Huis kopen, tips: waar let je op?
Je wilt een huis kopen, en let op de buitenkant en bouwstijl van een huis. Dus je gaat het te kopen huis bezichtigen. De indruk die je van de woning hebt is goed evenals de prijs. Als je voor dit huis hypotheek afsluit kun je de maandlasten ruimschoots betalen. Als je een huis gaat kopen, zijn er echter meer zaken om op te letten. Stel je woonwensen duidelijk op papier voordat je een huis bezichtigt. Deze tips infomeren je over wáár je op let, als je een huis wilt kopen.
Vraagprijs van koophuis
Als je een huis gaat kopen, wil je geen kat in de zak. Meeste huizenkopers hebben weinig kennis van wat er tegenover de prijs van het huis hoort te staan. Als een slecht onderhouden huis in een gewilde wijk staat, is het dan redelijk dat de woning een vrij hoge vraagprijs heeft, alleen omdat het huis in een gewilde wijk staat? Toch, wanneer een verkoper een hoge prijs vraagt vanwege deze reden, zijn de meeste kopers bereid om hier in te trappen vanwege het argument: de gewilde wijk. Dit slik je als potentiële koper niet als zoete koek. In zo'n geval ga je informeren naar de prijzen van huizen in de wijk.
Makelaar
Een makelaar weet als geen ander wat huizen horen te kosten. Voor de makelaar is het een kleine moeite om de koper te informeren over de prijzen van andere huizen die te koop staan. Zo hoef je dit onderzoek niet zelf uit te voeren, hoewel Internet een makkelijke hand biedt. Ondanks dat je prijzen van andere koophuizen kunt bekijken op Internet, scheelt de informatie die de makelaar geeft tijd en biedt extra's. Hoe dan ook, voordat je een woning koopt moet je op de hoogte zijn van de gangbare huizenprijs die geldt voor de huizen in betreffend segment. Weet voordat je huizen bezichtigt en besluit tot kopen, glashelder wat je van een huis verwacht!
Woonwensen
Voordat je een huis gaat bezichtigen, heb je je woonwensen duidelijk en helder op papier gezet. Zo weet je precies waar je bij bezichtiging op moet letten. Woonwensen hebben betrekking op licht, ruimte, opbergruimte, mogelijkheid tot extra kamer, tuin, privacy.
Buurt
Stel je op de hoogte van de buurt en stel je voor dat je zelf in de wijk woont. Kijk waar bushaltes zijn, speeltuinen en parken. Let op het verkeer en hoe hard het verkeer mag rijden in de straat. Kijk naar parkeerplaatsen en fietspaden.
Kijk of het huis dat je wilt kopen, mooi staat in de straat. Past de straat bij het huis?
Huis
Let op de grootte van het huis, en of dit bij je verwachting past. Het is prettig dat de tuin er netjes bij staat, en ingedeeld is naar je wensen. Een tuin kan niet altijd kant en klaar volgens je wensen zijn, maar schat in hoeveel werk je aan de tuin hebt om de tuin geschikt voor jou te maken. Kijk of de bestrating naar je zin is, evenals de hoeveelheid (goed onderhouden) planten en hoe de zon staat. Misschien heb je in je lijst woonwensen gezet: speelruimte voor de kinderen. Kijk in dat geval of er in de tuin ruimte is voor speelruimte, een schommel, trampoline of zandbak. Het huis moet er verzorgd uitzien, en de gevel en kozijnen maken een goed onderhouden indruk. Waar staat de zon t.o.v. het huis.
Als je bij de punten 'buurt' en 'huis' minpunten ziet, zegt dit al veel. Dan kun je beter op zoek gaan naar een ander huis. Wanneer deze punten bevallen, volgen de binnenkant en indeling van het huis.
Indeling
Het huis moet zo ingedeeld zijn dat het aan je woonwensen voldoet. Zo biedt het huis voldoende kamers t.o.v. je woonwensen (wil je een studiekamer, één of meer kinderkamers voor in de toekomst, een werkkamer?). Afhankelijk van je woonwensen kijk je of het mogelijk is nog een extra kamer te maken (garage, zolder). De ruimte die de woning te bieden heeft, past uiteraard bij je woonwensen.
Licht
Let op de lichtval. Voldoende licht in huis is prettig, stel je op de hoogte wanneer en waar het zonlicht naar binnen valt. Te veel inkijk is niet prettig, dus hoe zit het met de inkijk? Mocht de verkoper gordijnen halfdicht hebben, veel planten op de vensterbank hebben: vraag gerust of de gordijnen geheel geopend mogen worden en of er een paar planten elders geplaatst kunnen worden. Wanneer er te veel meubels staan, mag je vragen of er wat aan de kant geschoven kan worden. (desnoods maak je een afspraak om een andere keer terug te komen). Je moet immers volop de ruimte hebben om de potentie die het huis je te bieden heeft in te kunnen schatten. Ook moet je een goede indruk krijgen van de ruimte die het huis te bieden heeft. Foto's maken van het huis is heel handig!
Onderhoud
Voordat je de indeling in het huis ging bekijken heb je gecheckt of de buitenkant van het huis goed is onderhouden. Dit doe je aan de binnenkant ook. Laat je niet afleiden door mooie grote ramen, of een geweldig uitbouw. Kijk naar plekjes en scheurtjes. Spreek wanneer je met partner gaat kijken, van te voren af wie waar op let. Bedenk dat een verkoper de wettelijke plicht heeft om je te informeren over de staat van de woning en de verborgen gebreken. Doet de verkoper dat niet en blijken er achteraf verborgen gebreken te zijn, dan is de verkoper van het huis in gebreke gebleven. Dit heeft juridische gevolgen.
Praktische zaken
Je woonwensen zijn belangrijk bij de praktische zaken. Wanneer je een werkkamer wilt of een schoonheidssalon aan huis dan let je op de locaties van stopcontacten. Kijk hoeveel stopcontacten er zijn en waar ze zitten. Vergeet de deuren, kozijnen, deurposten en vensters niet. Deze moeten het liefst goed onderhouden zijn. Stel je op de hoogte van aanwezigheid van vaste kasten en kijk of er ruimte is om grote kasten te plaatsen. Als je grote kasten plaatst, let dan op of je nog voldoende stopcontacten kan gebruiken.
Keukenapparatuur
Wat leuk als er in het huis een keuken zit die voldoet aan de keukentrends en je kan de keuken overnemen. Check in ieder geval of de keukenapparatuur naar behoren werkt.