mijn kijk op

Glas in lood: wel of niet in dubbel glas plaatsen?

Glas in lood is weer helemaal in. Veel mensen willen weer de sfeerverhogende kleuren op de muren, die door de gekleurde ruitjes van hun glas in loodramen vallen. Maar men wil ook een goed geïsoleerd huis. Die combinatie is mogelijk, maar is het eigenlijk wel mooi? Ik zal u mijn mening niet onthouden, die leest u hieronder.

Glas in lood principe

Glas in lood is ontstaan in de tijd dat men geen grote glasplaten kon maken. Noodgedwongen maakte men kleine stukjes glas aan elkaar, met materiaal wat in die tijd beschikbaar was. Lood was voldoende voorhanden en doordat het zacht was, was het gemakkelijk te bewerken. Van dit lood maakte men loodstrips die er tussen gezet werden. Tussen glas en loodstrip werd kit geborsteld. Dit zorgde ervoor dat het geheel veel steviger en tevens water- en winddicht werd.

Terug naar de sfeer van vroeger

In de jaren '70 zijn veel glas in loodramen vervangen door enkele ruiten van blank glas. Grotere ramen wilde men en meer licht in huis. De laatste jaren is er weer een trend om de knusse sfeer van vroeger terug te halen. Glas in lood is zo'n sfeerbepalend item in het huis.

Woningisolatie, helemaal hot in deze tijd

We zijn tegenwoordig helemaal geïsoleerd in ons huis. Alles is goed afgesloten voor de weersinvloeden van buitenaf. Maar hoe zit het met de isolatiewaarde van het glas in lood? Zeker niet beter dan met enkelglas, vermoedelijk door de loden strips, zelfs nog iets slechter. Metalen geleiden warmte en koude nog beter dan glas. Vandaar dat men wat jaren geleden het idee heeft gelanceerd om glas in lood tussen dubbel glas te gaan plaatsen. Een combinatie van mooi glas in lood en besparing op de stookkosten. Een ideale combinatie zo, zou je op het eerste gezicht denken. De voordelen zijn dus helemaal duidelijk, maar zijn er ook nog nadelen aan plaatsing in dubbel glas?

Nadelen plaatsing in dubbelglas

Het grootste nadeel is de schittering van lichtbronnen in uw kamer, die weerspiegelen op het blanke glas dat uw glas in lood raam omsluit. Het zicht op uw mooie raam wordt hierdoor grotendeels benomen. Verder kan het schitteren van de nieuwe soldeerpunten u snel gaan irriteren. Het enige wat u daar aan kunt doen is het licht binnen uitdoen. Niet echt de ideale oplossing toch?

De schittering van de soldeerpunten, daar kan wel wat aan gedaan worden. Veel glazeniers patineren het lood en de soldeerpunten, om alles een donkere en authentieke uitstraling te geven. Het zal pas over een aantal jaren bekend zijn of dit patina een negatieve invloed heeft op de gassen in het dubbelglas. Het is nu nog te vroeg om daar een uitspraak over te kunnen doen. Het schitteren van lichtbronnen daarentegen, daar is nog steeds geen goede oplossing voor gevonden. Dubbelglas kost u uiteraard ook veel meer dan het standaard glas in lood raam, dus nog een overweging om de extra stookkosten maar voor lief te nemen. Verder wordt de ruimte tussen de glasplaten erg warm, als er de zon op staat. Met de kans op kromtrekken van het glas in lood raam als het te strak opgebouwd is.

Wat is er aan de nadelen te doen

Kort en krachtig, geen glas in lood tussen dubbel glas plaatsen! Wilt u genieten van uw mooie ramen, neem dan de extra stookkosten voor lief en laat de ramen maken zoals ze ooit bedoeld zijn. Enkelvoudig en mooi doorschijnend.
Bent u door mijn verhaal niet overtuigd, ga dan eens op bezoek bij iemand die het wel heeft en vraag of ze er achteraf spijt van hebben. Mijn ervaring (van glazenier), is van wel.

Kunt u het niet over uw hart verkrijgen om teveel stookkosten te betalen, neem dan de beslissing om het enkele glas in lood raam, vòòr een reeds geplaatst dubbelglas raam te monteren. Dit geeft in elk geval van binnenuit gezien geen hinderlijke schitteringen. Van buitenaf gezien wel, maar daar hebben voornamelijk buren en andere passanten last van, niet uzelf.

Lees verder

© 2009 - 2020 Berrie_van_mier, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Enkel glas vervangen door dubbel glasEnkel glas vervangen door dubbel glasDe vierkante meter prijs van glas begint bij enkele tientjes. Enkel glas vervangen door dubbel glas hoeft geen hoge kost…
Glas in loodramenGlas in loodramenGlas in lood is een bijzonder oud fenomeen. Het gebeurde veel in de middeleeuwen, omdat glazenmakers destijds nog geen r…
Van kleine ruitjes naar grote ruitenVan kleine ruitjes naar grote ruitenWinkelruiten van metershoog en breed daar kijkt niemand meer van op. Velen hebben in hun woning ook een schuifpui naar d…
Dubbelglas plaatsen: tips en informatieWil jij dubbelglas plaatsen? Dan wil je dat waarschijnlijk voor betere veiligheid, een betere isolatie en natuurlijk lag…

Zuinige cv-ketelZuinige cv-ketelMet een zuinige cv-ketel kunnen mensen veel geld besparen. Dit komt omdat de stookkosten een stuk kunnen afnemen doordat…
Sedum en groendakenEen sedumdak wordt ook wel een groene dak genoemd. Een groene dak is een naam voor daken met begroeiingen erop. Dit kan…

Reageer op het artikel "Glas in lood: wel of niet in dubbel glas plaatsen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Dik Bouman, 27-05-2016 05:58 #5
Dank voor de info omtrent 'Glas in lood: wel of niet in dubbelglas plaatsen'. Kan 'te strak plaatsen' de oorzaak zijn van lekkage van 8 ruiten na 5 a 6 jaar? Zijn er foto's of tekeningen van glas in lood plaatsen vóór dubbelglas? Reactie infoteur, 28-05-2016
Als er te strak gewerkt wordt kan er bij uitzetting door warmte een probleem ontstaan.
Voorbeelden van voorzetramen kunt u het beste even op googlen.

Frans, 17-10-2010 19:38 #4
Ik heb 7 jaar terug mijn glas in lood ramen uit 1900 laten restaureren en in dubbel glas laten plaatsen. Dit is perfect gebeurd. Ik begrijp niets van de hier genoemde nadelen, ik merk daar niets van. Naast de betere isolatie waarde zit het glas ook beter beschermd en het ramen lappen van glas in lood gaat je snel vervelen hoor. Ik kan niets anders aanraden dan gewoon doen. Alleen waarschijnlijk niet bij bovenstaande glazenier, die heeft slechte ervaringen, maar zegt dat iets over het glas in lood of de kwaliteit van de glazenier?

Corneillie, 11-08-2010 15:50 #3
Graag had ik geweten of het bestaande lood ALTIJD moet vervangen worden door nieuw lood als men de glasramen tussen dubbel glas plaatst?graag ook adres van mensen die glas in loodramen plaatsen tussen dubbel glas.

mvg

J.L Corneillie

Jesse, 31-07-2010 14:24 #2
Ik heb allleen maar ervaring als afnemer en heb nu al 7 jaar 3 bovenramen met tussengeplaatst glas in lood, geen enkel probleem, erg mooi en alleen maar positieve reacties tot nu toe. Maar natuurlijk is het wel zo dat ik omdat het hoog is geen last heb van enige schittering.

vriendelijke groet J.

Roel Hildebrand, 19-05-2009 22:43 #1
Ik werk al 30 jaar als glazenier en denk er precies zo over… zint eer ge begint!
Ook komt het meer dan eens voor dat ramen condensvorming hebben in de spouw!
Ik zelf prefereer als er toch geisoleerd gaat worden om het glas in lood aan de binnenzijde tegen gewoon dubbel glas te plaatsen en wel zo dat het af en toe verwijderd kan worden voor reinigen van de ramen.

Met groet,

Roel Hildebrand

Infoteur: Berrie_van_mier
Laatste update: 23-11-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Special: Glas in lood
Reacties: 5
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!