Zo maken we onze natuurstenen vloer weer als nieuw

Zo maken we onze natuurstenen vloer weer als nieuw Ook onze (binnen) vloeren kregen het de voorbije wintermaanden zwaar te verduren. Een grondige onderhoudsbeurt dringt zich dan ook op. Zo een grondige opfrisbeurt is beslist geen eenvoudige karwei. Vloeren worden immers geproduceert uit de meest uiteenlopende materialen. Naast parket en laminaat neemt, natuursteen een belangrijke plaats in. Hoe pakken we het onderhoud van onze vloer uit natuursteen aan, en met welke raadgevingen houden we best rekening om er weer een blikvanger van te maken?

Duurzaam materiaal

Het gebruik van een natuurstenen vloer in zowel onze keuken als in onze leef- en woonkamer, neemt de laatste jaren sterk toe. Niet zo verwonderlijk, want het betreft een puur natuurproduct, met een bijzonder hoge kwaliteitswaarde. Bij een regelmatig en aangepast onderhoud gaat natuursteen een leven lang mee. Maar welke onderhoudseisen stelt natuursteen? Hoe zorgen we voor een mooie én langdurige glans, en hoe voorkomen we ontsierende vlekken in onze vloer uit natuursteen? Hoe gaan we hierbij preventief te werk?

Zand werkt als schuurpapier

Willen we onze natuurstenen binnenvloer preventief beschermen tegen vroegtijdige slijtage, dan houden we in de allereerste plaats zand zoveel mogelijk buitenshuis. Zand heeft op onze vloer uit natuursteen immers hetzelfde effect als schuurpapier. Zand en hoogglanzende natuursteen gaan nooit samen. We beschermen onze natuurstenen vloer in eerste instantie met het gebruik van stofwerende tapijten op de meest strategische plaatsen. Komt onze duurzame vloer toch in aanraking met agressieve materialen als zand, grint en (kiezel) steentjes, dan zorgen we er voor dat deze zo vlug mogelijk weer worden verwijdert. Bij een vloer in natuursteen hebben we hoofdzakelijk de keuze tussen marmer, graniet en kalksteen. Hou er zéker rekening mee dat we bij het veel zachtere marmer veel vlugger met glansverlies en slijtage worden geconfronteerd, dan bij het veel hardere graniet.

Water vijand van natuursteen

Water is ongetwijfeld één van de grootste vijanden van onze natuurstenen vloer. Met een natuurstenen vloer in huis, moeten we in alle omstandigheden een teveel aan water vermijden, ook tijdens iedere schoonmaakbeurt. Water beschadigt onze vloer omdat het binnendringt via voegen, plinten, muren en deuren. Sommige soorten natuurstenen vloeren worden in zogenoemde legmortel geplaatst. Ook deze legmortel verdraagt water erg slecht. Onder invloed van water en vocht, ontstaat immers een chemische reactie die kleine putjes en oneffenheden in onze natuurstenen vloer veroorzaakt.

Preventieve behandeling tegen olie en vet

Niet alleen water, maar zeker ook olie en vet zijn te mijden. Om dergelijke verontreiniging én beschadigingen te voorkomen, behandelen we onze vloer preventief met een sterk impregnerend product. Het betreft hier een product dat onze vloer zoveel mogelijk beschermt tegen alle mogelijke verontreiniging. We brengen dit impregnerend product zo gelijkmatig mogelijk aan met een microvezeldoek. Nog voor onze vloer volledig droog is, verwijderen we al het overtollige product. Een op deze manier preventief behandelde vloer in natuursteen, is veel minder gevoelig voor allerlei vlekken en vet en olie.

Zure schoonmaakmiddelen veroorzaken doffe vlekken

Wat is etsen van onze natuurstenen vloer nu precies? Komen zure producten in aanraking met onze natuurstenen vloer, dan veroorzaakt dit ontsierende, doffe vlekken. Dit proces moet men etsen van natuursteen.Vooral marmer en kalksteen zijn hier erg gevoelig aan. Een natuurproduct als graniet is beter bestand tegen zure producten, en zal dus veel minder etsen. Om het etsen van onze natuursteen te voorkomen, gebruiken we dus zéker geen zure schoonmaakmiddelen. Voor een schoonmaakbeurt van onze vloer wordt dikwijls een vleugje citroen aan het water toegevoegd. Dat laten we voortaan dus best achterwege. Lichte inwerking van zure producten in onze natuurstenen vloer, kunnen we eventueel verwijderen met speciaal marmerpolijst. Met onbehandelde doffe vlekken is het anders gesteld. Hier rest enkel een grondige restauratie.

Synthetische beschermlaag

Het gebruik van synthetische was is aan te raden bij iedere onderhoudsbeurt. Deze was legt een bescherrmende acrylfilm op onze vloer. Wees niet té kwistig met dit product, maar zorg telkens voor een dun bescherrmlaagje. Een dikke laag is achteraf nog maar moeilijk te verwijderen.

Schitterend glanseffect voor natuurstenen vloer

Kozen we voor een natuurstenen vloer, dan willen we er uiteraard alles aan doen om een zo schitterend mogelijk glanseffect te bekomen. Dat kan uiteraard op verschillende manieren. Een veel gebruikt glansproduct is ongetwijfeld natuurlijke bijenwas, dat we met behulp van een boenmachine probleemloos aanbrengen. Laat de bijenwas goed opdrogen, want alle voetsporen in vochtige bijenwas blijven zichtbaar. Voor het bekomen van een glaseffect kunnen we ook synthetische was, samengesteld uit wateroplosbare polymeren, gebruiken. Na enkele onderhoudsbeurten met zo een synthetisch product, moeten we eerst voorgaande lagen volledig verwijderen. Doen we dat niet, dan krijgen we uiteindelijk het tegenovergestelde effect, en zitten we met een doffe vloer opgescheept. Gebruiken we voor de schoonmaak en het ouderhoud natuurlijke zeep, dan moeten we er wél rekening mee houden dat dergelijke zeep geen glanseffect geeft. Na enige tijd bekomen we een patine-effect. Geregeld gebruik van natuurzeep, zorgt voor een duurzame bescherming van onze natuurstenen vloer. Het vergelen van natuursteen wordt in de hand gewerkt door de eventuele aanwezigheid van ijzer in het gesteente, dat na enige tijd zal oxyderen. Bij vergeling van onze vloer reinigen we deze bij voorkeur met een speciale alkalinereiniger.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo kiezen we de juiste vloer voor ons interieurZo kiezen we de juiste vloer voor ons interieurIeder voorjaar denken we weer aan renovatie of herinrichting van onze woning. Is onze vloer aan vervanging toe, dan is d…
Natuursteen op de vloer, mooi!Natuursteen op de vloer, mooi!Natuursteen op vloeren geeft een woning een bijzondere stijl. Bij het inrichten en aankleden van het interieur van een w…
Afwerkingsvormen voor natuursteenGa je aan de slag met natuursteen? Nagenoeg elke natuursteen kan op diverse manieren afgewerkt worden. Dit beïnvloedt ni…
Een tegelvloer, natuursteen of keramische tegelDe juiste vloer kiezen, is niet altijd gemakkelijk. Je moet rekening houden met de kleur, de functie van de ruimte, de s…

Gevelreiniging: Gevel reinigenGevelreiniging: Gevel reinigenDoor smok of vuile uitlaatgassen raken veel gevels van woningen en panden vervuild. Dit gebeurt het meest in de stad, om…
Woningrenovatie: Zo stoppen we opstijgend vochtWoningrenovatie: Zo stoppen we opstijgend vochtEen droge woning verhoogd ons woon- en leefcomfort. Vochtige woningen zijn niet alleen onaangenaam om te wonen, ze zijn…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 03-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.