Plastic, kunststof en zijden planten en bloemen

Kunststof planten en bloemen zijn zeker niet allemaal lelijk. Jaren geleden verkocht men alleen de dikke plastic bloemen, die er zeker niet natuurlijk uitzagen. Deze nepplanten hebben het dan ook niet heel erg lang gered. Tegenwoordig hebben we prachtige, nauwelijks van echt te onderscheiden planten en bloemen uit de winkel. Hieronder meer over deze gemakkelijk te onderhouden groenblijvers.

Groenblijvende planten en bloemen

Kunststof planten zijn uiteraard groenblijvend, verliezen geen blad en verkleuren niet in de herfst. Ook is de kwaliteit van veel plastic, kunststof en zijden planten de laatste jaren zoveel verbeterd, dat ze nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Kunstplanten kunnen worden gemaakt van kunststof, plastic of zijde maar zijn meestal gecombineerd met andere organische producten.

U kunt er natuurlijk voor kiezen om alleen planten van kunststof of zijde te plaatsen en ze gewoon als decoratie te zien. Net zoals iemand een beeld of kunstvoorwerp ergens neerzet kan die decoratieve functie ook door een mooie plant ingenomen worden.

U mist de geur van planten?

Als u het gevoel heeft dat u de geur mist van de plant of bloem, dan is er de mogelijkheid om kunstmatige bloemen te kopen met een ingebouwde pit en natuurlijke oliën om geuren te verspreiden in de lucht. Verder kunt u ervoor kiezen om de planten te besprenkelen met essentiële oliën. Het hoeft natuurlijk niet beperkt te worden tot de natuurlijke geur van echte bloemen. Een aantrekkelijke geur kan toch verfrissend overkomen als u de planten of bloemen passeert.

Waar kunt u ze neer zetten

Wel is de plaats waar deze planten staan van belang. Staan ze echt in het zicht, dus op aanraakafstand, dan is misschien aan te raden om op deze plaatsen "echte" planten te zetten. Het verschil is dan misschien net nog te onderscheiden.
Een combinatie van echte en nepplanten is prima te doen en hoeft geen enkel probleem op te leveren.

Plaatsing van deze planten kan op veel locaties zonder problemen gebeuren. Dikwijls worden er in ziekenhuizen, kantoren, winkels of showrooms veelvuldig gebruik van gemaakt. Men heeft zo altijd groen in huis en qua onderhoud hoeft men er niet veel meer aan te doen.

Plaatsing in aquariums of terrariums

Veel mensen plaatsen plastic of kunststof planten in aquariums. Dit geeft voor de vissen geen enkel probleem, maar voor de waterhuishouding is het misschien beter om echte waterplanten te plaatsen. Die kunnen voor de zuurstofverhouding in het water weer een toegevoegde waarde hebben. Regelmatig zijn hier discussies over op forums of kunstofplanten wel mooi genoeg zijn en of het niet beter is voor het leggen van de eitjes om echte planten te plaatsen.

Een bijkomend voordeel is in elk geval dat de planten niet opgegeten worden door de vissen. Het aanvreten van echte planten kan bij bepaalde soorten vissen een groot probleem zijn. Het is dus maar net waar men voor kiest.

Ook in terrariums worden steeds meer kunststof planten gebruikt. Aangezien bepaalde kunststofplanten toch door de amfibieën gegeten worden, dient u hier erg voorzichtig mee te zijn. Informeer bij de specialist of kunststof planten wel voor uw dier geschikt zijn.

Wat schoonmaaktips van internet

Plastic kunstbloemen kunt u in een zak steken waaraan u tafelzout of zuiveringszout toevoegt. Nu sluiten van de zak en enkele minuten schudden. Als dit gebeurd is, schud u het zout weer van de kunstbloemen.

Zijden kunstbloemen kunnen kort machinaal gewassen worden. Stop ze daarna eventueel in een dichtgeknoopte kussensloop en laat ze even in de droogtrommel draaien.

Als u polyester kunstbloemen heeft, kunt u ze gewoon afspoelen onder een lopende kraan. Schud ze goed uit en laat ze rechtop drogen. Een beetje acrylspray (doorzichtige verf) zorgt ervoor dat ze niet zo snel vuil worden.

Echt of namaak?

Het blijft een persoonlijke keuze waar u voor kiest. Wel is het zo dat de kwaliteit steeds beter wordt, zodat de keuze voor "nepplanten" wel groter zal worden in de toekomst.
© 2010 - 2023 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geum of NagelkruidGeum, met de Nederlandse naam Nagelkruid, is een rijkbloeiende plant die verkrijgbaar is met bloemen in de kleuren oranj…
Een hanging basket beplantenEen hanging basket beplantenEen uitbundig bloeiende hanging basket kan de hele tuin opvrolijken. Je kunt de basket vullen met eenjarige planten maar…
Watering Spikes, wat zijn dat?Watering Spikes, wat zijn dat?Watering Spikes zijn een bewateringsset waarmee je planten water kunt geven terwijl je op vakantie bent. Een bewaterings…
Mummy plants: de houdbare plantHeeft u er ook zon hekel aan dat uw planten zo snel verwelken? Op dat probleem is nu een oplossing bedacht. Een geheel…

Een nieuwe badkamer, waar moet je op letten?Een nieuwe badkamer, waar moet je op letten?Er wordt steeds meer aandacht aan de badkamer besteedt. Het is een plek om tot rust te komen en te ontspannen. De aansch…
Je keuken renoveren voor weinig geldEen nieuwe keuken kost een pak geld, maar een facelift kan ook goedkoper. Met deze handige tips zorg je ervoor dat je ke…
Bronnen en referenties
  • http://www.aquaforum.nl http://www.dulu.info http://hetgroenedenken.blogspot.com http://www.infotalia.com http://www.bedrukken.me http://www.volkskrant.nl http://www.fleurieur.nl
Berrie_van_mier (101 artikelen)
Gepubliceerd: 27-09-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.