Waarop letten bij aankoop van een bestaande woning

Waarop letten bij aankoop van een bestaande woning Door de lage hypotheekrente komt de aankoop van een eigen huis voor velen binnen handbereik. Niet altijd moet dat nieuwbouw zijn. Maar aankoop van een bestaande woning kan met valkuilen gepaard gaan. Lees hier waarop u beslist moet letten bij koop van een bestaande woning.

Bestaande woning erg in trek

Volgens onderzoek kiest meer dan tweederde van alle woningzoekers voor een gebruikte woning. Want meestal is de aankoopprijs daarvan een stuk gunstiger. Maar let op: er zijn veel valkuilen waarop consumenten bedacht moeten zijn. Met deze checklist voor gebruikte woningen krijgen aspirantkopers belangrijke tips die hen zullen helpen bij de aankoopbeslissing.

Locatie van het pand

De waarde-ontwikkeling van onroerend goed is sterk afhankelijk van de locatie van het object. Wie later weer zijn huis verkopen wil, moet zich van te voren absoluut over de ontwikkeling van de prijzen van onroerend goed ter plaatse informeren. In de grotere steden kunnen er zelfs tussen de verschillende wijken aanzienlijke verschillen bestaan.

Bouwgebreken opsporen

Ernstige bouwkundige tekortkomingen blijven voor het oog van de leek meestal verborgen. Om te voorkomen dat je droomhuis zich later niet als bouwval ontpopt, zouden koopgegadigden het pand vooraf nauwgezet door een deskundige moeten laten onderzoeken. Daarmee vermijdt men vaak discussies achteraf wie er aansprakelijk is voor alsnog geconstateerde (verborgen) gebreken.

Gebruikskosten onderzoeken

Sinds 2009 is de verkoper verplicht om de koper een energie-certificaat te verstrekken. En met goede reden: de energiebalans geeft een indruk van de toekomstige "exploitatiekosten" van een woning. Bovendien geeft het informatie over noodzakelijke vernieuwingen bij verwarming en isolatie. Daarnaast is het voor iedere belangstellende aan te bevelen om de eindafrekeningen voor stookkosten over de afgelopen jaren in te zien.

Kadastrale gegevens opvragen

De gegevens van het kadaster geven niet alleen informatie over de exacte afmetingen van het grondstuk en de eigendomsverhoudingen; Ook kan je maar beter op voorhand weten of er op een terrein lasten of beperkingen rusten.

Bestemmingsplan raadplegen

Een blik op het bestemmingsplan biedt vaak waardevolle aanwijzingen over de vraag of een wijk louter als woongebied bestemd is of ook voor ander gebruik. Het lawaai van een nabijgelegen bedrijf kan de vreugde van uw nieuw verworven bezit al snel bederven en de verkoopwaarde nadelig beïnvloeden.

Goede infrastructuur is belangrijk

Om te bereiken dat nieuwbakken huiseigenaren zich in hun nieuwe woning ook daadwerkelijk thuis zullen voelen, is een goed ontwikkelde infrastructuur erg belangrijk. Daarom moet helder zijn of er goede verkeersverbindingen zijn en hoe het met winkel- en vrijetijdsvoorzieningen gesteld is. Belangrijk voor gezinnen met kinderen zijn ook voorzieningen voor kinderopvang en het scholenaanbod.

Bezoek de woning op verschillende tijdstippen

Niet alle belangrijke details van de omgeving laten zich bij een eerste bezoek herkennen:
  • Geurbelasting door landbouw of industrie bijvoorbeeld kan van de windrichting afhangen;
  • Starts en landingen op een nabijgelegen vliegveld van het tijdstip van de dag;
  • Geluidsoverlast in een nieuwbouwgebied kan op werkdagen en in de weekends heel verschillend zijn.
Daarom zijn meerdere bezoeken een must voor een goed doordachte beslissing!

Goede buren van essentieel belang

Om u permanent op uw gemak te voelen, is ook een goede buur belangrijk. Daarom moet u tijdig contact met de potentiëel nieuwe buren zoeken.

Bouwvergunningen onderzoeken

Wie van plan is om zijn nieuw verworven bezit naar zijn zin te verbouwen, moeten vóór aankoop zorgvuldig de noodzaak van bouwvergunning onderzoeken. Soms staan beperkende voorwaarden van monumentenzorg de modernisering van gebouwen in de weg.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%De btw op nieuwbouw bedraagt 21 procent in 2023. Sommige activiteiten in de bouw, zoals de schilder, kunnen onder het la…
Nieuwbouw kopen: Alles over kopen van een nieuwbouwwoningEen nieuwbouwwoning kun je in tegenstelling tot een bestaand huis nog grotendeels vormen naar je eigen smaak. Een nieuwb…

Goed onderhouden huizen verkopen beterGoed onderhouden huizen verkopen beterOp het moment dat u besluit om uw huis te gaan verkopen, moet u eerst uw huis klaar maken voor de verkoop. U doet er ver…
Eerst huis verkopen dan een ander huis kopenEerst huis verkopen dan een ander huis kopenOp het moment dat u een ander huis wenst te kopen, doet u er verstandig aan om eerst de huidige woning te verkopen. Dit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 849356, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 06-11-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.