Nut en kosten van een aankoopkeuring

Nut en kosten van een aankoopkeuring Een aankoopkeuring of bouwtechnische keuring is een onderzoek naar gebreken aan een te kopen woonhuis. Het huis kan op het oog er goed uitzien, maar een aankoopkeuring zorgt er voor dat u inzicht krijgt in de bouwtechnische staat van het huis. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de staat van onderhoud. Iedereen koopt wel eens iets wat achteraf een slechte koop blijkt te zijn. Dit moet u echter niet overkomen van een woonhuis. Gebreken aan het aangekochte huis kan u vele tienduizenden euro’s gaan kosten. Deze gebreken zijn vaak te achterhalen bij een bouwtechnische keuring (=aankoopkeuring). De meeste huizenkopers kunnen het huis niet zelf op deze manier inspecteren. Gebreken kunnen zich ook voordoen bij nieuwe huizen.

Wat is een aankoopkeuring?

Een aankoopkeuring is een inspectie door een deskundige die inzicht geeft in de bouwkundige staat van het huis. Er wordt gekeken in hoeverre er geïnvesteerd moet worden in het huis om het in goede staat te krijgen. Uit dit onderzoek blijken de bouwkundige gebreken en u krijgt ook een opgave van de kosten die u zou moeten maken bij aankoop van het huis.

Wanneer een aankoopkeuring?

De huizenverkopers hebben wettelijk een meldingsplicht met betrekking tot bekende gebreken, maar alle gebreken zijn niet bekend. Ook voor de verkoper wel bekende gebreken worden niet altijd verteld aan de potentiële kopers. Om problemen te voorkomen kunt u beter zelf onderzoek doen naar gebreken. De koper zelf heeft een onderzoeksplicht. Door een aankoopkeuring te laten verrichten voldoet u aan deze plicht. Eigenlijk doet u er dus altijd verstandig aan om een dergelijke keuring te laten verrichten. Zelfs bij jonge huizen kunnen er gebreken voor komen. Ook bij verbouwde huizen doet u er verstandig aan om een keuring uit te laten voeren. Gebreken bij slecht uitgevoerde verbouwingen kunnen jaren later pas aan het licht komen.

Wat kost een aankoopkeuring?

Volgens de meeste geraadpleegde bronnen kost een dergelijke keuring minimaal €250,-. Via het internet krijgt u veel verschillende prijzen te zien, maar vraag bij het maken van een afspraak altijd naar eventuele bijkomende kosten. U kunt het beste een vaste prijs afspreken. Leden van Vereniging Eigen Huis kunnen een aankoopkeuring krijgen voor € 265,- voor de eerste twee uren, plus € 45,- per half uur langer.

Besparing die het kan opleveren

Uit een onderzoek naar door leden van Vereniging Eigen Huis aangevraagde aankoopkeuringen blijkt dat een keuring nut heeft. Bijna 40 procent van de potentiële kopers die vooraf een aankoopkeuring hebben laten uitvoeren, hebben naar aanleiding hiervan hun bod met gemiddeld €27.000,- verlaagd. Uit deze keuringen zijn er waarschijnlijk gebreken naar voren gekomen die voor de kopers reden zijn geweest om het bod fors te verlagen. De opgave van de kosten van herstel van het gebrek zijn waarschijnlijk erg tegen gevallen.

Betere onderhandelingspositie

De verkopers hebben aan een hand van een rapport ook eerder de neiging om genoegen te nemen met een lager bod. Het staat namelijk op papier hoeveel kopers moeten investeren in het huis. Een extra nadeel van de verkopers is nu, dat ze op de hoogte zijn van de gebreken. Bij de volgende potentiële kopers zijn zij verplicht om de bekende gebreken te melden.
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aankoopkeuring: vermijd verborgen gebreken bij koop van huisAankoopkeuring: vermijd verborgen gebreken bij koop van huisDe verkoper van een huis heeft informatieplicht en hoort koper van een huis te informeren over verborgen gebreken buiten…
Bouwkundige keuringU bent van plan een nieuwe woning te kopen. Als u meer zekerheid over de staat van de woning wilt hebben kunt u een bouw…
Huis kopen: Verborgen gebreken binnenshuisHuis kopen: Verborgen gebreken binnenshuisBij het kopen van een huis let je als koper op de (verborgen) gebreken van het huis. Het is je plicht als koper om de ge…
Fouten bij het kopen van een huisFouten bij het kopen van een huisIndien u een huis gaat kopen kunt u zich geen fouten permitteren. Een onjuiste beslissing kan u duizenden euro’s kosten.

Huis opknappen voor de verkoopHuis opknappen voor de verkoopIn een huis welke u binnenkort gaat verkopen, gaat u niet meer in investeren. Toch wordt het door makelaars aangeraden o…
Kosten koper of vrij op naamKosten koper of vrij op naamVeel gebruikte termen bij het aankopen en verkopen van huizen is: kosten koper en vrij op naam. Deze omschrijving zegt i…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.