Een woning huren in Belgie: Rechten van de huurder

Een woning huren in Belgie: Rechten van de huurder Als je een huis of appartement huurt, heb je als huurder plichten, maar vanzelfsprekend ook rechten tegenover de eigenaar of verhuurder. Wat zijn je rechten als huurder van een onroerend goed?

Recht op een woning in goede staat

De verhuurder moet de woning in het begin van het huurcontract in goede staat afleveren aan de huurder. De huurder heeft dus recht op een woning waarin alle nodige herstellingen en onderhoudswerken gebeurd zijn voor hij het goed betrekt.

De woning moet voldoen aan de elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid. Daarbuiten kan de verhuurder wel ontkomen aan onderhoudswerken zoals schilderen of behangen, wanneer hij in het huurcontract laat opnemen dat de huurder het goed ontvangt “in de staat waarin het zich bevindt”.

Recht op een plaatsbeschrijving

De huurder kan vragen om een plaatsbeschrijving te laten opmaken, en de verhuurder mag dit niet weigeren. In een plaatsbeschrijving worden alle bestaande beschadigingen en gebreken nauwkeurig opgenomen, zodat op het einde van het huurcontract geen discussie kan ontstaan omtrent de goede zorgen van de huurder.

De plaatsbeschrijving zal opgemaakt moeten worden in de periode dat de woning niet gebruikt wordt of tijdens de 1ste maand van ingebruikname, wanneer het een huurcontract voor langer dan 1 jaar betreft. Is de overeenkomst opgemaakt voor minder dan 1 jaar, dan zal de plaatsbeschrijving in de eerste 15 dagen opgemaakt moeten worden.

Recht op onderhoud en herstelling van de huurwoonst

Niet enkel bij aanvang van de overeenkomst maar ook tijdens de duur van het contract moet de verhuurder het goed onderhouden. De huurder moet de verhuurder informeren over de nodige herstellingen. De verhuurder moet enkel de ‘grote’ herstellingen doen zoals werken aan trappen, muren, dakgoten,.. Kleinere beschadigingen of schade die verondersteld worden veroorzaakt te zijn door de huurder blijven te zijner laste, bijvoorbeeld een verstopte leiding of een kapot slot.

Recht op privacy

De huurder heeft recht op de nodige privacy in zijn huurwoning. Dit wil zeggen dat de verhuurder/eigenaar niet zomaar de woning mag betreden. Hij moet hiervoor een gegronde reden hebben of toestemming vragen aan de huurder.

Recht op een onveranderde woning

De verhuurder mag niet zomaar het uitzicht van de woning veranderen. Grote werken die het uitzicht of de gedaante van de woonst grondig wijzigen, mogen niet uitgevoerd worden tijdens de duur van het huurcontract.

Recht op rustig genot

De verhuurder moet ervoor zorgen dat de rechten van de huurder niet verstoord worden door anderen. De verhuurder moet de huurder dus bijvoorbeeld beschermen tegen een derde die meent dat hij bepaalde rechten op de woning heeft. Dit recht impliceert niet dat de verhuurder een luidruchtige buur, die de nachtrust van de huurder verstoort, voor de rechtbank moet dagen. Dit blijft een taak voor de huurder.

Recht op verhelpen van verborgen gebreken

De verhuurder moet zorgen dat er geen verborgen gebreken zijn die het gebruik van de woning voor de huurder moeilijker maken of verhinderen. Als er toch een gebrek opduikt, moet de verhuurder dit verhelpen, zelfs al was hij er niet van op de hoogte toen hij het goed begon te verhuren. Als de huurder door het gebrek verlies heeft geleden op eender welke manier, moet de verhuurder zorgen voor een schadeloosstelling.

Zichtbare gebreken moeten door de verhuurder niet verholpen worden, gezien de huurder ze heeft kunnen vaststellen bij het aangaan van het huurcontract.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een woning huren in Belgie: Plichten van de huurderEen woning huren in Belgie: Plichten van de huurderAls je een huis of appartement huurt, heb je als huurder rechten, maar vanzelfsprekend ook plichten tegenover de eigenaa…
Wat is huurbescherming?Huurbescherming is bedoeld om huurders te beschermen tegen de mogelijkheid van het opzeggen van het huurcontract door de…
Beëindiging van huur woonruimte tegen de wil van de huurderVee mensen huren een woning. Gelukkig worden huurders goed beschermd door de wet, maar de verhuurder heeft verschillende…
Kale huur en servicekostenKale huur en servicekostenDe totale huurprijs van een kamer of woning bestaat uit twee delen: de kale huur en servicekosten. Voor de servicekosten…

Uw huis verkopen in België: Promotie makenEen huis of appartement verkopen is geen makkelijke klus. Alvorens je kandidaat-kopers over de vloer zal krijgen, zal je…
Iemand die je helpt bij je hypotheek: De HypothekerIemand die je helpt bij je hypotheek: De HypothekerDe hypotheker is een organisatie die optreedt als bemiddelaar tussen de hypotheekverstrekker en degene die opzoek is naa…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.