Het huren van een vrije sector woning

Vanwege de lange wachtlijsten via de woningbouwvereniging worden komen er steeds meer mensen die particulier willen huren. Het is in de meeste gevallen een stuk duurder dan een sociale huurwoning, maar u kunt er meestal wel direct wonen. In dit artikel leest u alles over het huren in de vrije sector en de contracten.

Voordelen en nadelen van de vrije sector

Veel mensen zien de vrije sector als iets negatiefs. Dit komt mede door de huurprijzen die gevraagd worden. Het grote voordeel is echter dat er geen wachttijd is. Dit terwijl u in sommige grote steden zo 6 tot 12 jaar aan het wachten bent op een woning. In de meeste gevallen kunt u wel bij de woningbouwvereniging ingeschreven blijven staan. Daarbij worden er ook weleens vrije sector woningen aangeboden waarbij gas/water- en licht bij de huurprijs inzitten. Deze prijzen zijn soms vergelijkbaar met een woning uit de sociale woningbouw. Echter dankzij de hogere prijzen kunt u vaak niet in aanmerking komen voor huursubsidie.

Een huis via een bemiddelaar

Een woning in de vrije sector kunt u vinden via een bemiddelaar of particulier. Er zijn via google veel verschillende bemiddelaars te vinden. Hoe een bemiddelaar met uw zoektocht omgaat is heel verschillend. De ene zal u echt gericht helpen met zoeken door u te informeren over gepaste huizen. Andere bieden enkel huizen aan via foto's op de website en zo kunt u zelf gaan zoeken. Voor veel bemiddelaars betaald u inschrijfkosten, administratiekosten en een borgsom. Daarbij worden er ook vaak inkomenseisen gesteld, vaak moet u 4 tot 5.5 keer het kale huurbedrag verdienen.

Een huis via een particulier

Deze huizen zijn onder andere terug te vinden via marktplaats. De extra kosten die u heeft bij een bemiddelaar heeft u vaak niet via een particulier. Soms zult u enkel een borgsom hoeven te betalen. Echter hoeft een particulier niet perse zijn eer hoog te houden. Een (bemiddelings)bedrijf heeft dit uiteraard wel. Zo komt het via een particulier soms sneller voor dat er afspraken niet goed na worden gekomen.

Het huurcontract

Er zijn een aantal regels die verplicht in het huurcontract moeten worden verwerkt. De volgende dingen moeten er onder andere in staan:
  • De datum waarop het huurcontract ingaat
  • Wie de verhuurder is
  • Wie de huurder is
  • Hoeveel borg er betaald moet worden
  • De huurprijs (dit kan zowel all-in zijn of de kale huurprijs met apart de servicekosten vermeld)
  • Als de servicekosten apart vermeld staan moet er ook uitgelegd staan waar deze voor worden gebruikt
  • Het adres en een omschrijving van het huis (wat wordt gedeeld en wat is uw privacy)
  • De datum en de wijze van betaling
  • De datum waarop de huur jaarlijks eventueel verhoogd wordt
  • Afspraken betreffende onderhoud van het pand
  • De huisregels
  • Een handtekening van huurder en verhuurder
Als u een contract heeft valt u onder de huurbescherming. Dit betekend dat de verhuurder u niet zomaar het huis uit mag zetten. Er is een opzegtermijn van minimaal 3 maanden voor de verhuurder. Zelfs als het contract van bijvoorbeeld aan jaar afloopt moet de verhuurder nog steeds 3 maanden van te voren aangeven dat u het huis dient te verlaten.
Maak vooral ook duidelijke afspraken over onderhoud en reparaties. In principe mag er nog van alles in het contract gezet worden. Als het geen wettelijk bepaalde regel is en u bent het er niet mee eens dan kan er besproken worden om er regels uit te halen of aan toe te voegen. Stel voor uw CV gaat kapot en hoewel het in het contract staat komt de verhuurder niet opdagen. U kunt dan bijvoorbeeld in het contract laten zetten dat als er wat kapot gaat u het laat maken en de rekening doorstuurt.
Dit zijn allemaal dingen om voor het huren zelf heel goed over na te denken. Teken dan ook nooit direct een contract, maar neem er voldoende tijd voor.

Wat als de verhuurder zich niet aan het contract houd?

Het is niet overal hetzelfde maar bij particulier wonen worden de regels vaak minder snel nagestreefd dan via een woningbouwvereniging. De woningbouwverenigingen zijn vaak grote organisaties die professioneel te werk gaan (uitzonderingen daargelaten). Een Particulier staat niet tegenover heel veel bewoners maar wellicht alleen tegenover u. Om kosten te drukken kunnen reparaties en onderhoud soms lang worden uitgesteld. Als u weet dat er iets aan het huis moet gebeuren kunt u dit de verhuurder het beste per post laten weten. Als er na 6 weken nog niks met uw brief gedaan is kunt u de volgende stappen ondernemen:
  • een huurverlaging aanvragen via de huurcommissie
  • een procedure via de rechter starten
  • een klacht indienen bij de gemeente
De woningbouwvereniging heeft een maximale huurprijs waar een huis niet boven mag komen. Voor de vrije sector zijn er geen regels betreffende tot hoe hoog de huur kan gaan. De meeste woningen in de vrije sector kosten dan ook minimaal 650,- per maand.
© 2013 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een huis huren in AlkmaarEen huis huren in AlkmaarAlkmaar is een gewilde stad om in te wonen. Veel mensen willen er een huis kopen of huren. Wanneer je een huurwoning in…
Een tijdelijke woning hurenNiet iedereen hoeft gelijk jaren aan een huis vast te zitten, daarbij moet men voor een sociale huurwoning soms erg lang…
Liberalisatiegrens: grens sociale huur en vrije sectorLiberalisatiegrens: grens sociale huur en vrije sectorDe liberalisatiegrens bij huurwoningen is de grens die bepaalt of je huurwoning binnen de sociale huur of de vrije secto…
Mag ik mijn huurwoning verhuren op Airbnb?Mag ik mijn huurwoning verhuren op Airbnb?Je huurwoning verhuren als je zelf op vakantie bent klinkt aantrekkelijk voor veel mensen. In Nederland bieden dan ook m…

Een woning kopen met erfpachtEen woning kopen met erfpachtErfpacht: het huren van grond die bij een woning hoort. Een woning kopen met erfpacht heeft zijn voor-en zijn nadelen. E…
Landbouwgrond als weide gebruikenLandbouwgrond als weide gebruikenIedere paardenbezitter zonder eigen grond droomt ervan: een stukje grond kopen om hier de eigen paarden op te zetten. De…
Bronnen en referenties
  • www.rijksoverheid.nl
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.