Open huizen dag. Voordeel voor de verkoper of de makelaar

Open huizen dag. Voordeel voor de verkoper of de makelaar Je huis staat te koop en de makelaar vraagt of je mee wilt doen aan de volgende open huizen dag. Wat doe je? Een open huizen dag wordt georganiseerd door de makelaars. Wanneer je meedoet aan een open huizen dag betaal je hiervoor een bedrag aan de makelaar. De makelaar wordt er financieel in ieder geval beter van maar hoe zit dat met de mensen die graag hun huis willen verkopen. Wordt je als huizenbezitter beter van het meedoen aan een open dag? Meerdere malen per jaar worden er open huizen dagen georganiseerd. Wanneer je huis te koop staat kan je besluiten om je huis open te stellen voor publiek en zo hopelijk de toekomstige kopers binnen te krijgen. Een open huizen dag of open huizen route is inmiddels uitgegroeid tot een traditie in de huizen branche. De makelaars verdienen in ieder geval aan het organiseren van een open dag omdat iedere deelnemer een bedrag betaalt aan de makelaar. Hoe staat het met de huizenbezitters die deelnemen aan een open huizen dag? Worden die er ook beter van of kost het alleen maar geld.

Onderzoek van het Real Estate Center

Het Real Estate Center aan de Texas A & M University heeft een onderzoek gedaan naar open huizen dagen. Uit dit onderzoek blijkt dat een enkele huizenbezitter zijn huis verkoopt aan bezoekers die op een open dag zijn wezen kijken maar dat het voornamelijk de makelaars zijn die er financieel beter van worden.

Aan het onderzoek dat het Real Estate Center heeft gedaan hebben 97% van de benaderde makelaars deelgenomen. Slechts 41% van de deelnemende makelaars is van mening dat een open huizen dag bijdraagt aan de verkoop van een woning. Op de vraag of een open huizen dag potentiële kopers trekt reageerde 32% van de makelaars als bevestigend, maar twee derde hiervan geeft ook aan dat de kans groter is dat ze een ander huis kopen dan het huis dat ze hebben bekeken op de open huizen dag. Van alle deelnemende makelaars zegt 62% dat het grootste deel van de mensen die huizen bekijken tijdens open huizen dagen geen serieuze kopers zijn.

Voordeel voor de slimme makelaar

Voor de huiseigenaren is een open huizen dag geen echt voordeel maar de makelaars kunnen hun voordeel er zeker mee doen. Makelaars kunnen hun voordeel doen met het noteren van de gegevens van bezoekers en deze later te benaderen en eventueel andere woningen voor te stellen. Ongeveer 55% van de makelaars geeft aan dat er uit open huizen dagen wel contacten worden gelegd met bezoekers maar dat verdere gesprekken met deze bezoekers over andere woningen gaat dan de woning die ze hebben bezocht op de open dag.

Open huis en veiligheid

Open huizen dagen brengen ook een risico met zich mee. Of een huizenbezitter meedoet aan een open huizen dag is zijn eigen beslissing maar vaak wordt er niet nagedacht over de risico's. Je kunt nooit weten of een bezoeker een potentiële koper, een nieuwsgierige voorbijganger of iemand met verkeerde bedoelingen is. Een mooiere kans voor iemand met verkeerde bedoelingen om erachter te komen of er waardevolle spullen aanwezig zijn is er niet dan wanneer je een rondleiding door de woning krijgt van de makelaar of de eigenaar zelf.

Ook makelaars staan niet altijd volledig achter de open huizen dagen

Ook al bestaat de kans dat je huis wordt verkocht tijdens een open huizen dag en dat de makelaar zelf er over het algemeen wat geld aan over houdt vinden makelaars een open huizen dag niet echt efficiënt. Daarnaast brengt het risico's met zich mee en vinden veel makelaars het enigszins tijdverspilling. Als veel makelaars recht uit hun hart zouden durven spreken zouden ze zeggen dat deelname aan een open huizen dag alleen zinvol is wanneer je huis erg lastig te verkopen is. Dit is door makelaars wel enigszins te beïnvloeden door voor de open huizen dag een goede reclame campagne voor de woning op poten te zetten. Dit betekent meer dan alleen een vermelding in de lokale krant waar alle deelnemende woningen aan de open huizen route instaan.

Netwerkende makelaars

De dalende interesse in de open huizen dagen is deels toe te schrijven aan de nieuwe marketing technieken waaronder speciale onroerend goed websites. Sommige makelaars maken gebruik van andere makelaars om de kans op verkoop van de woning zo groot mogelijk te maken. Direct wanneer een makelaar een woning in de verkoop krijgt kan een makelaar andere makelaars uitnodigen in de woning om de woning te bekijken. Het is zeker niet ondenkbaar dat een andere makelaar klanten heeft die op zoek zijn naar een dergelijke woning.

Open huis voor één woning

Vrijwel alle aan het onderzoek deelnemende makelaars heeft al eens een open dag gehouden voor één woning. Deze open dag valt op een andere datum dan een landelijke open huizen dag. Zeker 65% van de makelaars die ervaring hebben met een open dag voor één woning is ervan overtuigd dat dit effectiever is dan deelname aan een landelijke open dag.
© 2010 - 2023 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkopen via een open dagJaarlijks organiseren makelaarsorganisaties landelijke open huis dagen. Op deze dagen kunnen geïnteresseerden binnenlope…
Huis verkopen op de Open Huizen DagHuis verkopen op de Open Huizen DagTwee keer per jaar organiseert de NVM de Open Huizen Dag. Deze vinden plaats in het voorjaar en in het najaar.
Huis bezichtigen: Waarop letten bij een woningbezichtiging?Huis bezichtigen: Waarop letten bij een woningbezichtiging?De open huizen dag is altijd weer een goede reden om eens binnen te lopen bij een aantal huizen, waarvoor je al langere…
Huis snel verkopenHuis snel verkopenVolgens de website Z24.nl heeft een makelaar uit Maastricht een nieuw concept bedacht om te koop staande huizen binnen é…

Ontbinden koopovereenkomst huisOntbinden koopovereenkomst huisZorg dat u een voorlopige koopovereenkomst en voorlopig koopcontract voor de aankoop van een huis nog kunt ontbinden. La…
Nieuwbouw kopen: Alles over kopen van een nieuwbouwwoningEen nieuwbouwwoning kun je in tegenstelling tot een bestaand huis nog grotendeels vormen naar je eigen smaak. Een nieuwb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Peggy Marco, Pixabay
  • http://www.realtor.com/
Panic (59 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.