Termen rondom het kopen en verkopen van een huis

Bij het kopen of verkopen van een huis, krijgen wij te maken met verschillende benamingen met betrekking tot de verkoop van huizen. In bepaalde gevallen is een verkoop nog niet definitief. Het kopen of verkopen van een huis is een proces waarbij verschillende stadia doorlopen moeten worden. De verkopers stellen een vraagprijs vast. Deze prijs impliceert dat er nog een onderhandelingsruimte in zit. U kunt een huis verkopen onder voorbehoud. In dat geval is het huis verkocht indien er aan een aantal afgesproken voorwaarden is voldaan. De verschillende benamingen die gebruikt worden bij het aankopen en verkopen van een huis kunnen veel verwarring scheppen. U moet zich hier vooraf goed in gaan verdiepen, om te voorkomen dat u verkeerde beslissingen neemt.

Wat betekent verkocht onder voorbehoud?

Bij het verkopen van een huis wordt er vaak een voorbehoud gemaakt met betrekking tot de financiering. De koop is in principe gesloten, maar kan nog ontbonden worden in het geval de kopers de financiering niet rond kunnen krijgen. De verkoper en koper kunnen ook als voorbehoud opnemen, dat de koper eerst zijn eigen huis moet verkopen. Het voorbehoud moet altijd duidelijk in de koopovereenkomst worden opgenomen. Het koopcontract kan uitsluitend worden ontbonden op basis van de voorwaarde die in het contract is opgenomen (daarnaast blijven ook de wettelijke bepalingen gelden).

Een gesloten koop ontbinden

Nadat een koopcontract gesloten is, hebt u als koper nog drie dagen de tijd om het contract alsnog te ontbinden. Dit is een in 2003 geïntroduceerde bedenktijd voor de kopers die om de één of andere reden terug willen komen op de koop. Na deze periode is het een gesloten contract waar partijen aan gehouden kunnen worden. Het contract bevat consequenties bij het alsnog niet na kunnen of willen komen van de verplichtingen. Indien de koper de financiering niet rond kan krijgen, en de ontbindende voorwaarden op dit gebied zijn verlopen, is de koper in principe wel te houden aan zijn verplichting. Gezien het feit dat de financiering niet rond te krijgen is, kan het kopen van het huis niet doorgaan. In het contract kan opgenomen zijn dat de koper in dat geval een boete moet betalen van bijvoorbeeld 10 procent van de koopsom.

Een groot nadeel van een dergelijke bepaling is dat de verkoper er zelf voor moet gaan zorgen dat hij het bedrag van de “koper” krijgt. Hiervoor moet een rechtszaak worden begonnen. In deze periode moet het huis vaak uit de verkoop gehaald worden.

Wat betekent kosten koper?

Bepaalde kosten die bij het kopen en verkopen worden gemaakt, kunnen zowel voor rekening van de verkoper als de koper komen. Bij een huis dat onder de condities “k.k.” is verkocht zijn deze kosten voor rekening van de koper van het huis. Het gaat hierbij om de volgende kosten:
  • Overdrachtsbelasting;
  • Notariskosten (akte van levering);
  • Kadasterkosten voor inschrijving akte van levering.

Kosten van de makelaar zijn altijd voor rekening van diegene die de makelaar heeft ingeschakeld.

Wat betekent vrij op naam?

In dat geval zijn de eerder genoemde kosten voor rekening van de verkoper. Deze condities worden vaak gebruikt bij nieuwe huizen.

Wat betekent een optie nemen?

Bij het nemen van een optie is de koper akkoord met de voorwaarden voor de koop, maar krijgt hij bedenktijd voordat hij de koop sluit. Bij het kopen van een bestaande woning heeft de benaming optie een andere betekenis gekregen. De partijen bedoelen in dat soort gevallen eigenlijk dat de potentiële koper gedurende een bepaalde periode exclusief het recht heeft om het huis te kopen. In deze periode mag het huis niet gekocht worden aan iemand anders.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis vrij op naam verkopenHuis vrij op naam verkopenNieuwe huizen worden verkocht onder de conditie vrij op naam. Bij het verkopen van een bestaand huis hebt u echter ook d…
Huis verkocht onder voorbehoud, alvast een ander huis kopen?Huis verkocht onder voorbehoud, alvast een ander huis kopen?Uw huis verkopen met een voorbehoud geeft nog niet voldoende zekerheid om een ander huis te kopen. De verkoop is namelij…
Ook bestaande huizen kunt u verkopen vrij op naamOok bestaande huizen kunt u verkopen vrij op naamDoor de verlaging van de overdrachtsbelasting zijn sommige makelaars overgestapt van de verkoopconditie kosten koper naa…
Wat betekenen de afkortingen in huizenadvertenties?In huizenadvertenties wordt vaak gebruik gemaakt van afkortingen. De betekenis van de meeste afkortingen zijn eenvoudig…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.