Voor het eerst een huis bezichtigen

Voor het eerst een huis bezichtigen Een huis kopen is iets wat men niet vaak doet in het leven. Het is daarom van belang goed na te denken en de tijd te nemen voor men de beslissing neemt om een huis te kopen. Het zoeken naar een huis is leuk, maar het kost ook tijd. Neem vooral de tijd zodat u geen spijt krijgt van uw keuze. Bekijk meerdere huizen en vergelijk deze met elkaar. Als een huis echt uw hart gestolen heeft dan zult u soms wat sneller in de keuze moeten zijn omdat er wellicht meer geïnteresseerde kopers zullen komen.

Zoeken naar een geschikt huis

Om een huis te gaan bezichtigen is het belangrijk dat het al wel een huis is die bij uw eisen past. Tegenwoordig hoeft u niet eerst aan te kloppen bij een makelaar, maar u kunt zelf gemakkelijk via het internet op zoek gaan. Er zijn meerdere grote websites waar in principe alle makelaars hun huizen opzetten. De makelaars hebben zelf tegenwoordig ook allemaal een website waar hun huizen op te koop worden aangeboden.
Maak voor u gaat zoeken een lijst met eisen. Iedereen heeft andere eisen maar u kunt hier bijvoorbeeld de volgende dingen in meenemen:
  • Wat mag de vraagprijs zijn?
  • Wat voor huis moet het zijn?(flat, masionette, rijtjeshuis, vrijstaand etc.)
  • Hoe groot moet het huis zijn?
  • Hoeveel kamers moet het huis hebben?
  • In welke wijk/plaats moet het huis staan?
Verder kunt u erbij schrijven wat een pluspunt zou zijn. Zo kan het handig zijn als er een supermarkt op loopafstand is of dat er voldoende parkeerruimte voor de deur is. Zo kunt u huizen gaan selecteren op wat u het liefste wilt.

Bezichtig eerst zelf de omgeving

Voor u contact opneemt met de makelaar is het verstandig om eerst zelf langs het huis te rijden. Soms ziet de omgeving er heel anders uit dan u had voorgesteld of ziet u andere dingen die u vanaf de omschrijving niet kon weten. Een gevoel bij een wijk is heel erg belangrijk. Vraag eventueel aan mensen die u ziet lopen hoe hun het vinden om in die wijk te wonen. Kom het liefst een keer op de dag en in de avond langs om een goede indruk te krijgen.

Contact met de makelaar

Als u een huis vindt welke u geschikt lijkt kunt u via de mail of telefoon contact opnemen met de bijbehorende makelaar. U kunt eventueel vast wat vragen stellen betreffende het huis, maar meestal zullen ze voorstellen om de vragen tijdens een bezichtiging te beantwoorden. De meeste makelaars werken van maandag tot en met zaterdag. Heel soms is een bezichtiging in de avond wel mogelijk, maar u kunt zelf ook het huis het beste zien als u op de dag gaat kijken. De makelaar zal telefonisch nog wat gegevens van u vragen zoals uw naam, telefoonnummer en e-mailadres. Per e-mail krijgt u soms nog een brochure over het huis toegestuurd. Mocht het huis verkocht worden voor uw afspraak dan zal de makelaar u dit per mail of telefoontje laten weten. Bij een makelaar kan het mogelijk druk zijn. Zorg dat u ruim op tijd een afspraak maakt of dat u flexibel bent qua tijden om te bezichtigen.

Waar kijkt u naar bij een eerste bezichtiging?

Bij een eerste bezichtiging hoeft u niet specifiek op al het kluswerk te kijken. Voel vooral of het huis bij u past. Een koophuis schaft u meestal aan om minstens 5 jaar te blijven, maar vaak nog langer. Bedenk of het huis zal voldoen aan wat u daar wilt bereiken. Wilt u ruimte hebben voor kinderen of de hond in de buurt uit kunnen laten? Probeer door de smaak van de vorige bewoners heen te kijken. Uiteraard scheelt het qua kosten als het helemaal naar u zin is, maar probeer vooral te kijken naar wat u van het huis zou kunnen maken. Zelf als een huis kant- en klaar is kan het zijn dat u die kant-en klare zalmroze muren verschrikkelijk vindt en het toch zal moeten aanpassen naar eigen stijl.
De makelaar zal u rondleiden door het huis en heeft informatie bij zich over het huis. Schroom niet om alle vragen te stellen. Een makelaar is echter wel een verkoper en kan de mankementen van een huis niet altijd zo zien. U kunt in een later stadium eventueel een bouwkundig rapport laten maken om te kijken wat er gemaakt moet worden op kort en/of lang termijn. Als er veel gedaan moet worden aan een huis is het wellicht ook mogelijk om te zakken met de prijs.

Neem de tijd

Laat u tijdens een bezichtiging niet gehaast voelen. Een makelaar wil het huis verkopen dus neem vooral de tijd en loop eventueel terug naar een ruimte. U mag foto's maken, maar niet van te persoonlijke spullen zoals de inhoud van een kast of foto's. Neem een kladblok mee of een checklist om dingen die u ziet of hoort te noteren. U kunt na een eerste bezichtiging altijd nog meerdere keren terugkomen mits het huis in die tijd niet wordt verkocht. Zorg dat u de tijd neemt voor u het huis echt gaat kopen. Een huis kopen is een serieuze kwestie waar goed over nagedacht moet worden. Kijk altijd bij meerdere huizen om te vergelijken. Als u echt denkt uw droomhuis gevonden te hebben kunt u met verschillende mogelijkheden het huis als het ware reserveren zonder dat u direct aan de koop vast zit. Echter zodra u een bod doet bent u begonnen met het onderhandelen.
© 2014 - 2023 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis bezichtigen: aandachtspuntenHuis bezichtigen: aandachtspuntenHet is zover: je gaat een huis bezichtigen, al dan niet met een makelaar aan je zijde. Huis bezichtigen: waar op te lett…
Vraagprijs bieden: Hoeveel lager bieden dan de vraagprijs?Vraagprijs bieden: Hoeveel lager bieden dan de vraagprijs?Op dit moment heb je als koper van een huis veel meer ruimte dan vroeger om te onderhandelen, wanneer het gaat om de vra…
De beste verkoopstrategie bij verkopen van een huisAls verkoper probeert u uw huis te verkopen tegen de hoogste prijs. Het kan geen kwaad om de onderhandelingen hard in te…

Student Experience: nieuwbouw woningen voor studentenStudent Experience: nieuwbouw woningen voor studentenStudent Experience is een nieuw project voor nieuwbouw woningen voor studenten in Amsterdam. De gebouwen komen op twee l…
Wel of niet verhuizen?Wel of niet verhuizen?Medio 2014 lijkt de huizenmarkt, na een lange dip, eindelijk weer aan te trekken. Voor sommige mensen betekent dit dat z…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.