Wat kan je doen tegen houtworm?

Hout is erg decoratief en duurzaam. Maar het is ook een leefplaats voor tal van organismen. Houtworm is een ongedierte die al je hout in huis kan vernietigen. Je hebt verschillende vormen van houtworm en ook evenveel remedies. Houtwormen zijn feitelijk de larven van kevers. Deze leggen hun eieren in naden en gaatjes van het hout. Als de larven uit het ei komen, boren ze zich in het hout. Uiteindelijk verpoppen de larven zich in het hout en veranderen ze in kevers die naar buiten komen om te paren. Dan begint de cyclus opnieuw. Van houtaantastende kevers en keverlarven zijn er enkele soorten.

Het probleem identificeren

De gewone houtworm

Dit is de meest voorkomende soort in Nederland en België. Hij heeft het voorzien op meubels en tast veel soorten hout aan. De volwassen kever is een klein, bruin insect, ongeveer 6 mm lang. Het legt zo´n zestig eieren in de spleten van hout, gewoonlijk tussen mei en september. Zoek naar ronde gaatjes van ongeveer 2 mm doorsnede en houtvezels rond het holletje. Als u gaten ziet, betekent het dat de kever inmiddels is vertrokken. Zij kan echter wel eieren in de omgeving hebben gelegd. Controleer het dakhout, de vloerdelen, onder de trap, de plinten en ook uw meubels, kortom: al uw hout.

De klopkever

Deze komt zelden in woningen voor, want hij geeft de voorkeur aan oud hardhout zoals halfvergane eiken. Deze komt vooral voor in de balken van kerken. Volwassen klopkevers zijn grijs-bruin gevlekt met gele vlekken. Ze zijn ongeveer 6 mm lang en zorgen voor ronde gaten, met een doorsnede van 3 mm, en ruwe ronde uitwerpselen. Het specifieke holle geklop, of getik, is het geluid van een kevertje dat met zijn kop tegen het hout slaat. Als u dit ongedierte ontdekt, kunt u het beste professionele hulp inroepen.

De splinthoutkever

Tast alleen bepaalde hardhoutsoorten aan, zoals eiken, essen, walnoot, wilg en iep, in de eerste paar jaar nadat ze zijn omgehakt. Er zijn geen goed zichtbare gangen. Het hout wordt in lagen vernietigd, waardoor alleen aan het oppervlak een dunne laag hout overblijft. Zoek naar ronde gaatjes, ongeveer 2 mm in doorsnede, en een poederachtig stof in de buurt van de gaatjes.

De huisbok

Deze tor, ook vaak boktor genoemd, tast alleen het spinthout van zachthout aan en is gewoonlijk te vinden in houten dakconstructies. Een paar ovale gaten van ongeveer 6 mm doorsnede verraden de aanwezigheid van dit ongedierte. Hij houdt zich vlak onder het oppervlak schuil, maar de interne schade kan onopgemerkt blijven want aan de bovenkant blijft een mooie fineerlaag over. De larf van de huisbok kan wel zes jaar in het hout aanwezig zijn en veroorzaakt ernstige, structurele schade. Als u dit ongedierte aantreft, moet u de lokale overheid waarschuwen en professionele hulp inroepen.

Het probleem oplossen

Als u van plan bent een huis te kopen van meer dan 20 jaar oud en u laat het bouwkundig keuren, laat dan ook op houtworm letten. Als het huis al tegen houtworm is behandeld, vraag dan of u het certificaat mag zijn zodat u weet hoe lang de garantie nog geldt. Als u in het bezit bent van een ouder huis met veel houtwerk en u treft houtworm aan, dien je zeker maatregelen te nemen. Zaag of hak al het aangetaste hout weg en verbrand het. Verwijder alle lagen aan de oppervlakte, zoals verf en vernis. Maak het hout goed schoon en verwijder het stof met een stofzuiger. Behandel het daarna met houtworm vergif. Behandel al het hout dat u hebt vervangen eveneens met houtworm vergif of, nog beter, gebruik onder druk geïmpregneerd hout.

Een zolderruimte

Maak de zolder leeg. Bescherm uzelf afdoende tegen vergif dat gespoten moet worden. Soms zijn beschermmiddelen ook te huur. Als alternatief kunt u het houtworm vergif ook met een verfkwast aanbrengen. Schenk extra aandacht aan hoeken en spleten. Ventileer de ruimte zo veel mogelijk.

Een houten vloer

Til de aangetaste vloerdelen zo mogelijk op en kijk of er aantasting van de balken te zien is. Als het niet mogelijk is de vloerdelen te verwijderen, spuit of smeer het oppervlak dan grondig in met houtwormvergif.

Meubels

Besmeer alle oppervlakken met twee lagen houtworm vergif, met name de achterzijde, de onderkant en de laden. Als extra bescherming kunt u met een speciaal spuitstuk een daarvoor bestemd houtworm vergif in de gaatjes spuiten.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Houtworm bestrijden, hoe doe je dat?Wat is de beste manier om houtworm te bestrijden en hoe pak je dit aan? Houtworm is een vervelend probleem waar veel men…
Houtworm en houtrot oplossenHoutworm en houtrot zijn vaak een pest. Houtworm is in bijna elk huis te vinden, maar is gelukkig makkelijk te behandele…
Houtworm herkennen, bestrijden en voorkomenHoutworm herkennen, bestrijden en voorkomenHoutworm overleeft het beste op onbehandeld hout. Houtworm herkent u omdat er kleine gaatjes in hout van meubels of ande…
Houtworm bestrijden zonder chemische middelenHoutworm bestrijden zonder chemische middelenDe larven van de houtworm voeden zich, zoals de naam al doet vermoeden, met hout. Of het nu gaat om kleinere meubelstukk…

Probleemloze kamerplanten voor thuisOp zoek naar een kamerplant die niet te veel onderhoud vergt? Hier volgen enkele voorbeelden van erg gemakkelijke kamerp…
Verschillende soorten houtverbindingenHout kan je op verschillende manieren met elkaar verbinden. Je hebt koude houtverbindingen en verstekverbindingen. Je ka…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.