Onderhoud en behandelen van houten meubelen
Hout is een prachtig natuurproduct; houten meubelen stralen warmte, natuurlijkheid en gezelligheid uit en vinden wij dan ook steeds meer in ons huis terug. Hout “leeft” en krijgt gauw brandplekken, kringen, krassen en deuken. Het natuurlijk ook positieve eigenschappen: het gaat lang mee en is goed zelf te repareren . Maar voor dit alles geldt: mits het goed onderhouden wordt. In dit artikelen vindt u tips, adviezen en handleidingen voor de meest voorkomende behandelingen.
Behandeling van vlekken
Hout dient regelmatig met een polish, olie, was of andere onderhoudsmiddelen worden behandel. Eettafelbladen met een tafellaken of placemats beschermen en gemorst voedsel zo snel mogelijk verwijderen. Is er dan toch iets misgegaan, dan handelt u als volgt:
Watervlekken verwijderen
Donkere kringen of vlekken op gelakt meubelen wijzen meestal op watervlekken. Een stuk absorberend papier op de vlek leggen en met een warm strijkijzer aandrukken om het hout te drogen. Ook puimsteenpoeder en metaalpoetspoeder (met petroleum tot een pasta gemaakt) of autolak polish is bruikbaar.
Andere vlekken verwijderen
Witte
kringen of vlekken worden doorgaans veroorzaakt door koffie, alcohol of hete koppen en borden. Een beetje polijstpoeder, metaalpoets of autolakreiniger op een zachte doek doen en daarmee de vlek in de houtnerfrichting bewerken tot deze is verdwenen. Heeft u geen van deze middelen in huis een mengel van smeerolie en wat zout gebruiken. De vlekken zijn meestal oppervlakkig maar is het omgekeerde het geval dan moet het gehelen oppervlak afgeschuurd en opnieuw behandeld worden.
Behandeling van brandvlekken
Een oppervlakkige brandplak kan als een watervlek behandeld worden (zie boven). Reikt de brandplek echter diep in het hout dient deze al volgt worden behandeld:
- Verbrande delen met een scheermesje afkrabben en met een zeer fijn schuurpapier naschuren.
- Beschadigde plak met het eerder gebruikte afwerkmiddel (beits, lak, was e.d.) behandelen
- Bij blanke vernislaag het kuiltje opvullen met blanke polyurethaanvernis opvullen.
- Met fijn schuurpapier naschuren en eventueel met een metaalpoetsmiddel polijsten.
Behandeling van kleine krassen
Kleine krassen voorzichtig met nat of droog schuurpapier uitschuren. Metaalpoetsmiddel, met een zachte doek opgebracht, geeft het oppervlak nieuwe glans. Een andere manier is op kleur gebrachte was of schoensmeer met watten in de
krassen werken. Krassen die tot diep in het hout reiken met stopwas opvullen of het gehele oppervlakte opnieuw behandelen.
Oppervlaktebehandeling van hout
Hout kan met verschillende soorten beschermende lagen worden behandeld; met beits, transparante vernis, was, olie of politoer – dit om vocht, hitte, krassen e.d. te voorkomen, Bovendien heeft een oppervlaktebehandeling een verfraaiend doel. In alle gevallen is een goede voorbereiding van het hout vereist; verwijdering van de oude beschermlagen, opvullen van gaatjes en krassen met kneedbaar hout of een ander vulmiddel en afschuren met fijn schuurpapier. Voor het opbrengen van een kleurloze beschermlaag, het oppervlak met poriënvuller behandelen en na 24 uur gladschuren
Politoeren
Politoeren geeft een fraaie en diepe glans, maar is niet hitte- of watervast:
- Een dot katoen met politoet doordrenken, en een katoenen doek eromheen vouwen.
- Met 8-vormige bewegingen over het houtoppervlak bewegen.
- Elke laag laten drogen alvorens de volgende aan te brengen.
- 6 uur na de laatste laag het oppervlakte uitwrijven met een katoenen doek met spiritus doordrenkt.
Transparante of kleurvernis (lak)
Deze afwerking geeft een bestendig oppervlakte.
Met een zachte varkensharen kwast opbrengen. (eerste laag met 10% verdunnen)
In een stofvrije omgeving 6 – 12 uur laten drogen en licht schuren (schuurstof verwijderen)
Bijvoorkeur minstens 4 lagen opbrengen
Beitsen, olie of was
Met een zachte, schone doek opbrengen en zo nodig een tweede laag opbrengen. Was altijd in twee lagen opbrengen. Bij teakolie de tweede laag dun opbrengen, 24 uur laten drogen, eventueel met zeer fijn staalwol opschuren en polijsten. Daarna opwrijven met een doek.