Glas in lood oud en nieuw

Het lijkt iets van vroeger maar is verre van dat. Wat zijn de mogelijkheden als het gaat om hedendaags gebruik? Glas in lood was werk voor de vakman of vrouw en is dat nog steeds. Er zijn weliswaar cursussen hoe je het glas snijdt, de loden knooppunten last en het waterdicht plaatst maar dit alles neemt niet weg dat het een precisiewerkje is.

Eigen ontwerp

Wat je tegenwoordig vaker ziet is dat mensen met eigen ontwerpen komen. Ontwerpen voor in de deur, het raam of de spiegel. Er zijn enkele zaken waar je op moet letten als je zelf gaat ontwerpen.
Kijk goed naar de vorm en het tijdsbeeld waar het glas en lood in moet komen. Het je een strak interieur of juist een klassiek en neem daar de kleurstelling in mee. Harde kleuren in een klassiek interieur kunnen misplaatst zijn.

Wil je er echt een eyecatcher van maken dan kan een contrasterende kleur (t.o.v. het interieur) weer wel. Maar een strak interieur met rechte vormen en dan een rond glas en lood raam kan een echte blikvanger zijn.

De vakman of vrouw die het moet gaan maken heeft altijd een ruim aantal voorbeelden en op die voorbeelden kan je ook een eigen variatie maken.

Historische taferelen

Wellicht ten overvloede maar als je juist een klassiek thema in je huis wil is het museum een geschikte plek om ideeën op te doen, maar denk ook eens aan de grote oude katholieke kerken. De oude basiliek staat erom bekend dat ze vele glas in lood taferelen herbergen. De St. Jan in ’s-Hertogenbosch is naast een mooie kerk ook een voorbeeld van vele glas in lood taferelen. Het werd destijds ook als kunstvorm gezien.
De oudst bekende glas in lood ramen zijn uit de 11e eeuw (in Duitsland).

Tiffany

Tiffany kunnen we, als we het over glas in lood hebben, niet overslaan. De techniek gaat als volgt, kleine stukjes glas worden d.m.v. koperfolie aan elkaar gesoldeerd. Zo kun je ook gemakkelijk ronde vormen maken (denk bijvoorbeeld aan de Tiffanylamp) en hiermee hebben we ook het grootste verschil met glas in lood te pakken. Glas in lood is altijd vlak.

De techniek van Tiffany is te leren maar is precies werk en gaat als volgt;
  • maak een ontwerp of trek een bestaand ontwerp over op papier
  • zoek de juiste kleuren erbij
  • teken het ontwerp over op het glas (glasstift)
  • snij alle delen uit en slijp ze passend
  • als alles goed aansluit kan je met de koperfolie aan de slag
  • zet de glasdelen op de mal en begin met het “ aan elkaar” solderen van de losse glasdelen

Tiffany kan je inzetten voor lampen, plantenbakken, spiegels, ramen etc. De naam komt van de Amerikaanse glaskunstenaar Louis Comfort Tiffany. Hij leefde van 1848 tot 1933.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glas in lood: de meest gebruikte loodprofielen op een rijtjeLoodprofielen zijn er in allerlei breedtes en diktes te koop. Heeft u al een ontwerp gemaakt, kies dan het best passende…
mijn kijk opGlas in lood: wel of niet in dubbel glas plaatsen?Glas in lood is weer helemaal in. Veel mensen willen weer de sfeerverhogende kleuren op de muren, die door de gekleurde…
Glas in lood: reparatie van een gebroken ruitjeGlas in lood is een verfraaiing van uw huis. Of het nu bovenlichten zijn, of een raamhanger die voor de voorruit hangt.…
Glas in loodramenGlas in loodramenGlas in lood is een bijzonder oud fenomeen. Het gebeurde veel in de middeleeuwen, omdat glazenmakers destijds nog geen r…

Een bank uit duizendenEen bank uit duizendenDe zithoeken van nu zijn flexibeler dan ooit. Een bank maak je compleet door een long chair of hocker toe te passen en z…
Schilderen - Houten aanrechtblad lakkenSchilderen - Houten aanrechtblad lakkenEen houten aanrechtblad lakken. Hout is bij goed onderhoud zeer duurzaam, leeft en geeft sfeer en allure aan je woonomge…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-05-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.