Sanitair (badkamer en toilet) uitzoeken en kopen

Een badkamer uitzoeken en kopen is iets dat veel mensen moeilijk vinden. Wat zijn de mogelijkheden, waar moet je opletten en wat zijn redelijke prijzen? Je kan het zo gek maken als je wilt (producten en prijzen), maar je kan ook een standaard badkamer kiezen voor een prima prijs. In dit artikel lees je hoe je effectief een badkamer uit kan zoeken.

Het begin van sanitair uitzoeken: oriënteren

Als je nieuw sanitair wilt is het natuurlijk altijd handig om je door middel van folders, internet en sanitair winkels eens te oriënteren op wat er allemaal is. Denk daarbij aan kleurstellingen, nieuwe technieken en indelingen. Zeker als je samen met iemand (man, vrouw, huisgenoot, vriend, vriendin enz.) sanitair moet kopen, is het handig om in de grove lijn al te bepalen wat je samen mooi vindt. Dat werkt makkelijker als je in het volgende stadium met een derde adviserende partij gaat werken.

Denk er ook over na of je de werkzaamheden zelf wilt doen of dat je het door een installateur wilt laten doen. Als je het zelf wilt doen, scheelt dat natuurlijk geld. Maar vraag je ook af of je het wel kan zodat je een mooi resultaat krijgt en of je er wel de tijd voor hebt. (Bijna) iedereen kent de beelden van het televisieprogramma “Help mijn man is klusser”. Die mannen kunnen vaak wel klussen, maar hebben niet voldoende tijd om het karwei af te maken. De vraag is of je dat wilt.

Je kunt ook nog nadenken over of je het materiaal bij een sanitairspecialist wilt bestellen of bij een bouwmarkt wilt halen. Bij een bouwmarkt heb je het materiaal vaak sneller en goedkoper in huis, maar daar tegenover staat natuurlijk een stukje kwaliteitsverschil. Oriënteer je dan op de verschillende merken, daar is internet ideaal voor, zodat je geen kat in een zak koopt.

Stap voor stap met een specialist

Om precies uit te zoeken wat je voor materialen en indeling wilt, kun je het beste met een specialist aan tafel gaan zitten. Je kan daarvoor naar een sanitairwinkel gaan, maar je kan ook naar een adviserende partij gaan die onafhankelijker is. Op www.dales.nl vind je bijvoorbeeld een aantal toonzalen waar je een afspraak kan maken om advies te krijgen. Dales is de groothandel, je kunt als particulier dus niet direct bij hen bestellen, maar zij kunnen wel helpen met het proces om uit te zoeken wat je wilt. Zo’n adviserend gesprek is natuurlijk vrijblijvend en gratis.

Tijdens zo’n adviserend gesprek zul je stap voor stap de badkamer doornemen. Je begint met het maken van een tekening van de ruimte. Dit gebeurd precies op schaal, zodat je kan gaan kijken hoe de badkamer het beste ingedeeld kan worden. De adviseur zal daar tips voor hebben, maar uiteindelijk beslis je natuurlijk zelf wat je wilt.

Vervolgens ga je met de adviseur stuk voor stuk de artikelen uitzoeken: het meubel, het toilet, het bad, de douchecabine, de kranen, het fonteintje… Daarbij zal een goede adviseur meedenken in jullie smaak en budget. Door openheid te geven over de prijzen, kun je meteen afwegen welk product voor jou de juiste prijs-kwaliteit verhouding heeft en welk product voldoet.

Alles wat je uitgezocht hebt zal de adviseur opschrijven en uitwerken in een offerte. Daarmee kun je dan zelf aan de slag of bij een installatiebedrijf een offerte laten maken. Er valt vaak nog te onderhandelen over een kortingspercentage en mocht je je bedenken dan kan er natuurlijk altijd nog het een en ander aangepast worden. De ervaring leert echter dat je op deze manier erg effectief uit kan zoeken wat je wilt.
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een nieuwe badkamer, waar moet je op letten?Een nieuwe badkamer, waar moet je op letten?Er wordt steeds meer aandacht aan de badkamer besteedt. Het is een plek om tot rust te komen en te ontspannen. De aansch…
Badkamer renovatie zelf doenBadkamer renovatie zelf doenEen badkamer renovatie kost vaak veel geld. Er zijn verschillende manieren om met minder geld toch een vernieuwde badkam…
De landelijke badkamerDe landelijke badkamerDe landelijke badkamer is een badkamer die je steeds meer ziet. Het is een badkamer met een eigen stijl, een stijl die n…
Schimmel badkamer verwijderen: hoe gaat u te werk?Schimmel in de badkamer verwijderen? Er zijn een aantal manieren om schimmel succesvol te verwijderen uit uw badkamer. H…

De haard wordt weer populair!De haard wordt weer populair!De haard is een tijdje ouderwets geweest en paste niet in het moderne interieur dat veel mensen in huis willen hebben. M…
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.