Failliet door dubbele maandlasten
De huizenmarkt stagneert door toedoen van de kredietcrisis. Veel huishoudens zitten met dubbele maandlasten door het bezitten van twee huizen, waarvan één in de verkoop staat.
Na het ontstaan van de kredietcrisis zijn huizenbezitters voorzichtiger geworden. Een huis kopen zonder dat de oude woning verkocht is komt nauwelijks nog voor. De huizenbezitters die in 2008 het huis te koop hebben gezet waren minder voorzichtig. Uitgaande van een spoedige verkoop werd alvast een ander huis gekocht, in de veronderstelling dat de oude woning spoedig verkocht zal worden. Vanaf het vierde kwartaal zijn de huizenprijzen langzaam gaan zakken en werden er veel minder huizen verkocht.
Het aangaan van dubbele maandlasten
In een gezonde huizenmarkt was het niet ongebruikelijk om alvast een huis te kopen in afwachting van de verkoop van de oude woning. Iedereen hoort wel te weten wat de risico’s zijn, maar deze zijn onderschat. Het kan namelijk dubbele gevolgen hebben, namelijk:
- Langere tijd dubbele lasten
- Het huis gaat verkocht worden tegen een lager verkoopbedrag.
Langere tijd dubbele lasten
Doordat de kopers de ontwikkelingen van de huizenprijzen gaan afwachten, zullen ze niet zo snel een huis kopen. Ze willen voorkomen dat de prijzen zakken nadat zij een huis gekocht hebben. Een tweede reden is dat huizenbezitters niet zo snel een ander huis zoeken doordat hun eigen woning nog niet verkocht is. De huizenverkopers komen langer dan vooraf ingeschat met dubbele maandlasten te zitten. Elke maand dat ze niet verkopen, kost honderden tot duizenden euro’s per maand. Als extra probleem is de hypotheekrente voor het tweede huis niet meer fiscaal aftrekbaar na twee jaar na het ontstaan van de dubbele lasten. De netto lasten gaan hierdoor fors omhoog.
Het huis verkopen tegen een lager bedrag
Uiteindelijk moet het huis toch verkocht worden. De verkopers moeten verkopen en zullen genoegen moeten nemen met een lagere verkoopsom. De opbrengst kan wel enkele tienduizenden euro’s lager uitvallen. Hierbij kan zelfs de situatie ontstaan dan een bod moet worden geaccepteerd die lager is dan de op het huis rustende hypotheek. Bij de verkoop blijft er in dat geval een restschuld over. Dit kan grote gevolgen hebben, want het nieuwe huis is mogelijk gekocht uitgaande van een overwaarde uit het te verkopen huis. In plaats daarvan blijft er zelfs een schuld over. Een andere mogelijkheid is om het bod niet te accepteren, maar dan gaan de dubbele lasten weer doorlopen. Daarnaast kan het ook gebeuren dat de huizenprijzen nog verder gaan zakken, waardoor de gevolgen nog groter worden.
Failliet gaan
Een beslissing in het verleden om alvast een huis te kopen zonder dat het oude huis verkocht is, kan een faillissement veroorzaken. Dit zal niet snel gebeuren door enkel dubbele maandlasten, maar een combinatie met veel lagere opbrengst van het oude huis kan grote schulden veroorzaken. Op deze manier kunt u als financieel gezond gezin binnen een jaar in de schuldsanering zitten door een enkele beslissing.
Makelaarsland
Volgens Makelaarsland zitten er midden 2009 ongeveer 30.000 huizenverkopers in financiële nood door de dubbele hypotheeklasten. Zij gaan hun klanten nu helpen door ze te ondersteunen om het huis te verhuren, om zo de lasten te drukken. Hiervoor is toestemming nodig van onder andere de gemeente en van de hypotheekbank.