Een woning huren in Belgie: Plichten van de huurder

Een woning huren in Belgie: Plichten van de huurder Als je een huis of appartement huurt, heb je als huurder rechten, maar vanzelfsprekend ook plichten tegenover de eigenaar of verhuurder. Wat zijn je plichten als huurder van een onroerend goed?

De huurprijs betalen

Als huurder moet je vanzelfsprekend de huurprijs betalen om het goed te mogen betrekken. De huurprijs wordt bepaald in het huurcontract, alsook wanneer de huur betaald moet worden.

De huurprijs mag jaarlijks geïndexeerd worden. Als de verhuurder of de huurder de huurprijs willen veranderen, moeten ze dit in onderling akkoord doen of via de rechtbank.

De woning verzekeren tegen brand

De huurder is aansprakelijk voor brand in de woning. Daarom is het van groot belang dat hij een verzekering afsluit!
De aansprakelijkheid van de huurder vervalt als hij kan bewijzen dat de brand buiten zijn schuld om ontstaan is. Dit is het geval als de brand is ontstaan door:
  • Overmacht: Bijvoorbeeld door een blikseminslag
  • De fout van een derde partij
  • Slechte toestand van de woning : bijvoorbeeld bij kortsluiting door slechte elektriciteitsleidingen

De huurder moet meubelen en huisraad plaatsen

De huurder is verplicht om in de woning voldoende huisraad en meubelen te zetten. Dit dient niet voor zijn eigen comfort, maar als zekerheid voor de verhuurder. Als de huurder de huurprijs niet zou betalen, kan de verhuurder beslag laten leggen op de inboedel en de huisraad.

Als de huurder niet voldoende meubelen in de woning geplaatst heeft, kan hij uitgezet worden. Dit kan niet als hij ter compensatie een andere waardevolle zaak aan de verhuurder gegeven heeft, zoals bijv. aandelen, of als hij een huurwaarborg heeft gestort bij de bank.

Verplichting om de woning normaal te gebruiken

Volgens de Belgische wet moet de huurder de woning gebruiken “zoals een goede huisvader en overeenkomstig haar bestemming”. Dit impliceert een ‘normaal’ gebruik. De huurder moet de woning gebruiken zoals een normaal, zorgvuldig persoon in dezelfde omstandigheden. Hij is dus verplicht de woning schoon te maken, te verluchten, te verwarmen, .. Ook kleine herstellingen zijn te zijner laste, evenals herstellingen van beschadigingen die hij door zijn schuld veroorzaakt heeft.

De huurder moet ook de bestemming van de woning respecteren. Een woonhuis kan dus niet zomaar als handelspand gebruikt worden.
Kleine veranderingen aan de woning zijn toegestaan, zolang de fundamentele inrichting of structuur niet gewijzigd wordt.

De huurder moet de woning in goede staat teruggeven

De teruggaveplicht wordt anders beoordeeld al naargelang er een plaatsbeschrijving opgemaakt is.

Er is een plaatsbeschrijving

De huurder zal de woning moeten teruggeven in de staat zoals beschreven is in de plaatsbeschrijving. Uitzonderingen zijn die zaken die door ouderdom, overmacht of normale slijtage teniet gegaan zijn of beschadigd zijn.

Er is geen plaatsbeschrijving

Als er geen plaatsbeschrijving opgemaakt is bij het begin van de huurperiode, geldt er een vermoeden dat de huurder de woning ontvangen heeft in dezelfde toestand als waarin ze zich op het einde van de huur bevindt. De verhuurder heeft wel het recht te bewijzen dat de woning in het begin van de huur in betere staat was, maar dit is erg moeilijk. Ook als er wel een plaatsbeschrijving is opgemaakt, maar deze niet voldoende nauwkeurig is, gelden deze regels. Een gedetailleerde plaatsbeschrijving is dus van groot belang!
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een woning huren in Belgie: Rechten van de huurderEen woning huren in Belgie: Rechten van de huurderAls je een huis of appartement huurt, heb je als huurder plichten, maar vanzelfsprekend ook rechten tegenover de eigenaa…
Beëindiging van huur woonruimte tegen de wil van de huurderVee mensen huren een woning. Gelukkig worden huurders goed beschermd door de wet, maar de verhuurder heeft verschillende…
Je huis verhuren aan expatsJe huis verhuren aan expatsStaat je huis te koop en kom je er maar niet van af? Wil je een jaar naar het buitenland en weet je niet wat je met je l…
Kamer verhuren: regelsKamer verhuren: regelsKamerverhuur kan een aantrekkelijk manier zijn om bij te verdienen. Er gelden een aantal regels en verplichtingen voor d…

Uw huis verkopen in België: Promotie makenEen huis of appartement verkopen is geen makkelijke klus. Alvorens je kandidaat-kopers over de vloer zal krijgen, zal je…
Iemand die je helpt bij je hypotheek: De HypothekerIemand die je helpt bij je hypotheek: De HypothekerDe hypotheker is een organisatie die optreedt als bemiddelaar tussen de hypotheekverstrekker en degene die opzoek is naa…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.