Glas in lood oud en nieuw
Het lijkt iets van vroeger maar is verre van dat. Wat zijn de mogelijkheden als het gaat om hedendaags gebruik?
Glas in lood was werk voor de vakman of vrouw en is dat nog steeds. Er zijn weliswaar cursussen hoe je het glas snijdt, de loden knooppunten last en het waterdicht plaatst maar dit alles neemt niet weg dat het een precisiewerkje is.
Eigen ontwerp
Wat je tegenwoordig vaker ziet is dat mensen met eigen ontwerpen komen. Ontwerpen voor in de deur, het raam of de spiegel. Er zijn enkele zaken waar je op moet letten als je zelf gaat ontwerpen.
Kijk goed naar de vorm en het tijdsbeeld waar het glas en lood in moet komen. Het je een strak interieur of juist een klassiek en neem daar de kleurstelling in mee. Harde kleuren in een klassiek interieur kunnen misplaatst zijn.
Wil je er echt een eyecatcher van maken dan kan een contrasterende kleur (t.o.v. het interieur) weer wel. Maar een strak interieur met rechte vormen en dan een rond glas en lood raam kan een echte blikvanger zijn.
De vakman of vrouw die het moet gaan maken heeft altijd een ruim aantal voorbeelden en op die voorbeelden kan je ook een eigen variatie maken.
Historische taferelen
Wellicht ten overvloede maar als je juist een klassiek thema in je huis wil is het museum een geschikte plek om ideeën op te doen, maar denk ook eens aan de grote oude katholieke kerken. De oude basiliek staat erom bekend dat ze vele glas in lood taferelen herbergen. De St. Jan in ’s-Hertogenbosch is naast een mooie kerk ook een voorbeeld van vele glas in lood taferelen. Het werd destijds ook als kunstvorm gezien.
De oudst bekende glas in lood ramen zijn uit de 11e eeuw (in Duitsland).
Tiffany
Tiffany kunnen we, als we het over glas in lood hebben, niet overslaan. De techniek gaat als volgt, kleine stukjes glas worden d.m.v. koperfolie aan elkaar gesoldeerd. Zo kun je ook gemakkelijk ronde vormen maken (denk bijvoorbeeld aan de Tiffanylamp) en hiermee hebben we ook het grootste verschil met glas in lood te pakken. Glas in lood is altijd vlak.
De techniek van Tiffany is te leren maar is precies werk en gaat als volgt;
- maak een ontwerp of trek een bestaand ontwerp over op papier
- zoek de juiste kleuren erbij
- teken het ontwerp over op het glas (glasstift)
- snij alle delen uit en slijp ze passend
- als alles goed aansluit kan je met de koperfolie aan de slag
- zet de glasdelen op de mal en begin met het “ aan elkaar” solderen van de losse glasdelen
Tiffany kan je inzetten voor lampen, plantenbakken, spiegels, ramen etc. De naam komt van de Amerikaanse glaskunstenaar Louis Comfort Tiffany. Hij leefde van 1848 tot 1933.