Een vrolijke WC

Vreemd te moeten constateren dat maar weinig mensen een “gezellige” ruimte maken van de WC, verder dan een verjaardagenkalender komen maar weinig mensen. Terwijl we er toch relatief veer tijd doorbrengen. Enkele suggesties om van een “verplichte” ruimte een gezellige ruimte maken.

Historie

Vroeger kende we de WC zoals deze tegenwoordig is niet. Behoefte werd op straat gedaan, boven de mesthoop of in de vrije natuur. De Romeinen hadden de voorloper op de WC van tegenwoordig. In Pompei zijn resten van een soort WC gevonden waar deze was aangesloten op een continu spoelend riool. Rond 1450 hadden de beter gesitueerde een "kakstoel” maar kan nauwelijks een verbetering genoemd worden. Pas in de 18e eeuw werd in Engeland de moderne WC. Het zou echter nog tot het begin van deze eeuw duren voordat de WC ingeburgerd was. Hiermee is wel een van de voornaamste bronnen van huiselijke ziektekiemen weggenomen.

Wat maken we tegenwoordig van de kleinste ruimte?

De gemiddelde WC is niet groot en alleen voorzien van de noodzakelijke attributen. Als deze inpandig is, is het ook nog een donkere ruimte.

Een donkere ruimte kan je met subtiel licht mooier maken.

  • D.m.v. het minimaal verlagen van het plafond kunnen inbouwstops de ruimte een zachter licht geven dan een grote lamp.
  • Een koof aan de achterkant (boven) van de ruimte, met spots ingebouwd, geeft een subtiel indirect licht. Door onder die spots ook nog een leuke spiegel (eventueel met opschrift) te hangen, wordt de focus op de spiegel gelegd.
  • Het bestaande lichtpunt voorzien van een dubbele plafondspot. De plafondspot kan qua licht verdeeld worden. Een spot centraal en een spot op een eyecatcher op de muur.

Wat kan je met de muren doen?

  • Bedenk in ieder geval welke kleuren je wilt gebruiken. Ook de tegels kunnen desgewenst, met daarvoor geschikte verf, geschilderd worden. Werk je met opvallende kleuren is de combinatie van mooi licht met een opvallende kleur wellicht voldoende.
  • De standaard spiegel is “uit” en zie je weer vervangen worden door spiegels met een print. Dit kan een slogan zijn, een quote van een bekende etc.
  • Bij een inpandige WC zal een plantje het niet overleven, maar bij een raampje een leuke afhanger (kleine vetplantjes) neerzetten, geeft wat “leven” in de ruimte.
  • Aangezien er vaak “wachtend” tijd doorgebracht wordt, kan een collage van foto’s aan de muur het goed doen. Een specifiek onderwerp is meestal het beste, denk bijvoorbeeld aan “ de kinderen” of “vakantiefoto’s” of “ bloopers”.
  • Een noodzakelijk kastje met wat voorraad kan voorzien worden van spiegels.
  • Is je woning in een uitgesproken stijl, dan kan de WC qua stijl meegenomen. Te denken valt aan “het jaren 70 bruin met oranje en paars” of “de jaren 50 rock and roll uit de VS” of “het wit van Jan de Bouvries’.

De vloer

Een WC moet goed schoon gehouden kunnen worden, dus steen, linoleum, hout het is allemaal geschikt. Met de persoonlijke voorkeur kan er verder invulling gegeven worden. Qua kleur is in een kleine ruimte een lichtere kleur op de vloer beter om er een ruimtelijk effect aan te geven.

Het kleinste kamertje hoeft dus geen saai klein hokje te zijn. Geef het wat aandacht om er een leuke vrolijke ruimte van te maken. Succes!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wonen in een studentenflatVeel studenten wonen in huisvesting die speciaal voor studenten is gebouwd: een studentenflat. Studentenflats zijn voora…
Kamer huren: soorten studentenkamersHet is zover: je gaat op kamers. Er zijn verschillende soorten kamers en vormen van kamerverhuur, met bijbehorende recht…
Op kamers gaan - hoe kies je een kamer?Op kamers gaan - hoe kies je een kamer?Als je besluit de grote stap te nemen om uit huis te gaan zijn er een hoop dingen die op je af komen en waar je rekening…
Studeren in Gent: Een kot of studentenwoning hurenStuderen in Gent: Een kot of studentenwoning hurenGent is een van de bekendste studentensteden in Belgie. Jaarlijks starten duizenden studenten er met een studie aan de h…

Sierkussen in het interieurHet kussen is niet meer weg te denken uit ons interieur. Is het niet een kussen om lekker op te gaan slapen, dan is er h…
Populariteit rotanPopulariteit rotanRotanmeubels en accessoires zijn niet meer weg te denken in ons interieur. Waarom overstijgt het de trends?
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.