mijn kijk op

Glas in lood: wel of niet in dubbel glas plaatsen?

Glas in lood is weer helemaal in. Veel mensen willen weer de sfeerverhogende kleuren op de muren, die door de gekleurde ruitjes van hun glas in loodramen vallen. Maar men wil ook een goed geïsoleerd huis. Die combinatie is mogelijk, maar is het eigenlijk wel mooi? Ik zal u mijn mening niet onthouden, die leest u hieronder.

Glas in lood principe

Glas in lood is ontstaan in de tijd dat men geen grote glasplaten kon maken. Noodgedwongen maakte men kleine stukjes glas aan elkaar, met materiaal wat in die tijd beschikbaar was. Lood was voldoende voorhanden en doordat het zacht was, was het gemakkelijk te bewerken. Van dit lood maakte men loodstrips die er tussen gezet werden. Tussen glas en loodstrip werd kit geborsteld. Dit zorgde ervoor dat het geheel veel steviger en tevens water- en winddicht werd.

Terug naar de sfeer van vroeger

In de jaren '70 zijn veel glas in loodramen vervangen door enkele ruiten van blank glas. Grotere ramen wilde men en meer licht in huis. De laatste jaren is er weer een trend om de knusse sfeer van vroeger terug te halen. Glas in lood is zo'n sfeerbepalend item in het huis.

Woningisolatie, helemaal hot in deze tijd

We zijn tegenwoordig helemaal geïsoleerd in ons huis. Alles is goed afgesloten voor de weersinvloeden van buitenaf. Maar hoe zit het met de isolatiewaarde van het glas in lood? Zeker niet beter dan met enkelglas, vermoedelijk door de loden strips, zelfs nog iets slechter. Metalen geleiden warmte en koude nog beter dan glas. Vandaar dat men wat jaren geleden het idee heeft gelanceerd om glas in lood tussen dubbel glas te gaan plaatsen. Een combinatie van mooi glas in lood en besparing op de stookkosten. Een ideale combinatie zo, zou je op het eerste gezicht denken. De voordelen zijn dus helemaal duidelijk, maar zijn er ook nog nadelen aan plaatsing in dubbel glas?

Nadelen plaatsing in dubbelglas

Het grootste nadeel is de schittering van lichtbronnen in uw kamer, die weerspiegelen op het blanke glas dat uw glas in lood raam omsluit. Het zicht op uw mooie raam wordt hierdoor grotendeels benomen. Verder kan het schitteren van de nieuwe soldeerpunten u snel gaan irriteren. Het enige wat u daar aan kunt doen is het licht binnen uitdoen. Niet echt de ideale oplossing toch?

De schittering van de soldeerpunten, daar kan wel wat aan gedaan worden. Veel glazeniers patineren het lood en de soldeerpunten, om alles een donkere en authentieke uitstraling te geven. Het zal pas over een aantal jaren bekend zijn of dit patina een negatieve invloed heeft op de gassen in het dubbelglas. Het is nu nog te vroeg om daar een uitspraak over te kunnen doen. Het schitteren van lichtbronnen daarentegen, daar is nog steeds geen goede oplossing voor gevonden. Dubbelglas kost u uiteraard ook veel meer dan het standaard glas in lood raam, dus nog een overweging om de extra stookkosten maar voor lief te nemen. Verder wordt de ruimte tussen de glasplaten erg warm, als er de zon op staat. Met de kans op kromtrekken van het glas in lood raam als het te strak opgebouwd is.

Wat is er aan de nadelen te doen

Kort en krachtig, geen glas in lood tussen dubbel glas plaatsen! Wilt u genieten van uw mooie ramen, neem dan de extra stookkosten voor lief en laat de ramen maken zoals ze ooit bedoeld zijn. Enkelvoudig en mooi doorschijnend.
Bent u door mijn verhaal niet overtuigd, ga dan eens op bezoek bij iemand die het wel heeft en vraag of ze er achteraf spijt van hebben. Mijn ervaring (van glazenier), is van wel.

Kunt u het niet over uw hart verkrijgen om teveel stookkosten te betalen, neem dan de beslissing om het enkele glas in lood raam, vòòr een reeds geplaatst dubbelglas raam te monteren. Dit geeft in elk geval van binnenuit gezien geen hinderlijke schitteringen. Van buitenaf gezien wel, maar daar hebben voornamelijk buren en andere passanten last van, niet uzelf.

Lees verder

© 2009 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Enkel glas vervangen door dubbel glasEnkel glas vervangen door dubbel glasDe vierkante meter prijs van glas begint bij enkele tientjes. Enkel glas vervangen door dubbel glas hoeft geen hoge kost…
Glas in loodramenGlas in loodramenGlas in lood is een bijzonder oud fenomeen. Het gebeurde veel in de middeleeuwen, omdat glazenmakers destijds nog geen r…
Van kleine ruitjes naar grote ruitenVan kleine ruitjes naar grote ruitenWinkelruiten van metershoog en breed daar kijkt niemand meer van op. Velen hebben in hun woning ook een schuifpui naar d…
Dubbelglas plaatsen: tips en informatieWil jij dubbelglas plaatsen? Dan wil je dat waarschijnlijk voor betere veiligheid, een betere isolatie en natuurlijk lag…

Zuinige cv-ketelZuinige cv-ketelMet een zuinige cv-ketel kunnen mensen veel geld besparen. Dit komt omdat de stookkosten een stuk kunnen afnemen doordat…
Sedum en groendakenEen sedumdak wordt ook wel een groene dak genoemd. Een groene dak is een naam voor daken met begroeiingen erop. Dit kan…
Reactie

Dik Bouman, 27-05-2016
Dank voor de info omtrent 'Glas in lood: wel of niet in dubbelglas plaatsen'. Kan 'te strak plaatsen' de oorzaak zijn van lekkage van 8 ruiten na 5 a 6 jaar? Zijn er foto's of tekeningen van glas in lood plaatsen vóór dubbelglas? Reactie infoteur, 28-05-2016
Als er te strak gewerkt wordt kan er bij uitzetting door warmte een probleem ontstaan.
Voorbeelden van voorzetramen kunt u het beste even op googlen.

Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 23-11-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.