Tips voor het kopen en onderhouden van een huis in Suriname

Tips voor het kopen en onderhouden van een huis in Suriname Het klinkt als een droom: een huis kopen in een tropisch land als Suriname. Zonder de juiste kennis kan deze droom echter zomaar omslaan in een ware nachtmerrie. Daarom is het van belang dat u weet waar u op moet letten bij het kopen van een woning in Suriname. Velen zijn u voorgegaan en de ervaring en leermomenten van uw voorgangers zijn zeer waardevol wanneer u zelf aan het begin staat van het koopproces. Daarnaast vereist een huis in Suriname een heel andere mate van onderhoud dan een woning in Nederland. Hoe gaat u daar mee om wanneer u zelf niet permanent in uw tropische paleisje woont?

Het kopen van een huis in Suriname: van droom naar werkelijkheid

Voordat u overgaat tot de aanschaf van een woning in Suriname is het allereerst van belang dat u het land leert kennen. Ook wanneer u roots heeft in Suriname of jaarlijks op vakantie komt zal u merken dat u zich moet aanpassen als het aankomt op papierwerk, onderhandeling met makelaars of aannemers en aanschaf van inventaris. Geduld is het toverwoord maar daarnaast is ook de nodige dosis brutaliteit van belang. Voordat u weet wanneer u netjes moet afwachten en wanneer u met de vuist op tafel kunt gaan slaan bent u echter een paar maanden verder. Het is daarom aan te raden om een paar weken te komen oriënteren, gesprekken te voeren met partijen die u zeggen te kunnen helpen aan uw droomhuis, uw eigen wensen op een rijtje te zetten en vervolgens rustig een plan van aanpak te maken.

Ga shoppen bij meerdere makelaars

Als u weet wat u precies zoekt is het handig om met een aantal betrouwbare makelaars de woningmarkt af te speuren. Het is in Suriname doorgaans niet zo dat makelaars exclusiviteit vragen aan hun klanten. U kunt dus gerust gebruik maken van de expertise van verschillende makelaars. Een goede makelaar zal u informeren over alle eigenschappen van de grond en de woning. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten wat de titel van de grond is waarop het huis staat en wat dat betekent. Er zijn grofweg twee grondtitels mogelijk namelijk 'eigendom' en 'domeingrond'. Domeingrond is nog eigendom van de staat, u dient hierop grondhuurrecht aan te vragen. Bij het verkrijgen van dit grondhuurrecht is het een vereiste dat u ingezetene bent in Suriname. Als u zich niet permanent gaat vestigen in Suriname is dat daarom niet mogelijk. Bij eigendomsgrond is er geen probleem, die grond is particulier bezit en kunt u gewoon kopen. Tot slot kan de makelaar u meer vertellen over de kwaliteit van de materialen die zijn gebruikt bij de bouw van het huis en de mate van onderhoud die u kunt verwachten. Zo maakt u bewust een keuze voor een modernere woning, gebouwd van relatief onderhoudsvrije materialen (bijv. een stalen dakconstructie), of toch een charmant koloniaal pand dat jaarlijks het nodige onderhoud vergt.

Doe de regentijdcheck

Suriname kent geen seizoenen zoals in Nederland maar is grofweg in te delen in droge tijd (tweemaal per jaar) en regentijd (ook tweemaal per jaar). Zorg ervoor dat u uw potentiële droomhuis bekijkt in de kleine of grote regentijd (december/januari of eind april tot half augustus). In deze maanden komt het voor dat vanwege de hevige regenval hele straten onder water lopen en wanneer een perceel niet goed genoeg is opgehoogd kan het water ook tot in huis komen. Waarschijnlijk zal uw voorkeur uitgaan naar een huis in een omgeving die niet onder water loopt. Niet iedere makelaar is daar even transparant over. Bovendien kijken Surinamers er niet meer zo van op als een straat blank staat, terwijl u er als Nederlander best van kunt schrikken als uw straat ineens niet meer te onderscheiden is van een sloot. Zorg dus dat u met eigen ogen ziet wat de situatie is in de regentijd en neem niet zomaar aan dat het wel mee valt als iemand dat u vertelt.

Tips voor renovatie of kluswerk

U bent eruit, u heeft uw toekomstige droomhuis gevonden en wenst enkel nog wat aanpassingen te doen. In dat geval is het belangrijk dat u een betrouwbare inschatting maakt van deze renovatiekosten.

Maak onderscheid tussen arbeidskosten en materiaalkosten

De kosten zijn grofweg in te delen in materialen en arbeid. Als u een aannemer of klusjesman heeft gevonden kunt u een uurtarief afspreken of een prijs afspreken voor het gehele project. Als u een uurtarief afspreekt hang er dan ook een maximaal aantal uren aan en tevens een termijn waarbinnen de werkzaamheden afgerond moeten zijn (bijv. 50 uren in 1 maand tijd). Evalueer tussentijds hoeveel uren er al gewerkt zijn en hoe ver het project is gevorderd. Betaal nooit te veel vooruit, pas als het werk is afgerond betaalt u het grootste deel. Wat betreft materialen is het wel gebruikelijk dat u de kosten vooraf op zich neemt. Zorg er ook voor dat de materialen daadwerkelijk gekocht worden en onder uw eigen beheer worden opgeslagen. Mocht u om een of andere reden niet verder werken met uw aannemer, wat helaas vaker gebeurt dan wenselijk is, dan loopt u geen risico met betrekking tot uw aangeschafte materialen. Het is bovendien normaal om referenties te vragen of uw aannemer/klusjesman te vragen om enkele afgeronde projecten te bekijken. Komen er na die vraag smoesjes, neem dan vriendelijk afscheid en zeg dat u er nog over nadenkt (het is heel normaal om daarna niets meer te laten horen en juist ongebruikelijk om te zeggen dat u voor iemand anders hebt gekozen). Gaat het om een goede partij, dan zal hij of zij u met trots meenemen naar enkele voorgaande klanten waarbij u het werk kunt beoordelen.

Zelf importeren of lokaal aanschaffen

Renoveren is in Suriname doorgaans goedkoper dan in Nederland en dat heeft voornamelijk te maken met de lage arbeidskosten, niet met de materialen. Sterker nog, omdat Suriname weinig eigen productie heeft zijn sommige materialen zoals tegels en sanitair van Europese kwaliteit zelfs aanzienlijk duurder. De afzetmarkt is namelijk klein en alles moet worden geïmporteerd. Daarnaast is de keuze beperkt. Ga daarom eerst kijken wat er te krijgen is en werk daarmee want het is lastig om precies de tegels of wasbak te vinden welke u in gedachten heeft. Kunt u zich niet neerleggen bij de beperkte keuze dan kunt u uiteraard zelf gaan importeren, er zijn diverse importbedrijven die u kunnen helpen. Deze importeurs maken natuurlijk wel een marge op hetgeen dat u laat verschepen, maak daar vooraf goede afspraken over. Alles dat gevoelig is voor het tropische klimaat is niet verstandig om zelf te importeren. Er zijn een aantal goede producenten van keukens te vinden in en om Paramaribo. Deze producenten geven garantie op de materialen en dat is wel welkom. Menig Surinamer kan u voorbeelden geven van kromgetrokken Ikea-keukens en badmeubels, u hoeft deze fout gelukkig niet meer te maken.

Het onderhouden van uw eigen huis in een tropisch paradijs

Wanneer u, met behulp van bovenstaande tips, uw perfecte huis heeft gevonden en het helemaal naar uw eigen smaak gemaakt heeft kan het genieten gaan beginnen. Wanneer uw huis in Suriname uw tweede huis is en u een paar keer per jaar op vakantie komt, ontdekt u al snel dat het geen overbodige luxe is om uw woning ook tussentijds bij te laten houden. Als een huis in de tropen niet bewoond wordt neemt de jungle het namelijk over en binnen de kortste keren heeft u last van ongedierte, wildgroei van planten, verstopte leidingen en roestende apparaten. Gelukkig is dit alles te voorkomen. Een leuke en kostendekkende manier om de jungle pas op de plaats te laten maken, is door uw woning aan te bieden voor verhuur aan vakantiegangers.

Laat anderen meegenieten en behoud zo de goede staat van uw huis

Er zijn een aantal lokale verhuurorganisaties die de woning niet alleen aanbieden aan vakantiegangers, maar de gasten ook voor u ontvangen en het huis schoonhouden. Wanneer er zich gebreken voordoen zullen deze bovendien op tijd worden geconstateerd en kunnen ze ook worden verholpen. Zo heeft u geen last van onaangename verrassingen als u na een paar maanden weer zelf gebruik maakt van uw huis. Omdat de huurprijzen van vakantiehuizen in Suriname relatief laag zijn hoeft u niet te verwachten dat u een flink rendement behaalt door uw huis te verhuren. Gebruik de huuropbrengsten dan ook niet om een hypotheek af te lossen maar wel voor schilderwerk, tuinonderhoud, schoonmaak, uw internetabonnement en het regelmatig laten draaien van apparatuur zoals de airco's en hydrofoor (pomp voor de waterdruk). Als u persoonlijke of waardevolle spullen in uw huis wenst te laten kan dat een belemmering zijn voor de verhuur. Denk er daarom over na om een slaapkamer af te sluiten of een speciale berging te maken. U kunt uw huis natuurlijk ook enkel aanbieden aan goede vrienden of kennissen. Een andere optie is om uw woning aan te bieden via internationale boekingssites waarbij u zelf in contact bent met de vakantiegangers. In dat geval heeft u nog wel een betrouwbare beheerder nodig die de gasten in Suriname te woord kan staan en met u kan terugkoppelen.

Genieten in uw eigen huis in Suriname is een droom die realiteit kan worden. Maak u niet te druk (no spang) en onthoud in het proces dat 'ala ogri e tya wan boeng (alle slechts brengt ook iets goeds). Volg uw droom en bewonder daarna de prachtige bloemen en planten in uw tuin, het briesje in uw hangmat, de koude djogo (Surinaams bier in 1 liter fles) uit uw koelkast en de gezelligheid en ongedwongenheid van het Surinaamse leven.
© 2018 - 2024 Marlise, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woning kopen voor kindAls ouder kunt u uw kind financieel ondersteunen bij het kopen van een woning, bijvoorbeeld door te schenken, borg te st…
Toeristenkaart voor SurinameDe toeristenkaart voor Suriname is een verplicht reisdocument dat je eenvoudig kunt verkrijgen; het is niet zo gecomplic…
Verdienen op je tweede huisVerdienen op je tweede huisWanneer je tegenwoordig een tweede huis wil kopen mag je de hypotheekrente niet meer van je belasting aftrekken in tegen…
Suriname, een warm en gastvrij landSuriname, een warm en gastvrij landSuriname ligt in Zuid-Amerika. Suriname wordt ook wel gezien als één van de verwantschapslanden van Nederland. Het land…

Waaraan denken bij de aankoop van een huis?Waaraan denken bij de aankoop van een huis?Heel wat mensen dromen van hun eigen stekje. De aankoop van een huis is een mooie investering en geeft een relatieve sta…
Wat je moet checken als je een huis kooptWat je moet checken als je een huis kooptAls toekomstig huiseigenaar heb je het nodige huiswerk te doen. Niet alleen moet je op zoek naar een woning die aan je w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Marleen1987, Unsplash
  • http://www.notarisvishnudatt.com/veel-gestelde-vragen/Vraag-and-Antwoord.html
Marlise (8 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.