De spaarlamp: bespaar op je energieverbruik
Veel mensen staan negatief tegenover de spaarlamp, het zou ongezellig licht geven en duur in de aanschaf zijn. De spaarlamp heeft nu veel varianten en kan aardig wat geld besparen.
Gloeilampen
We zijn vanaf de intrede van de
gloeilamp gewend aan dat leuke gezellige peertje boven de tafel. De gloeilamp is in 1854 uitgevonden door Heinrich Göbel uit Duitsland. Edison werd er later beroemd mee, maar was niet de eerste uitvinder.
Spaarlampen
De
spaarlamp werd voor het eerst ontwikkeld in de 70'er jaren, maar pas in de 80'er jaren kwam deze in de verkoop. De eerste spaarlampen waren heel duur en helemaal niet zo energiezuining. Inmiddels is er veel verbeterd,
spaarlampen zijn nu 4 maal zuiniger, dan wanneer deze zijn intrede deed.
Licht
De eerste spaarlampen waren niet populair, dit vanwege het kille
licht dat ze gaven en er was maar één vorm verkrijgbaar. Tegenwoordig echter zijn de spaarlampen verkrijgbaar in meerdere soorten. Ook zijn er nu spaarlampen die zacht, warm licht verspreiden. Bij het kopen van een armatuur moet je er wel op letten dat deze geschikt is voor een spaarlamp.
Energieverbruik
Het
energieverbruik van de spaarlamp ligt aanmerkelijk lager dan die van de
gloeilamp, dit is niet alleen aantrekkelijk voor het
milieu, maar ook voor je portemonnee. In aanschaf is een spaarlamp veel duurder dan een gloeilamp, maar het geringe
energieverbruik levert een flinke besparing op. Het geringere energieverbruik komt o.a. doordat de spaarlampen een lager wattage hebben. Hieronder een overzicht:
Gloeilamp
- 25 watt
- 40 watt
- 60 watt
- 75 watt
- 100 watt
- 125 watt
Spaarlamp
- 6 watt
- 9-11 watt
- 15 watt
- 18-20 watt
- 25 watt
- 30 watt
Verder heeft een spaarlamp veel meer branduren dan een gloeilamp. Het aantal branduren kan wel per merk verschillen, de betere merken hebben in de regel veel meer branduren, tot wel 15.000 uur. Er zijn zelfs spaarlampen die uitgerust zijn met een chip, waardoor je kunt nagaan hoeveel branduren de lamp heeft gebrand. Als de lamp dan na korte tijd kapot is gegaan, dan kun je de chip laten aflezen. Als aangetoond kan worden dat de lamp te weinig uren heeft gebrand, geeft dat recht op een nieuwe spaarlamp.
Chemisch afval
Wanneer de spaarlamp kapot is, kunt u deze niet gewoon in de vuilnisbak gooien. De spaarlamp hoort bij chemisch afval en deze moet u inleveren bij een inzamelpunt voor chemisch afval.
Waarom overgaan op spaarlampen?
- Het is beter voor het milieu
- Al is de spaarlamp in aanschaf vele malen duurder dan de gloeilamp, het aankoopbedrag heeft u per lamp binnen één jaar terugverdiend.
- Het excuus van het ongezellige licht is niet meer te gebruiken. Er zijn nu spaarlampen die wel gezellig, warm licht geven.