InfoNu.nl > Huis en Tuin > Interieur > De sprietplant of graslelie: stekken en verzorgen

De sprietplant of graslelie: stekken en verzorgen

De sprietplant of graslelie: stekken en verzorgen Als je van hangplanten houdt die je op iedere hoogte in de woonruimte kunt aanbrengen dan is de sprietplant of Chlorophytum comosum, zoals de Latijnse naam luidt, een zeer geschikte plant. Deze plant is sterk, is bestand tegen veel water, stelt weinig eisen en heeft vrolijke lichtgroene bladeren. De plant maakt al snel veel jonge stekjes die naar wens in andere potten geplant kunnen worden. De sprietplant staat bekend om haar luchtzuiverende kwaliteiten en is in staat om toxische stoffen uit de lucht op te nemen.

De plant in haar natuurlijke habitat

De sprietplant (Chlorophytum comosum), ook bekend als graslelie, is lid van de veertig soorten tellende familie van Liliaceae, maar eigenlijk is alleen de sprietplant geschikt als kamerplant. Chlorophytum betekent niets anders dan groene plant. Oorspronkelijk komt deze plant uit zuidelijk Afrika en uit tropische regioís elders in Afrika, de plant is ook genaturaliseerd in andere werelddelen zoals Australië en Azië. De sprietplant is in haar natuurlijke situatie een bodembedekker, met uitlopers en sterke ondergrondse wortels weet de plant zich te verspreiden. De sprietplant is in de 19e eeuw gecultiveerd en ingevoerd als kamerplant.

Als kamerplant

De sprietplant met decoratieve uitlopers / Bron: Fanghong, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De sprietplant met decoratieve uitlopers / Bron: Fanghong, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De sprietplant is een zeer makkelijk houdbare kamerplant, het bekendst is nog wel de variëteit met bonte bladeren; de Variegatum. Deze plant kan tot 45 cm lange smalle bladeren hebben met in het midden een soort gootje en een witte band. De kleur van de bladeren wordt bepaald door de plek waar de plant staat, op donkere plekken neemt het bladgroen toe en zullen de bladeren donkerder worden. Wil men dus brede witte banden op de bladeren zien verschijnen dan verkiest men een goed belichte plek, maar direct zonlicht moet vooral in de zomer voorkomen worden om schroeiplekken op de bladeren te vermijden. Het meest kenmerkende van deze plant zijn nog wel de lange uitlopers aan welke eerst witte bloemen verschijnen die later uitgroeien tot nieuwe planten. Dit is ook een reden waarom de sprietplant zo vaak als hangplant wordt gebruikt; de uitlopers kunnen dan fraai naar beneden hangen. Een tweede reden is dat de doorschijnende bladeren voor een raam een fraai effect geven wanneer het licht er doorheen valt. De uitlopers zullen het vaakst in de zomer verschijnen. Tip: probeer deze plant ook eens uit als bodembedekker in combinatie met andere planten in eenzelfde bak of pot.

Natuurlijke luchtzuiveraar

De sprietplant scoort zeer hoog op het vermogen om lucht in woonruimtes te zuiveren. Niet voor niets staat deze plant hoog genoteerd in een verslag van de New York Botanical Garden, in dit verslag wordt melding gemaakt van een studie van medewerkers van NASA welke onderzoek hebben gedaan naar verscheidene planten die lucht kunnen ontdoen van toxische stoffen. Een paar sprietplanten in huis zullen de luchtkwaliteit van de woonruimte dus doen toenemen, ook op de slaapkamer kan het plaatsen van een sprietplant dus een goed idee zijn.

Verzorgen

De plant verbruikt veel water, maar men moet oppassen met teveel water geven, met name in de winterperiode moet hierin gematigd worden. Als de onderste bodem van de pot drijfnat is, dan heeft men teveel water gegeven. De plant kan uitdroging eveneens prima verdragen, de bladeren zullen er dan wel snel verlept uitzien maar niet afsterven. Overigens bevordert uitdroging de vorming van nieuwe uitlopers en bloemen. Ondergronds bevat de sprietplant knolvormige wortels, en het is in deze wortels waar de plant in staat is om watervoorraden op te slaan. Qua temperatuur heeft de plant het liefst temperaturen van 18 graden, maar elke temperatuur boven het vriespunt wordt goed verdragen. In de lente en zomer kan de plant ook buiten in de tuin of op het balkon worden gezet. Om de bladeren schoon en vochtig te houden dient de plant af en toe te worden natgespoten, afnemen met een spons heeft geen zin want te bladeren zijn daar te slap voor, maar men kan wel een keer de hele plant onder de douche zetten. De plant hoeft niet vaak verpot te worden, alleen wanneer een jong plantje nog in een kleine pot zit zal deze na een jaar richting een grotere definitieve pot van circa 12 cm moeten worden verpot. Tijdens het verpotten moet de grond altijd voldoende luchtig zijn zodat de knolvormige wortels genoeg ruimte hebben om water op te slaan. Verpotten kan het hele jaar door, aan de potgrond worden geen bijzondere eisen gesteld, maar de plant zal het er het beste uit zien wanneer de grond voldoende voedselrijk is.

Stekken en vermeerderen

Een witte bloem van de sprietplant  / Bron: Jwchew1, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een witte bloem van de sprietplant / Bron: Jwchew1, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Stekken van de sprietplant gaat makkelijk, dit is een kwestie van de nieuwe plantjes van een uitloper verwijderen en eerst in een glas water laten wortelen of meteen in de vochtige aarde zetten, dit mislukt eigenlijk nooit. Er moet wel eerst gewacht worden met het verwijderen van de nieuwe plantjes totdat er al wat wortels aan zitten en totdat de bladeren 5 tot 7 cm lang zijn. Daarnaast kunnen de kleine plantjes ook in kleine potje gestekt worden door ze nog aan een uitloper vast te laten zitten, hiermee wordt de oorspronkelijke situatie uit de natuur nagebootst. Er is nog een manier om de sprietplant te vermeerderen en dat is scheuren. De oude plant wordt dan uit de pot gehaald en het wortelstelsel wordt, zoals het woord al zegt, in twee of meerdere stukken gescheurd. De nieuwe stukken kunnen dan met verse nieuwe potgrond in nieuwe potten worden geplaatst.

Ziektes en plagen

Qua ziektes en plagen wordt vooral spintmijt als een vervelend probleem ervaren. Spintmijt kan met chemische bestrijdingsmiddelen bestreden worden, maar wellicht is weggooien van de plant in de groene container een veel makkelijker en milieuvriendelijker oplossing.
© 2017 - 2019 Blauwevinvis, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Planten stekken en verzorgen, hoe doe je dat?Planten stekken en verzorgen, hoe doe je dat?Mooie, gezonde planten kun je vermeerderen door ze te stekken. Je krijgt dan nieuwe planten met de eigenschappen van de…
Planten vermeerderen door enten of stekkenPlanten vermeerderen door enten of stekkenPlanten vermeerderen kan op verschillende manieren gebeuren. Twee veel voorkomende manieren zijn door te enten of te ste…
Kamerplanten die zichzelf vermeerderen: makkelijk te stekkenKamerplanten die zichzelf vermeerderen: makkelijk te stekkenEr zijn veel goede redenen om een aantal kamerplanten in huis te hebben. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, je mentale gez…
Passiflora (passiebloem) stekkenPassiflora (passiebloem) stekkenDe Passiflora is een tropische plant die in de zomer prachtige bloemen geeft. Helaas kan de plant in de tuin maar ongvee…
Drakenplant (Dracaena Marginata): verzorgen en stekkenDrakenplant (Dracaena Marginata): verzorgen en stekkenDe drakenplant is een zeer makkelijke kamperplant die, zelfs wanneer deze niet goed wordt verzorgd, toch zal blijven lev…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fanghong, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Succes met Kamerplanten, Readerís Digest, 1982
  • The Care of House Plants, David Longman, 1996
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chlorophytum
  • http://www.greenenergyhelps.com/wp-content/uploads/2013/04/Wolverton-et-al-1984.pdf
  • Afbeelding bron 1: Fanghong, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Jwchew1, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "De sprietplant of graslelie: stekken en verzorgen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Blauwevinvis
Gepubliceerd: 30-01-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!