening houden met een opzegtermijn van minimaal één maand voor de huurder en drie maanden voor de verhuurder. Daarna kan altijd nog worden gekozen voor verlenging van de huurovereenkomst.
Huren met huurcontract voor onbepaalde tijd
Let erop dat u het beste kunt kiezen voor een huurcontract voor onbepaalde tijd, maar wel onder de Leegstandswet. Dan is dit volgens de Leegstandswet een contract van maximaal twee jaar en minimaal zes maanden. Het mag dus ook korter zijn dan twee jaar. Een huurcontract voor bepaalde tijd daarentegen, twee jaar bijvoorbeeld, moet helemaal worden uitgediend en kan alleen met wederzijds goedvinden worden opengebroken. Regel het goed want u wilt wel graag straks een huis leeg kunnen opleveren en verkopen.
Puntenstelsel en woonwaarderingsstelsel
Een nadeel van deze manier van verhuren is dat u niet elke huur kunt vragen die u wilt. De huur wordt vastgesteld met een puntensysteem. Hoe meer punten, hoe hoger de huur mag zijn. Met de gewijzigde Leegstandwet mag de verhuurder wel zelf de hoogte van de huur bepalen.
Tijdelijk een andere bestemming van de woning, dan vergunning van 7 jaar
Een ander voordeel van de wijzigingen is dat tijdelijk een andere bestemming mogelijk wordt. Ook is de duur van vergunningen verruimd. Dit geeft de ruimte om ook eenvoudiger kantoorgebouwen een woonbestemming te geven. De duur (de houdbaarheid) van een vergunning voor de aanpak van een sloop- of renovatiewoning is sinds medio 2013 verlengd van vijf naar zeven jaar. De gewone Leegstandwetvergunning bij verkoop staat op maximaal vijf jaar. Is er een een tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan aangevraagd, dan is zelfs een termijn van 10 jaar mogelijk.
Nieuwe regels tijdelijke verhuur
Enkele andere nieuwe regels voor de tijdelijke verhuur zijn:
- De gemeentelijke verplichting om een maximale huurprijs vast te stellen is vervallen, de particuliere verhuurder bepaalt de huurprijs;
- Gemeenten mogen niet langer eisen stellen die niet in de wet zijn opgenomen;
- U mag een pand meerdere malen tijdelijk verhuren, een tijdelijke huurovereenkomst eindigt automatisch als de Leegstandwetvergunning is verlopen en wordt als de huurder met toestemming van de verhuurder in de woning blijft wonen, een reguliere huurovereenkomst met huurbescherming;
- Een snelle procedure bij de aanvraag van de vergunning;
- Huurprijs is niet langer op basis van het woningwaarderingsstelsel;
- Verlenging van de maximale periode voor tijdelijke verhuur van woningen die in afwachting zijn van sloop of renovatie met twee jaar naar zeven jaar.
Verkopen of verhuren
Als verkopen niet lukt, is verhuren vaak een oplossing.
Lees verder