Het kiezen van een stenen vloer

Het kiezen van een stenen vloer De afgelopen jaren is de belangstelling voor marmeren vloeren enorm toegenomen, de toegevoegde waarde aan een gebouw is vaker groter dan de aanschafkosten van een vloer. Zowel de soort vloer, de kosten alsook de afwerking variëren sterk, dus een grondig onderzoek alvorens een beslissing te nemen over het type vloer loont de moeite.

Marmer

Is het resultaat van een metamorfose van kalksteen, het bestaat grotendeels uit kalk en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor beelden en als bouwmateriaal. De patronen in het materiaal laten zich het beste omschrijven als “warrelig” en “gevlekt”.

Indien er een keuze wordt gemaakt voor bijvoorbeeld de keuken, wees er dan zeker van dat het verschil bekend is tussen de verschillende marmer lakken en maak een keuze uit de goede tegel en een goede afwerklaag. Het tegelijkertijd aanschaffen van beide materialen bij hetzelfde bedrijf geeft meestal het beste resultaat.

Graniet

Gepolijst Graniet is donkerder dan marmer en varieert van licht grijs tot bijna zwart in sommige gevallen. Granieten vloertegels kunnen gecombineerd worden met een granieten aanrechtblad, iets wat een belangrijke overweging kan zijn om voor dit materiaal te kiezen.

Over het algemeen zijn Granieten tegels duurder dan Marmeren tegels omdat het polijsten lastiger is en Graniet moeilijker te verwerken is. De donkere kleur van Graniet wordt veroorzaakt door het aanwezige ijzer. Hoe donkerder het Graniet, des te meer ijzer het bevat en hoe duurder het is.

Kalksteen

Een ander alternatief voor Marmer zou Kalksteen kunnen zijn. Het voordeel van Kalksteen is dat het goedkoper te verwerken is en dat het verkrijgbaar is in het wit of in een crèmekleurige uitvoering, iets wat misschien beter in de smaak valt. Kalksteen is een veel zachtere steensoort en kan makkelijk gesneden en gepolijst worden. Een nadeel kan zijn dat de keuze in kleuren en patronen gelimiteerd is.

Marmer wordt op verschillende plekken op aarde gevonden, en elke regio produceert Marmer met een afwijkend patroon in het steen waardoor er een grote verscheidenheid in Marmer verkrijgbaar is. Een goede leverancier kan precies vertellen waar elke soort vandaan komt. Wees er verzekerd van dat al het te verwerken materiaal uit dezelfde partij afkomstig is, zodat er een uniforme uitstraling is als het materiaal verwerkt is.

Alle stenen vloeren moeten gelegd worden op een ondergrond van tenminste 5 cm. En er dient dus rekening te worden gehouden met de structuur van het gebouw om het gewicht te kunnen dragen.

Er zijn over dit onderwerp veel goede boeken te krijgen welke er voor kunnen zorgen dat de verwerking van een stenen vloer een succes wordt. Of men kan natuurlijk een professioneel bedrijf inhuren om de klus te klaren.
© 2008 - 2024 Costaric, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuursteen op de vloer, mooi!Natuursteen op de vloer, mooi!Natuursteen op vloeren geeft een woning een bijzondere stijl. Bij het inrichten en aankleden van het interieur van een w…
Natuurtegels en hun eigenschappenEen natuurtegel, als bouwmateriaal, bestaat uit een dunne plak natuursteen die meestal vierkant of langwerpig van vorm i…
Zo maken we onze natuurstenen vloer weer als nieuwZo maken we onze natuurstenen vloer weer als nieuwOok onze (binnen) vloeren kregen het de voorbije wintermaanden zwaar te verduren. Een grondige onderhoudsbeurt dringt zi…
Wat kost een nieuwe vloer?Een vloer bepaalt voor een groot deel de uitstraling van uw woonkamer. Door het laten leggen van een nieuwe vloer kunt u…

Populariteit rotanPopulariteit rotanRotanmeubels en accessoires zijn niet meer weg te denken in ons interieur. Waarom overstijgt het de trends?
Een bank uit duizendenEen bank uit duizendenDe zithoeken van nu zijn flexibeler dan ooit. Een bank maak je compleet door een long chair of hocker toe te passen en z…
Costaric (128 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.