Een deurmat aanschaffen: informatie en tips

Een deurmat aanschaffen: informatie en tips Bij de ingang van de woning is een goede deurmat geen overbodige luxe. Straatvuil dat aan de schoenzolen zit wordt anders mee naar binnen gelopen. Een deurmat hoeft tegenwoordig ook niet saai meer te zijn: er is veel keus in vorm, kleur en decoraties. Waar moet je aan denken voordat je een deurmat aanschaft?

De deurmat

In de meeste woningen ligt er wel een, vaak meer dan eentje: de deurmat. Om te zorgen dat degene die het huis binnenkomt zijn voeten kan afvegen, zodat vuil en vocht voor een groot deel achterblijven op de deurmat. Het is uit onderzoek gebleken dat meer dan de helft van het vuil in een woning van buiten naar binnen wordt genomen via schoenzolen. Daarmee is de deurmat in feite een onmisbaar onderdeel van het interieur; vuil en vocht van buitenaf wordt er niet mee voorkomen maar beperken zich in ieder geval voor een groot deel tot deze plek. Bovendien wordt de vloer in de gang of hal beschermd tegen extra slijtage als scherpe deeltjes vuil er niet op terecht komen.

Schoenen uit, graag

Hoewel mensen in westerse landen het meestal heel gewoon vinden dat bezoekers hun schoenen aanhouden is dat in veel andere landen helemaal niet gebruikelijk. Wij vinden het al fijn als mensen hun voeten vegen, maar in vooral tropische landen wordt er van je verwacht dat je je schoenen uittrekt en dan pas binnenkomt. Daar wordt je dan eventueel een paar sloffen gegeven.

Saaie matten: niet meer nodig

In veel huizen is de deurmat een noodzakelijk kwaad dat een beetje het sluitstuk van de inrichting vormt. Maar er is op dit gebied tegenwoordig meer te koop dan alleen de ouderwetse bruine kokosmat, die wel functioneel is maar verder ook niet. Wie ernaar op zoek gaat zal ontdekken dat er een ruime keus is in materialen, vormen, kleuren en decoraties van deurmatten. Er is zelfs de mogelijkheid om je eigen deurmat te ontwerpen; ook een leuk idee voor een cadeau. Het loont de moeite om een mat van goede kwaliteit uit te zoeken. En als je toch bereid bent daarvoor te betalen, waarom zou je dan niet meteen een mat uitzoeken die nog beter bij jou of je interieur past?

Hoe kies je een deurmat?

Er bestaan schoonloopmatten, droogloopmatten, vloermatten, matten met harde borstels, matten met ingeplante vezels, en nog veel meer. Voordat je tot aanschaf van een deurmat overgaat is het handig om op een aantal vragen antwoord te hebben:
 • Is de mat voor binnenshuis of buitenshuis?
 • Wordt de mat verzonken neergelegd in de ruimte (in een zg. matput) of komt hij bovenop de vloer te liggen?
 • Hoe vaak zal er gebruik van worden gemaakt, hoe intensief?
 • Gaat het hierbij om: alleen drogen, schoonborstelen, of allebei?
 • Moeten er een kinderwagen, rollator of rolstoel overheen?
 • Hoe past de mat bij kleur en materiaal van de directe omgeving?
 • Welk bedrag wil je ervoor uitgeven?

De matput: veiliger en mooier

De meeste vloermatten zijn ongeveer twee centimeter dik. Als de mat niet verzonken in de vloer komt te liggen is er grote kans dat mensen erover gaan struikelen. Een anti-slipmat is een mogelijkheid, natuurlijk. Maar wie nog moet beginnen met het inrichten van zijn huis kan een betere oplossing overwegen. Handig om rekening mee te houden voor als je nog een bedekking voor de vloer moet uitkiezen: hou er bij het laten leggen rekening mee en laat ook een matput aanbrengen. Hiervoor wordt een ruimte ter grootte van de geplande deurmat vrijgehouden in bijvoorbeeld de tegelvloer of parketvloer. Met profielranden krijgt de put als het ware een kader zodat de vloer niet beschadigd raakt aan de randen als er eenmaal op gelopen gaat worden. Het staat mooier en is nog veiliger ook.

Via de achterdeur

Een mat die in het schuurtje komt te liggen waar weinig gebruik van wordt gemaakt is een ander verhaal dan de deurmat die bij een veelgebruikte voordeur moet komen. Vergeet ook niet te denken aan de inloop bij de schuifpui in de woonkamer, de bijkeuken of achterdeur. Als je het straatvuil via de voordeur voor een groot deel tegenhoudt en het komt er letterlijk via de achterdeur in heeft het niet zoveel zin.

Eventueel kun je ook denken aan een (extra) mat voor buitenshuis, aan de buitenkant van een veelgebruikte deur. Zeker voor mensen met kinderen en een laagbouwwoning geldt dat de achterdeur vaak veel meer gebruikt wordt en een goede deurmat daar dus onmisbaar is. Er zijn ook matten die bestaan uit harde nylon borstels gevat in een metalen rooster. Die zijn ook geschikt voor buitenshuis en daarop kunnen zelfs schoenen met een sterke profielzool schoon geborsteld worden.
© 2010 - 2023 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behandeling van schaafwondenBehandeling van schaafwondenEen schaafwond kan behoorlijk pijn doen. Vooral kinderen zijn hier gevoelig voor. Schaafwonden ontstaan door schaven van…
Tetanus en tetanusprikTetanus en tetanusprikTetanus is een ziekte die nog weinig voorkomt in Nederland dankzij de tetanusspuit of de rijksvaccinatie. Gemiddeld stie…
De fitnessspullen die je nodig hebt voor een thuisgymBen jij een van de gelukkigen die een lege ruimte tot zijn beschikking heeft thuis? Die ruimte zou dan prima kunnen dien…
Uggs schoonmaken, hoe doe je dat?Het schoonmaken van Uggs is niet ingewikkeld. In vijf eenvoudige stappen kun je de laarzen er weer als nieuw uit laten z…

Een goedkoop interieur voor de woonkamer samenstellenEen goedkoop interieur voor de woonkamer samenstellenHet inrichten van de woonkamer is een leuke maar vaak ook een kostbare bezigheid. Door verschillende onmisbare elementen…
Wat kost een nieuwe vloer?Een vloer bepaalt voor een groot deel de uitstraling van uw woonkamer. Door het laten leggen van een nieuwe vloer kunt u…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: State Farm, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.economat.be
 • http://decoratie.nl/?p=deurmat
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Deurmat
Reactie

F. Boomstra, 14-11-2011
Wij leggen binnenkort vloertegels in de hal en het lijkt ons veilig om er een matput in aan te brengen voor een verzonken mat dus. Wat is handiger: matput meteen tegen de voordeur of eerst een reep(je) tegel en dan pas de matput? Reactie infoteur, 14-11-2011
Hallo,
Ik begrijp wat u bedoelt. Volgens mij is het niet zozeer een kwestie van handiger maar meer van wat u mooier vindt staan. Zelf heb ik een vrij groot stuk van de vloer gebruikt om een grote inloopmat te leggen, in een matput. De mat valt meteen tegen de dorpel van de voordeur en aan de zijkanten tegen de wanden van de gang (die niet heel breed is). Daardoor heeft de mat maar aan één kant een metalen strip, als afscheiding met onze parketvloer. Ik vind dat zelf mooier dan zo'n afgebakend "postzegeltje" op de vloer. Bovendien geeft dat lekker veel ruimte bij het binnen lopen, zonder dat je gelijk op de vloer hoeft te staan met vuile of natte schoenen.
Groeten, Lexia

Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 22-10-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.