Teakhouten meubels voor binnen en buiten

Teakhouten meubels passen in elk interieur. Landelijk en strak. Je hebt teakmeubels die een moderne look hebben en je hebt meubels die een antieke oude look uitstralen. Dit heeft te maken met de diverse behandelingen en of het gemaakt is van nieuw blank teakhout of oud gerecycled teakhout.Er is altijd wel een model wat past in ieder huis en tuin.

Wat is Teakhout

Teakhout komt van de Teakboom Tectona Grandis. De familienaam is de Verbenaceae, dat betekent ijzerhard.Het is een snelgroeiende boom wat een zeer goede kwaliteit hout produceert. Na 15 jaar is de boom kaprijp. De teakboom komt van oorsprong uit Zuid-Oost Azië. Als de boom kan blijven groeien, kan deze wel 50 meter hoog en 3 meter doorsnede bereiken. Tegenwoordig zijn er diverse teakplantages waar deze boom wordt gekweekt. Zo groeit de boom nu in Afrika, Portugal en Zuid-Amerika. Door het klimaat groeit de boom hier nog sneller en levert het nog sneller hout op. Ook is de boom weinig gevoelig voor ziektes en insecten.Doordat de teakboom in verschillende klimaten en grondsoorten wordt gekweekt krijg je die kenmerkende kleurverschillen van teakhout. Dat is ook net het mooie van het hout. Elke partij die je inkoopt is net even anders van kleur. Na het kappen is het hout geelgroen. Door zonlicht en het drogen verkleurt het hout naar goudbruin.

Kenmerken van Teakhout

Teakhout is enkele hele sterke tropische hardhoutsoort. Doordat het hout van nature olie bevat, heeft het ook een iets vettige uitstraling. Door deze olie is het hout beschermd tegen invloeden van buiten af. Het hout is zelfs zo sterk dat het tegen agressieve chemicaliën kan. Ook als het in de grond komt gaat het niet rotten.Het hoeft niet behandeld te worden. Wel kun je speciale teakolie gebruiken om de kleur fris te houden en zo droogt het hout niet uit.

Milieu en plantages

Jaren terug was teakhout een bedreigde houtsoort. De mensen kapten de regenwouden helemaal kaal zonder nieuwe aanplant. Daarom zijn er steeds meer plantages gekomen om de houtsoort en het milieu te beschermen. Er zijn steeds meer investeringsfondsen die het mogelijk maken om plantages op te bouwen. Ook de mensen in die landen werken onder betere omstandigheden en verdienen beter. Zo denken deze mensen ook steeds meer aan het milieuvriendelijk produceren van teakhout. Ook de kwaliteit in plantages blijft verschillend. Er moet goed onderhoud worden gepleegd en soms ontbreekt dat omdat ze zo snel mogelijk hout willen produceren door de grote vraag naar hout.

Doeleinden met Teakhout

Er worden voornamelijk meubels gemaakt van Teakhout. Van kasten, tafels, stoelen, salontafels, bedden tot gesneden beelden. Heel veelzijdig dus en oersterk. Het kan tegen een stootje. Maar ook in de scheepsbouw, interieurbouw, en de chemicaliën industrie wordt teakhout gebruikt. Vooral het oude teakhout wordt als zeer luxe beschouwd. Dit wordt bij de rijkere mensen in het interieur verwerkt, het oude teakhout wordt schaarser dus is ook een stuk duurder dan het nieuwe teakhout. Tegenwoordig hebben ze ook onderzoek gedaan waar het teakafval voor kan worden gebruikt. Het blijkt dat de papierindustrie het hout ook kan gebruiken om papier van te maken. Dus een hele plantage kan gebruikt worden voor commerciële doeleinden.

Oud en nieuw Teak

Je hebt het nieuwe teakhout wat veelal van de plantages afkomt. Dit hout is iets goedkoper en heeft ook een nieuwere uitstraling en minder beschadigingen dan het oude gerecyclede hout. Het oude teakhout is afkomstig van huizen en komt uit de bouw. Dit hout wordt wel steeds schaarser en duurder in de toekomst.

Onderhoud

Het hout heeft maar een klein beetje onderhoud nodig. Je kunt de meubels 2 x per jaar met bijenwas of teakolie behandelen om uitdroging te voorkomen. Zo blijft de kleur fris en droogt het hout niet uit. Heeft het meubel beschadigingen of vlekken dan kunt u met een fijne staalwol schuren in de lengte van de nerfrichting schuurt, nooit dwars dan krijg je lelijke krassen. Na het schuren breng je de was met een doek op. Dit wrijf je na 24 uur nog een keer op. Let bij aankoop ook goed op de staat en de kwaliteit. Meubels hebben vaak veel te lijden door het transport. Ook moet het hout goed gedroogd zijn voordat ze er meubels van kunnen maken. Vooral in Indonesië heerst een hoge luchtvochtigheid. Als het hout teveel vocht bevat geeft het dit af aan de omgeving, daardoor kan het dan wat gaan krimpen en scheuren. Bij de tuinmeubels zie je vaak dat er een grijze kleur ontstaat. Dit is heel mooi, maar wilt u toch die goudbruine kleur terug dan kun je dat met schoonmaken en wat teakolie weer terughalen. Let ook op bij teakhouten tuinmeubels dat de stoelen en tafels openingen en richels in het hout hebben zodat het water weg kan lopen. Verder heb je gewoon jarenlang plezier van een teakhouten meubel.
© 2010 - 2023 Thiesen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinmeubels: meubels voor in de tuinTuinmeubels: meubels voor in de tuinAls de lente komt zullen weer veel mensen hun tuinmeubels buiten gaan zetten zodat ze lekker in de tuin kunnen gaan zitt…
Mooie potten en bakken voor in de tuinMooie potten en bakken voor in de tuinEen mooie plant in een pot die de tand des tijds niet doorstaan heeft of in een te kleine pot. Het kan op vele vlakken f…
Het tegengaan van vergrijzing van uw houten tuinmeubelenDe meeste mensen hebben een hekel aan de grijze kleur van hun houten tuinmeubelen. Sommige daarentegen vinden het geheel…
Loungesets, deckchairs en overige tuinmeubelenLoungesets, deckchairs en overige tuinmeubelenHet buitenleven heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Voor veel mensen is de tuin een verlengstuk van de woni…

Geef uw interieur een nieuw leven - Enkele tipsGeef uw interieur een nieuw leven - Enkele tipsJe interieur een nieuw leven geven is heus niet zo moeilijk. We denken dan aan schilderen, opnieuw behangen, de vloeren…
Een nieuwe badkamer, waar moet je op letten?Een nieuwe badkamer, waar moet je op letten?Er wordt steeds meer aandacht aan de badkamer besteedt. Het is een plek om tot rust te komen en te ontspannen. De aansch…
Bronnen en referenties
  • www.steigerhout-teakhout-meubels.nl
  • www.ikwilteakhoutenmeubels.nl
Thiesen (3 artikelen)
Laatste update: 30-01-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.