Huis verkopen? Tips om uw woning goed en snel te verkopen

Woning Te Koop? Dagelijks neemt het aantal woningen, dat te koop staat in Nederland, verder toe. Indien u uw woning wilt verkopen, moet u er voor zorgen dat uw woning aantrekkelijker is voor kopers, dan het huis dat enkele meters verder in de straat te koop staat. In dit artikel vindt u enkele tips om uw woning snel én voor een goede prijs te verkopen.

Huidige situatie woningmarkt

Op dit moment (2009) is het onrustig op de woningmarkt. Dagelijks neemt het aantal woningen, dat te koop staat in Nederland, verder toe. Voor sommigen is het onmogelijk gebleken de hypotheek te kunnen blijven betalen en is het verkopen van de woning onvermijdelijk. Anderen verwachten dat de prijzen van huizen de komende jaren gaan dalen en zetten juist nu de woning te koop om een zo hoog mogelijke prijs te ontvangen.

Presentatie van de woning

Om uw woning redelijk snel te kunnen verkopen én tegen een goede verkoopprijs, is het belangrijk -zeker gezien de huidige situatie op de woningmarkt, maar ook in de toekomst als de markt weer is gestabiliseerd- uw woning goed te presenteren. De koper heeft zeer veel keus op dit moment en heeft dus de mogelijkheid verschillende woningen goed te vergelijken. Om de koper te laten kiezen voor uw woning, is het dus heel belangrijk dat u uw woning goed presenteert en zo aantrekkelijk mogelijk maakt.

1. Opruimen

Als u heeft besloten uw woning te gaan verkopen en potentiële kopers uit te nodigen voor een bezichtiging, wordt het tijd om afstand te nemen, emotioneel gezien. Rommel en persoonlijke details zorgen voor ongewenste afleiding en kunnen kopers afschrikken. Indien u een garage heeft, kunt u deze gebruiken om spullen, overtollige meubelen en verhuisdozen in op te slaan. Beschikt u niet over een dergelijke extra ruimte, neem dan in overweging een tijdelijke opslagbox te huren.

  • Ruim alle rondslingerende rommel op.
  • Ruim alle overbodige losse spulletjes op.
  • Pak persoonlijke foto's en overtollige schilderijen in.
  • Zorg dat de vloeren zo leeg mogelijk zijn.
  • Laat alleen de benodigde meubelen staan, berg de resterende meubelen op.
  • Zorg dat de muren zo leeg mogelijk zijn.
  • Maak de badkamer en keuken goed en grondig schoon.
  • Stop alles wat u niet meer nodig hebt of niet dagelijks gebruikt in verhuisdozen.

2. Schilderen/Muren sauzen

Investeer 1% van de verkoopwaarde van uw woning in de presentatie. Schilder de houten kozijnen en deuren in de woning in een neutrale kleur. (Wit of gebroken wit) Indien uw muren gestuct zijn of behangen met papierbehang/vliesbehang, kunt u de muren sauzen in een neutrale kleur. Vul eventuele gaatjes van opgehangen foto's en schilderijen op en saus de muren in een neutrale kleur, zoals; wit, gebroken wit, zacht, licht geel, lichte zandkleur, licht grijs.
Is uw keuken erg verouderd? Verf de deurtjes en u zult zien dat de keuken direct opknapt. Is uw badkamer verouderd? Verf de muren fris wit. Indien betegeld tot aan het plafond, kunt u speciale tegelverf kopen en de hele badkamer fris wit verven. Ook al zijn uw badkamer elementen verouderd, u zult zien dat de uitstraling van de ruimte direct verbetert.

3. Vloerbedekking

Investeer 1% van de verkoopwaarde van uw woning in de presentatie. Is de vloerbedekking oud, versleten en vuil? Vervang de vloerbedekking met een frisse schone vloerbedekking, die niet al te duur hoeft te zijn. Verschillende bedrijven leggen het gratis. Is de vloerbedekking niet versleten, maar wel verkleurd, kunt u ook overwegen te laten stomen en reinigen met een speciaal stoomapparaat. Het leggen van laminaat geeft een frisse en strakke uitstraling, wat voor een koper aantrekkelijk zal zijn. U kunt er dus ook voor kiezen, afhankelijk van de kosten, om laminaat te leggen na het verwijderen van de versleten vloerbedekking.

4. Gordijnen & Decoratie

Met uw spullen en overtollige meubelen opgeruimd, de muren strak en fris & met de vloeren fris, schoon en strak, is uw woning al heel goed te presenteren. Het is voor kopers op deze manier gemakkelijker zich voor te stellen als nieuwe bewoners van uw woning. Persoonlijke spullen en details kunnen het moeilijk maken om in te schatten hoe het zou zijn als nieuwe bewoners. Te veel meubelen en spullen op de vloer, kunnen het moeilijk maken, inzichtelijk te zien hoe groot een ruimte werkelijk is. Nu de spullen zijn opgeruimd, de muren en vloeren fris zijn, is het tijd voor de laatste puntjes op de i.
Zijn de gordijnen oudbollig, te druk of te donker? Koop kant en klaar gordijnen in een neutrale lichte kleur of maak ze zelf van een neutrale stof. Geen motief, maar effen. Niet donker, maar licht. Omdat u uw persoonlijke spullen heeft ingepakt en weggezet voor de verhuizing, de muren en vloeren zo leeg mogelijk heeft gemaakt, is het belangrijk enkele kleine neutrale decoraties aan te brengen. Planten en bloemen doen het altijd goed. Zorg bij een bezichtiging altijd voor een verse vaas met bloemen op tafel. Planten met bloemen (geen cactus) geven warmte, zonder persoonlijke emotie van de huidige bewoners in de weg te laten staan. Een plateau met stompkaarsen en een enkele decoratie toevoegen en uw woning is klaar om snel te worden verkocht én voor een goede prijs!

U kunt binnen 2 weken uw gehele woning verkoopklaar maken en profiteren van uw inzet. Uw woning zal aantrekkelijker zijn, dan de woning verder op in de straat die ook te koop staat, maar niet in goede staat wordt gepresenteerd.

Veel succes!
© 2009 - 2023 Alex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkocht onder voorwaarde van verkoop woningEen huis verkopen aan een koper die eerst nog zijn eigen huis moet verkopen, is niet de oplossing. Dit soort situaties o…
Huis verkopen aan makelaar: Wat zijn voordelen en nadelen?Je huis verkopen gaat in de huidige markt dikwijls niet snel genoeg. En dat is vervelend om meer dan één reden. Je kunt…
Dubbele maandlastenHet aankopen van een andere koopwoning betekent vaak dat u een bestaande woning moet verkopen. Koopt u een ander huis zo…

Een woning huren of kopen?Een woning huren of kopen?Stel je wilt verhuizen, misschien huren of misschien kopen, dan is het belangrijk de voor- en nadelen tegen elkaar op te…
Mededelingsplicht verkoper bij verkopen van huisMededelingsplicht verkoper bij verkopen van huisAls verkopende partij heeft men een mededelingsplicht bij het verkopen van het huis. Dit houdt in dat je een potentiële…
Alex (41 artikelen)
Laatste update: 08-03-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.