Wat is de vrije verkoopwaarde van mijn huis?

De verkoopprijs die u voor uw huis kunt ontvangen, is moeilijk te bepalen. De waarde wordt namelijk bepaald door de koper van het huis. De vrije verkoopwaarde is de waarde die het huis gaat opleveren bij verkoop. Deze is moeilijk om te bepalen, omdat het lastig in te schatten is hoeveel geld de potentiële kopers voor het huis over hebben. Indien u de waarde te laag schat, verkoopt u uw huis voor een te laag bedrag. Schat u het huis te hoog in, dan zal de verkoop op korte termijn uitblijven. Vooral in een kopersmarkt (huizen staan lang te koop, en de vraagprijzen staan onder druk) is het lastig om de vrije verkoopwaarde en de vraagprijs in te schatten.

Eerst voor een hoge vraagprijs te koop zetten?

Een huis verkopen binnen een paar dagen is een goed resultaat, maar het roept wel de vraag op of het huis te goedkoop in de markt is gezet. Indien u duizenden euro’s meer had gevraagd, was het huis mogelijk ook wel op korte termijn verkocht. Huizenverkopers hebben door die angst de neiging om hoog in de boom te gaan zitten. Dit vanuit de gedachte dat de vraagprijs altijd nog omlaag kan.

Met een te hoge vraagprijs de markt op gaan heeft echter een groot nadeel. Veel huizenzoekers letten dagelijks op het actuele aanbod. Op het moment dat het huis nieuw in de verkoop komt, zal het de meeste aandacht trekken van potentiële kopers. Een latere verlaging zal minder aandacht trekken.

Het huis scherp in de markt zetten

Het huis scherp prijzen heeft als voordeel dat er waarschijnlijk meerdere mensen geïnteresseerd zullen zijn. De kans dat u het huis op korte termijn gaat verkopen is dan ook groter. U moet er echter wel rekening mee houden dat de geïnteresseerden er vanuit gaan dat er nog enige onderhandelingsruimte in zit.

Een huis te koop zetten voor €300.000 met een onderhandelingsruimte van slechts een paar duizend euro, gaat niet werken. U trekt namelijk in dat geval ook kopers aan die er vanuit gaan dat er tussen de 5 en 10 procent aan onderhandelingsruimte in zit. Potentiële kopers verwachten dat u onderuit kunt met de prijs.

Hoe kan ik zelf de vrije verkoopwaarde bepalen?

Deze kunt u niet exact bepalen, maar u kunt er wel schatting maken. U kunt hiervoor een verkoopmakelaar inschakelen die u een indicatie kan geven van de waarde (dit is geen taxatie). Hij gaat het huis bekijken en een vraagprijs schatten. Dit doen de meeste makelaars vrijblijvend en rekenen hier geen kosten voor.

U kunt ook zelf een schatting maken door bij het Kadaster verkoopprijzen op te vragen van vergelijkbare huizen in uw directe omgeving. Bij het Kadaster kunt u opvragen voor welke prijzen deze huizen verkocht zijn. U moet er wel rekening mee houden wat er met de huizenmarkt is gebeurd na de verkoop van de betreffende huizen.

Huis laten taxeren

Om een nauwkeurige bepaling van de waarde van het huis te krijgen, kunt u een taxateur inschakelen. Een taxatie gaat verder dan een globale bepaling van de vraagprijs. De taxateur moet dergelijke waardebepalingen ook verrichten voor banken in verband met het bepalen van de waarde van een onderpand. De taxatiewaarde is dus niet de vraagprijs die u op het huis kunt zetten. Over het algemeen zal de vraagprijs namelijk ook de onderhandelingsruimte bevatten.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat betekent vrije verkoopwaarde?De vrije verkoopwaarde van een huis bepalen is een lastige kwestie. U weet namelijk niet wat een huis gaat opleveren bij…
Wat is de waarde van uw huis?Wat is uw huis waard? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de definitie van de waarde. De waarde van een huis k…
De goedkoopste taxatie voor uw huisDe goedkoopste taxatie voor uw huisU kunt een taxateur voor verschillende waardebepalingen inschakelen. De prijsverschillen tussen de verschillende taxateu…

Stappenplan woning kopenAls je op zoek gaat naar een koopwoning kun je het beste met een stappenplan werken. Bepaal eerst wat je maximaal kunt b…
Klushuis kopen bespaart veel geldKlushuis kopen bespaart veel geldStarters en doorstromers kiezen om geld te besparen vaker voor een klushuis. Deze is nog volledig naar eigen inzicht te…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.