Geur in je interieur: goed voor je humeur

Geur in je interieur: goed voor je humeur Geuren spelen een heel belangrijke rol in ons leven en dat gaat meestal onbewust. Mensen die zich bezighouden met geurmarketing weten hoe ze daarop kunnen inspelen. Of het nu gaat om de geur van een frisse zeewind, of de geur van het buitenleven is een kwestie van smaak. De geuren die te koop zijn voor het veraangenamen van ons interieur worden niet gewoon geroken maar beleefd.

Ruiken: heel belangrijk

De reukzin van mensen bevindt zich in het slijmvlies van de neusholte en bestaat uit 30 miljoen speciale cellen (receptoren); daarmee kunnen we ongeveer 10.000 geuren onderscheiden. Het reukvermogen is het meest gevoelige zintuig van de mens. Door dit reukvermogen kunnen geuren geanalyseerd worden en ons bijvoorbeeld waarschuwen voor gevaren zonder dat deze te zien zijn, zoals bedorven voedsel.

Het reukvermogen: primitief orgaan

Wij mensen hebben ook een geheugen voor geuren. Door een bepaalde geur kan opeens een herinnering uit je jeugd worden opgeroepen. Geursignalen die via de reukzenuwen de hersenen binnenkomen gaan niet via de thalamus, een soort verbindingsschakel in de hersenen die binnenkomende prikkels verwerken, maar regelrecht naar het reukcentrum in de hersenschors; hierdoor staat het reukvermogen direct in contact met dat deel van de hersenen waarin emoties worden gestuurd. Dat komt omdat het reukorgaan evolutionair gezien een heel oud vermogen is: geuren speelden van oudsher een grote rol in het herkennen van gevaar en daarop moest direct gereageerd kunnen worden. Het reukvermogen is ook het enige zintuig dat niet te manipuleren is.

De invloed van geuren

Hierdoor komt het dat geuren ook invloed hebben op onze stemming. De geur wordt waargenomen en meteen is daar de associatie met een prettige of minder prettige gebeurtenis uit het verleden die in ons geheugen is opgeslagen. Mensen herkennen de speciale geur van een pasgeboren baby, de geur van het parfum dat hun moeder altijd droeg. De geur van sigaren doet ze denken aan hun vader; de geur die vrijkomt bij het slijpen van een potlood brengt ze meteen weer terug in de schoolbanken.

De herinnering aan geuren is heel persoonlijk: als je een vervelende tijd op school hebt meegemaakt ervaar je een ander soort emotie door de geur van een geslepen potlood dan iemand die zich een gelukkige schooltijd herinnert. Ook de voorkeur voor bepaalde geuren is persoonlijk en hangt af van iemands eigen feromonen. Een feromoon is een chemische stof die boodschappen overbrengt tussen individuen van eenzelfde soort.

Geurmarketing

In de industrie wordt door bedrijven slim gebruik gemaakt van de werking van geuren op mensen. Het wordt geurmarketing genoemd en steeds meer toegepast. Mensen die hun huis te koop hebben staan proberen van kijkers kopers te maken door ze te ontvangen met zelfgebakken appeltaart vanuit het idee dat een huis dat lekker ruikt ook beter verkoopt. Dat idee komt oorspronkelijk van projectontwikkelaars die er eerder mee begonnen hun modelwoningen naar boterkoek te laten geuren om zo de verkoop te stimuleren.

Verschillende geuren, verschillende invloeden

De werking op onze gemoedstoestand van bepaalde geuren is afhankelijk van de bestanddelen die in de geuren voorkomen. De geur van citroen geeft de associatie met een frisse omgeving en zet ons aan tot schoonmaken. De geur van fris gewassen wasgoed is aangenaam om te ruiken in de slaap- of badkamer. Zo werken de volgende geurstoffen:
 • opwekkend: ceder, lotus, mirre, pepermunt, rode roos
 • ontspannend: amber, jasmijn, kamille, lavendel, marjolein, sandelhout, vanille
 • activerend: eucalyptus, magnolia, mandarijn, muskus, rozemarijn, munt

Huisparfum: geur voor je interieur

Ons eigen huis voelt voor ons prettiger aan als het er lekker ruikt. Naast de bekende wierookstokjes, geurkaarsen en potpourri zijn er ook spuitbussen en elektrische geurverspreiders te koop. De laatste worden in een stopcontact geplaatst waarna de geur wordt verspreid. Waar voorheen de zogenaamde luchtverfrissers vooral in het toilet werden gebruikt, worden ze tegenwoordig ook verkocht voor de andere ruimten in onze huizen en ook voor gebruik in winkels en kantoren. Daarom is het begrip huisparfum bedacht om te benadrukken dat het niet meer alleen om de toiletruimte gaat. In ons land wordt zo'n huisparfum gebruikt door 12 procent van de huishoudens. In Engeland is dat 29 procent.

Seaside Breezes

Deze huisparfums worden niet alleen gebruikt om onaangename geuren te maskeren maar ook om een prettige sfeer in huis ter creëren. Luchtverfrisserfabrikant Ambi Pur heeft een onderzoek laten doen en daaruit zou blijken dat mensen vooral een geur willen gebruiken in de woonkamer, gevolgd door de slaapkamer en de badkamer.

Daarom zijn er onder andere van dit merk nu elektrische geurverspreiders te koop met klinkende namen als Relaxing Country Side en Seaside Breezes. Volgens deze bekende geurenfabrikant worden deze geuren niet gewoon geroken maar beleefd. Ook woonmerken hebben tegenwoordig huisparfums in hun collectie, vaak in een eigen geurlijn, zoals VT Wonen. Ook Esprit en Rituals hebben zo'n eigen geurlijn. Voor de ontwikkeling van huisparfums worden vaak geurspecialisten ingezet; het ontwikkelen van geuren is een vak apart.

Alternatieve middelen

Niet iedereen is enthousiast over interieurgeuren, zeker niet als het om goedkope geuren gaat waarin chemische bestanddelen zijn gebruikt. Sommige mensen krijgen er klachten van zoals hoofdpijn, geïrriteerde ogen of last van de luchtwegen. De iets duurdere geuren met natuurlijke bestanddelen zijn gezonder om te gebruiken. Voor wie evengoed niet gecharmeerd is van de producten die in de winkel te koop zijn, zijn er nog de huismiddelen om onaangename geuren te laten verdwijnen:
 • nicotinegeurtjes verdwijnen met citronella, eucalyptus en munt
 • kookluchtjes verdwijnen door een pannetje met azijn te koken
 • toiletluchtjes kunnen worden gemaskeerd door een lucifer af te steken
 • stofzuigerluchtjes kunnen worden bestreden door wat (geparfumeerd) waspoeder op te zuigen

Voor een aangename geur in de woonkamer of keuken gaat niets boven de geur van zelfgebakken brood of appeltaart.
© 2010 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
DIY (Do It Yourself): Fragrance sticksJe kent ze vast wel; de huisparfums in leuke flesjes met houten stokjes erin. Ze verspreiden een heerlijke geur in je hu…
Geurtjes: geuren in huis bevorderen het welzijnGeurtjes: geuren in huis bevorderen het welzijnEen geur in huis bevordert voor veel mensen hun gevoel van welbehagen. Er zijn echter heel veel synthetische stoffen op…
HelderruikendheidWat is Helderruikenheid. Andere namen hiervoor zijn: paranormaal ruiken en helder ruiken.Wat zijn de mogelijkheden van h…
Luchtverfrissers: geuren en uitvoeringen naar ieders wensLuchtverfrissers: geuren en uitvoeringen naar ieders wensEen luchtverfrisser is bedoeld om in huis eventuele onaangename luchtjes te verdoezelen. Door het verspreiden van een ge…

Vloerbedekking: eigenschappen van tapijtVloerbedekking: eigenschappen van tapijtWanneer je nieuwe vloerbedekking wilt kopen, dan heb je de keuze uit vele soorten. Soms wordt in het spraakgebruik met v…
Kelim tapijten en kledenKelim tapijten en kledenKelim zou letterlijk betekenen “vlakgeweven”. Een kelim is dus een geweven tapijt of kleed zonder pool. Dit in tegenstel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: LHOON, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Feromonen
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Geur
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Reukzin
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Luchtverfrisser
 • http://www.ambipur.nl
 • Noord-Hollands Dagblad
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Neus
Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 29-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.