Wel of niet verhuizen?

Waarom verhuizen?
Verhuizen van de ene woning naar de andere is voor veel mensen een ingrijpende gebeurtenis. Je verandert niet alleen van huis, maar ook van omgeving, buren en kennissen. Voor wie naar een nieuwe woonplaats gaat verhuizen, kan een verhuizing nog ingrijpender zijn. De verandering kan plaatsvinden op gebied van vrienden, familie, werk, sport, school enzovoorts. Wie nadenkt over verhuizen doet er dan ook goed aan om een voor- en nadelenlijstje te maken. Wat zijn de voordelen van verhuizen? Een grotere tuin, een groter huis, de ligging van het huis enzovoorts? Wat zijn de nadelen? Moet er verder gereisd worden naar het werk? Woont familie verder weg? Door de voor- en nadelen goed in kaart te brengen ontstaat een helder overzicht en kan de keuze om wel of niet te verhuizen misschien eenvoudiger worden gemaakt.Reden om te verhuizen
Toch kan één enkele reden voor sommige mensen al voldoende zijn om te verhuizen. Wanneer er te weinig ruimte in het eigen huis zit, kan dit bijvoorbeeld de reden zijn. Of wanneer het contact met de buren slecht is. Of wanneer er een wens is voor een grote tuin of een grote lap grond. Het is op zich niet raar om te verhuizen voor één reden, zeker niet wanneer de reden erg belangrijk is voor het woonplezier, maar toch kan het verstandig zijn om ook alle andere voor- en nadelen goed in kaart te brengen. En om over de nieuwe, gewenste woonsituatie ook goed na te denken. Wie verhuizen wil vanwege slecht contact met de buren, weet natuurlijk ook niet precies hoe het contact met nieuwe buren zal verlopen. En een grote tuin kan heel mooi lijken, maar kan ook heel veel extra werk opleveren.
Financiële situatie
Om te bepalen of het mogelijk is om te verhuizen, zal de financiële situatie zo goed en gedetailleerd mogelijk in kaart moeten worden gebracht. Daarbij kunnen een aantal dingen worden meegenomen:- Wat is het oude, eigen huis waard? Is er sprake van overwaarde?
- Wat kun je lenen om een nieuw huis te bekostigen?
- Moet er verbouwd worden in het nieuwe huis?
- Wat zijn je oude maandlasten? Wat worden de maandlasten bij een nieuw huis?
- Komen er extra uitgavenposten bij, zoals een tweede auto om naar het werk te reizen?
- Welke kosten moeten worden betaald bij het nieuwe huis? Denk aan gemeentelijke belastingen, afvalheffingen, onderhoud van het huis enzovoorts?
- Wat is de reistijd naar familie/vrienden? Hoeveel gaat dit extra kosten?
Bedenk dat je voldoende financieel draagkracht moet hebben om al die posten te kunnen betalen. Natuurlijk kun je, ook als het om financiële zaken gaat, nooit helemaal op zeker spelen. Je kunt nooit precies weten hoe het op financieel vlak zal gaan in de toekomst. Toch zegt je 'financiële verleden' wel iets over je toekomst. Als een nieuw huis betekent dat je iedere maand net rond zal komen, en als dat niet goed binnen jouw manier van leven valt, dan kun je je afvragen of verhuizen wel verstandig is. Probeer op een zo zakelijke manier naar je financiële gegevens te kijken, op die manier wordt vaak al heel duidelijk wat wel en wat niet mogelijk is.