Eerst huis verkopen dan een ander huis kopen

Eerst huis verkopen dan een ander huis kopen Op het moment dat u een ander huis wenst te kopen, doet u er verstandig aan om eerst de huidige woning te verkopen. Dit voorkomt dubbele maandlasten voor mogelijk wel een zeer lange periode. Tijdelijk zijn de dubbele lasten fiscaal aftrekbaar, maar de hoogte van de dubbele lasten en de gevaren hiervan, moet u niet onderschatten. Huizenbezitters zijn jarenlang verwend door de constant stijgende waarde van onroerend goed. Op het moment dat er een dip komt in de prijzen, zijn vooral de bezitters van twee huizen de dupe. Het ene huis proberen ze te verkopen voor een prijs die te hoog is geworden, en het andere huis hebben ze te duur gekocht. Daarnaast waren ze bij het aankopen van het nieuwe huis ook uitgegaan van een bepaalde overwaarde uit het oude huis.

Eerst huis verkopen

Ook in een gezonde huizenmarkt, is het verstandig om eerst een huis te verkopen voordat u een andere koopt. Historisch gezien is er echter meestal sprake van een verkopersmarkt. Er is namelijk nog steeds een huizentekort in ons land. Huizen worden (in een stijgende huizenmarkt) snel verkocht tegen bedragen die niet ver onder de vraagprijs liggen. Om toch te voorkomen dat u onverantwoordelijke risico’s neemt, moet u het zekere voor het onzekere nemen.

Het probleem met de oude woning

Door alvast een ander huis te kopen, kunt u terecht komen in een neerwaartse spiraal. Op het moment dat de huizenprijzen zakken, zullen er ook minder huizen verkocht worden. Om het huis toch te kunnen verkopen zult u de vraagprijs moeten laten zakken en moet u genoegen nemen met minder verkoopopbrengst. U loopt zelfs het risico dat u blijft zitten met een resterende schuld na de verkoop.

Het probleem met de nieuwe woning

Veel doorstromers kopen een ander huis rekening houdende met de overwaarde van de oude woning. Doordat de verkoopprijs van de oude woning lager uit zal vallen, heeft de dalende waarde ook direct invloed op de hypotheeklasten van de nieuwe woning. Indien het huis gekocht is zonder dat er extra financiële ruimte over is, bestaat zelfs het gevaar dat de maandlasten zo hoog uit gaan vallen, dat de lasten met moeite of niet te dragen zijn.

Minder eenvoudig hypotheken verstrekken

Op het moment dat de huizenprijzen omlaag gaan, zullen de banken ook bereid zijn om minder hypotheek te verstrekken op basis van het inkomen. Een dalende huizenprijs lijkt positief voor starters op de huizenmarkt, maar door strenger beleid van de banken kunnen ze ook minder geld lenen in vergelijking met de mogelijkheden in een stijgende markt.

Hoe voorkom ik dubbele maandlasten?

Zodra u er over uit bent dat u een ander huis wilt gaan kopen, moet u niet alvast op zoek gaan naar een ander huis. U kunt echter ook in de situatie zitten dat u uw huis wilt verkopen omdat u het huis van uw dromen hebt gevonden. In dat geval gaat u de oude woning verkopen omdat u de andere woning wenst te kopen.

In dat geval kunt u proberen om het andere huis te kopen onder voorbehoud van de verkoop van uw huidige woning. In dat geval krijgt u een optie op het huis voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld drie maanden). Gedurende deze periode probeert u de oude woning te verkopen, en de woning waar u een optie op hebt, mogen zij gedurende de afgesproken periode niet aan iemand anders verkopen.

De meeste huizenverkopers zullen niet bereid zijn om een dergelijke afspraak te maken. Door de optie zijn ze namelijk afhankelijk geworden van de verkoop van een andere woning.
© 2010 - 2023 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dubbele hypotheeklasten dragenDubbele hypotheeklasten dragenDubbele hypotheeklasten kunt u een tijdje dragen, maar uiteindelijk zal één van de huizen verkocht moeten worden.
Dubbele maandlasten hypotheek beperkenDubbele maandlasten hypotheek beperkenEen nieuw huis gekocht hebben, en blijven zitten met dubbele woonlasten. Iedere koper is er huiverig voor: nieuwe huis i…
Failliet door dubbele maandlastenFailliet door dubbele maandlastenDe huizenmarkt stagneert door toedoen van de kredietcrisis. Veel huishoudens zitten met dubbele maandlasten door het bez…
Huis verkopen aan makelaar: Wat zijn voordelen en nadelen?Je huis verkopen gaat in de huidige markt dikwijls niet snel genoeg. En dat is vervelend om meer dan één reden. Je kunt…

Waarop letten bij aankoop van een bestaande woningWaarop letten bij aankoop van een bestaande woningDoor de lage hypotheekrente komt de aankoop van een eigen huis voor velen binnen handbereik. Niet altijd moet dat nieuwb…
Is een huis kopen een investering?Een huis kopen is naast het kopen van een onderdak, ook een investering voor de toekomst. Het is niet verstandig om een…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.