Wat je moet checken als je een huis koopt

Wat je moet checken als je een huis koopt Als toekomstig huiseigenaar heb je het nodige huiswerk te doen. Niet alleen moet je op zoek naar een woning die aan je wensen voldoet, maar als je die eenmaal gevonden hebt, ben je nog niet klaar. Het is namelijk raadzaam om een aantal zaken te onderzoeken voordat je een bod uitbrengt. Er zijn diverse bronnen die je daarvoor kunt raadplegen. Dat kun je door een aankoopmakelaar laten doen, maar eventueel ook zelf.

Checklist bij aanschaf van een huis


Bestemmingsplan

Elke gemeente legt in een bestemmingsplan vast welke functies waar binnen de gemeente zijn toegestaan. Denk bijvoorbeeld aan woningen, winkels, bedrijven of horeca. Wat jij met je nieuwe woning mag doen, wordt dus bepaald door het bestemmingsplan. Voor een rijtjeswoning in een woonwijk ligt de bestemming 'Wonen' voor de hand. Maar als je een boerderij wilt kopen om een B&B te beginnen, is het verstandig om vooraf te controleren of dat wel in overeenstemming is met de bestemming van het pand.

Daarnaast vind je in het bestemmingsplan welke plannen de gemeente voor de buurt heeft. Als er een stuk braakliggend land of een leegstaand gebouw in de nabije omgeving van de nieuwe woning ligt, ben je wellicht benieuwd wat er met deze stukken grond gaat gebeuren. Maar ook is het altijd goed om na te gaan of er bij de gemeente toevallig een project loopt om een industrieterrein of een windmolenpark bij jou om de hoek ontwikkelen. Dit soort informatie is op te vragen bij de gemeente of via het landelijke portaal voor ruimtelijke plannen.

Kadaster

Bij het Kadaster kun je terecht voor informatie over alle rechten en plichten die op de woning rusten. Het is mogelijk om diverse onderzoeken aan te vragen, zoals erfdienstbaarhedenonderzoek naar bijvoorbeeld recht van overpad of recht op uitzicht. Ook kun je eigendomsinformatie bestellen, een kopie van de wettelijke eigendomsakte en kadastrale kaarten waarop de grenzen van het perceel staan aangegeven. Als je snel een overzicht van een woning wilt krijgen, is het woningrapport een optie. Dit rapport bevat informatie over de ligging van de woning, de eigenaar, het bouwjaar, de inhoud, de oppervlakte en de geschatte waarde van de woning. Voor deze aanvragen bij het Kadaster wordt een vergoeding gevraagd.

Bouwkundige informatie en vergunningen

Als je na de koop niet voor nare verrassingen wilt komen te staan, is het aan te raden om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Zeker als het om een niet-standaard gebouw gaat dat de enige in zijn soort is in de buurt, of als het om een woning gaat van ouder dan 50 jaar. Een bouwkundig rapport kun je bijvoorbeeld laten maken door Vereniging Eigen Huis. Reken er wel op dat hieraan kosten verbonden zijn.

Soms kan het ook nuttig zijn om te checken of de juiste vergunningen voor bouwwerken aanwezig zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als er een aan je nieuwe woning een dakkapel of serre bijgebouwd is. Of als er op het terrein bijgebouwen staan, zoals een schuur of stal. Als je zelf plannen hebt om te bouwen of te slopen, is het ook slim om van tevoren te checken of dit wel toegestaan is. Dat kan door online een vergunningscheck te doen via het omgevingsloket. Als blijkt dat voor een bestaand bouwwerk een vergunning nodig was, kan bij de gemeente nagevraagd worden of de vergunning daadwerkelijk verleend is.

Daarnaast beschikt de gemeente over een bouwdossier met bouwkundige informatie over gebouwen in de buurt. Dit kan van pas komen als je verbouwingen aan de nieuwe woning wilt doen. Bijvoorbeeld als je een zelfde uitbouw wilt realiseren als je buren, kun je de tekeningen kopiëren en als basis gebruiken voor je eigen verbouwproject.

Milieuzaken

Als je meer wilt weten over de bodemkwaliteit en andere milieuzaken, kun je terecht bij het Bodemloket. Hier wordt bodeminformatie van gemeenten en provincies verzameld en in kaart gebracht. Altijd goed om even te checken of je mogelijk te maken hebt met vervuilde grond vanwege vroegere (bedrijfs)activiteiten op of rondom het perceel.

Vereniging van Eigenaren

Mocht je je oog op een appartement hebben laten vallen, dan krijg je te maken met een Vereniging van Eigenaren. Binnen de vereniging zijn regels en afspraken gemaakt die ook voor jou als nieuwe eigenaar gelden. Vraag daarom via de makelaar of huidige eigenaar inzage in de statuten, het huishoudelijk reglement, de balans en het onderhoudsplan. Ook andere stukken, zoals bijvoorbeeld recente notulen, kunnen interessant zijn om een idee te krijgen hoe de vereniging functioneert.

Koopsomgeschiedenis

Na alle checks ben je wellicht op het punt gekomen om een bod uit te brengen. Om je onderhandelingspositie te versterken, kun je nagaan wat de huidige eigenaar voor de woning betaald heeft. Bij het Kadaster is informatie over de koopsom op te vragen door een sms naar 8118 te sturen of de koopsomtelefoon op nummer 0900 20 20 201 te bellen. Ook nuttig om te weten is voor welk bedrag er nog hypotheek op het pand zit. Hier kun je achter komen door bij het Kadaster hypotheekinformatie van de woning te bestellen.

Een andere indicatie van de waarde van de woning vind je via het WOZ waardeloket. Hier kun je gratis de huidige WOZ-waarde per woning opzoeken, mits de gemeente die heeft aangeleverd bij de Landelijke Voorziening WOZ.
© 2017 - 2024 Liesbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taxatierapport: kosten en uitlegTaxatierapport: kosten en uitlegTaxatierapport is nodig als het middels hypotheek te kopen huis een bestaand huis is. Hypotheekverstrekker wil weten wat…
Kavel kopen: Betaalbare eigen grond voor bouwen van een huisWanneer je een eigen huis wilt gaan bouwen, zul je toch ook een plekje moeten vinden om je droompaleis neer te zetten. H…
Overwaarde woning berekenenOverwaarde woning berekenenDe overwaarde van de woning kan op diverse manieren worden bepaald, bijvoorbeeld door een taxatierapport op te laten ste…
Appartement kopen: voordelen & nadelen van een appartementAppartement kopen: voordelen & nadelen van een appartementEen appartement kopen heeft verschillende voordelen ten opzichte van het kopen van een huis. Het belangrijkste voordeel…

Tips voor het kopen en onderhouden van een huis in SurinameTips voor het kopen en onderhouden van een huis in SurinameHet klinkt als een droom: een huis kopen in een tropisch land als Suriname. Zonder de juiste kennis kan deze droom echte…
Verhuren van je huis - mogelijkheden voor tijdelijke verhuurVerhuren van je huis - mogelijkheden voor tijdelijke verhuurEr kunnen allerlei redenen zijn waarom je je huis tijdelijk zou willen verhuren. Misschien ga je een wereldreis maken, s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Monam, Pixabay
  • Huis kopen? Zo gedaan! De aanschaf van een woning in 18 stappen; Gaby Balkema, 2016; ISBN 978-94-005-0814-9
  • https://www.kadaster.nl/
  • https://www.eigenhuis.nl/
  • www.bodemloket.nl
  • https://www.wozwaardeloket.nl/
Liesbos (54 artikelen)
Gepubliceerd: 21-04-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.