Het voorkomen of verwijderen van schimmel in de badkamer

Het voorkomen of verwijderen van schimmel in de badkamer In een badkamer kunnen zich al snel schimmels vormen, welke zichtbaar worden als zwarte vlekken of stippen op de muur, kitranden of op voegen tussen tegels. Deze schimmels zien er niet alleen lelijk uit, maar zijn ook nog eens zeer schadelijk voor de gezondheid. Het verwijderen en tegengaan van dergelijke schimmels in de badkamer is daarom zeer belangrijk. Hoewel schimmels zeer hardnekkig zijn, zijn er gelukkig genoeg manieren om schimmels te verwijderen, bestrijden en te voorkomen in de badkamer.

Is schimmel in de badkamer schadelijk?

Zwarte stippen op de voegen tussen de tegels in de badkamer of douche, zwart uitslaande kitranden of donkere vlekken die ontstaan tegen onbetegelde muren of plafonds; schimmels in de badkamer zijn goed te herkennen en zorgen voor een onhygiënische indruk. Nu geven schimmels echter niet alleen een onhygiënische indruk, maar zijn ze ook echt schadelijk voor de gezondheid. Dit komt met name door de sporen die de schimmels afgeven om zich sneller te vermeerderen. De schadelijke effecten van schimmels in de badkamer kunnen zich als volgt voordoen:
  • Schimmels kunnen de kankerverwekkende stof aflatoxine vomen
  • Schimmelsporen kunnen allergieën opwekken
  • Schimmel kan luchtwegaandoeningen veroorzaken of verergeren
  • Schimmel kan irritaties zoals hoesten, hoofdpijn, vermoeidheid of niezen veroorzaken

Gezien de schadelijke effecten voor de gezondheid is het dus belangrijk om schimmel in de badkamer zo snel mogelijk te verwijderen en vervolgens tegen te gaan en te voorkomen.

Waar ontstaat schimmel?

De plekken waar schimmel het meest voorkomt zijn licht poreus en vochtig. Een licht poreuze ondergrond zorgt ervoor dat vocht wat beter in de ondergrond trekt waardoor de schimmel voldoende vocht ter beschikking heeft. Nu komt schimmel ook vaak voor tegen onbetegelde muren of plafonds die geen direct contact met water hebben. Dat komt door condens die zich vormt tijdens het douchen of het nemen van een bad. Deze condens zet zich tegen de muren en plafonds aan, waardoor deze ook vocht opnemen.

Hoe ontstaat schimmel?

Als de badkamer vaak genoeg en lang genoeg vochtig is, ontstaat er vanzelf schimmel. Vaak is dit het eerst zichtbaar op kitranden of de voegen tussen de tegels van de douche. Dergelijke schimmel begint vaak klein, in kleine zwarte plekjes, die nog niet zo heel storend zijn. Onbehandeld kunnen deze kleine plekjes echter binnen zeer korte tijd uitgroeien tot grote vieze schimmelplekken.

Verwijderen van schimmel op kitranden

Het behandelen van schimmel op kitranden kan door middel van een oplossing van soda en water. Gebruik hiervoor 6 gram soda op 1 liter water en spuit dit op de kitranden. Borstel het daarna direct met een hardere borstel in, zodat de schimmel als het ware weggeborsteld wordt. Eventueel kan hierbij ook een schuursponsje gebruikt worden. Spoel de kitranden daarna nog even af met schoon water en veeg de kitranden nogmaals na met een sponsje met schoon water. Dit laatste om er zeker van te zijn dat de kitranden weer schoon zijn.

Verwijderen van schimmel op voegen tussen tegels

Schimmel op de voegen tussen de tegels van de douche of badkamer kunnen ook met een oplossing met soda behandeld worden, echter is het hierbij effectiever om gebruik te maken van een oplossing met bleek. Gebruik voor een dergelijke oplossing voldoende bleek, 25ml voor 1 liter, en spuit dit op de schimmel. Laat dit even intrekken en verwijder vervolgens de schimmel met een sponsje. Spuit daarna de voegen goed af, zodat de bleek niet blijft zitten.

Verwijderen van schimmel op plafonds en wanden

Ook schimmel op plafonds en onbetegelde wanden kan behandeld worden middels een oplossing van chloor in water. Let echter wel op dat je voldoende beschermingsmiddelen gebruikt om niet blootgesteld te worden aan de negatieve effecten van bleek of schimmel. Gebruik hierbij dus altijd een mondkapje en zorg dat de ruimte voldoende kan ventileren. De genoemde manieren om schimmel in de badkamer te verwijderen zijn ook allemaal manieren waarbij de schimmel nat gemaakt wordt en dan verwijderd wordt. Dit heeft een reden; als schimmel droog verwijderd wordt komen er veel sporen vrij die vervolgens in ons lichaam terecht worden. Deze sporen kunnen gezondheidsrisico's opleveren.

Schimmelverwijderaar

Mocht het gebruiken van een oplossing van water en soda of water en bleek niet werken, dan zijn er nog commerciële schimmelverwijderaars te koop. Deze middelen zijn wat sterker, echter kosten ook meer en zijn ook niet goed voor de gezondheid. Dus ook bij deze middelen is het aan te raden voldoende te ventileren en een mondkapje te dragen.

Het voorkomen van schimmel in de badkamer

Samengevat zijn er dus de volgende middelen om schimmel in de badkamer te verwijderen:
  • Een oplossing van 6 gram soda per liter water
  • Een oplossing van 25ml bleek per liter water
  • Kant-en-klare schimmelverwijderaar

Om het terugkomen van schimmel te voorkomen zijn er ook verschillende manieren. Het belangrijkste is om te zorgen dat het vocht in de badkamer weg kan, door bijvoorbeeld een goede ventilatie. Als dat niet mogelijk is, is het verstandig om de deur van de badkamer na gebruik open te laten, zodat er in ieder geval een luchtcirculatie op gang komt die een gedeelte van het vocht kan wegdragen.

Mocht het nou zo zijn dat de schimmelplekken blijven terugkomen, zijn er ook middelen verkrijgbaar die de schimmel beter kunnen doden en zorgen dat deze voor een bepaalde periode niet terugkomen. Deze middelen zijn bijvoorbeeld los verkrijgbaar, maar ook als mix in een latexverf. Door de badkamer met deze verf over te schilderen is de badkamer vrij van schimmel voor een periode van enkele jaren. Hoewel bij deze verf op de verpakking staat dat de verf over de schimmel heen aangebracht kan worden, verdient het toch de aanbeveling om eerst te zorgen dat de schimmel zo ver mogelijk weg is.
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schimmel badkamer verwijderen: hoe gaat u te werk?Schimmel in de badkamer verwijderen? Er zijn een aantal manieren om schimmel succesvol te verwijderen uit uw badkamer. H…
Schimmel in huis bestrijdenSchimmel in huis bestrijdenSchimmel in huis is erg vervelend. Veel mensen hebben er last van in de badkamer, maar ook op het plafond van huiskamers…
Schimmels in de badkamer: wat te doen?Iedereen heeft wel eens last van schimmels in de badkamer. Vaak vragen wij ons dan af of deze schimmels schadelijk zijn…
De juiste ventilatie tegen schimmel in de badkamerDe juiste ventilatie tegen schimmel in de badkamerDe badkamer is de ruimte in huis waar het grootste risico op schimmel bestaat, bijvoorbeeld in de tegelvoegen of op het…

Tien handige apps voor in het huishoudenTien handige apps voor in het huishoudenKoken, afwassen, stoffen en zuigen. Leuk is anders, maar het moet gebeuren. Kun je wel wat hulp in het huishouden gebrui…
Tijd winnen: Zo snel en efficiënt mogelijk schoonmakenTijd winnen: Zo snel en efficiënt mogelijk schoonmakenNiet iedereen houdt evenveel van schoonmaken, maar helaas is het toch noodzakelijk. Hoewel schoonmaken vaak veel tijd ka…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Anlyu0, Pixabay
  • https://omaweetraad.nl/diversen/schimmel
  • http://www.ouders.nl/forum/huis-tuin-en-keuken/schimmel-plafond
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 26-12-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.