De babykamer inrichten

De babykamer inrichten Met een kleintje op komst is er veel te doen en te regelen in maar een paar maanden tijd. Eén van de leukste dingen om te ondernemen is toch wel de babykamer inrichten. Laat je inspireren door de vele mogelijkheden op dit gebied en ga creatief met de ruimte om voor een zo praktisch en sfeervol mogelijk eindresultaat. Houd hierbij echter wel rekening met de veiligheid en tref de juiste voorbereidingen.

Voorbereiden

Zorg dat de afwerking in orde is

Denk hierbij aan dat de plintjes netjes geplaatst zijn, dat gaatjes in muren en houtwerk gevuld zijn en dat ondergronden glad zijn afgewerkt om een optimaal resultaat te behalen. Voorbereiding is immers het halve werk en hierdoor komt alles wat je toevoegt een stuk beter tot zijn recht.

Meten is weten

Om uiteindelijk producten te kunnen bestellen en uit te rekenen hoeveel iets kost heb je maten nodig. Voor zonwering, het aantal rollen behang berekenen, hoeveel vierkante meter vloer er nodig is en om te bepalen of meubelen passen. Pak dus de rolmaat en maak een overzicht met alle meetgegevens.

Bedenk welke meubelen je in de kamer wilt zetten

De basis zal voornamelijk bestaan uit een ledikant of wiegje, commode en kledingkast. Heb je echter nog wat ruimte over dan kun je bijvoorbeeld nog een gemakkelijke fauteuil neerzetten om de nachtvoedingen in te geven en later vanuit te kunnen voorlezen. Misschien zit er wel een inbouwkast in de kamer waar je genoeg ruimte in hebt en kun je de kledingkast schrappen. Maak een inventarisatie op basis van wat je praktisch gezien nodig hebt en als er ruimte voor overblijft wat je nog erbij zou willen.

Creëer de indeling

Teken een plattegrond op schaal en knip van gekleurd papier de meubelen en ga hiermee schuiven om een handige indeling te maken. Houd hierbij rekening met zaken als dat het bedje niet direct tegen de verwarming aan staat of onder een raam, en de draairichting van deuren. Tevens is het handig om in het achterhoofd te houden dat kleine baby’tjes snel groot worden en binnen een jaar vinden ze het maar al te interessant om aan de gordijnen te trekken, op snoertjes te kauwen en steken hun beentjes al over de rand van het verschoningskussen heen. Denk dus enigszins vooruit.

Het budget bepalen

Hoeveel kun en wil je besteden aan het geheel. Houd hierbij in het oog dat de babykamer om de zoveel jaar aan de leeftijd van je kindje zal moeten worden aangepast. Meubeltjes zijn er in vele uiteenlopende prijsklassen evenals behang, gordijnen en soorten vloeren. Kijk goed rond en laat je informeren over de kosten en kwaliteit hiervan.

Inrichten

Het leukste onderdeel van de babykamer klaarmaken! ´
Laat je inspireren door de vele sites en tijdschriften met talloze ideeën en voorbeelden. Ontdek welke stijl je aanspreekt en wat voor elementen daarbij passen. Bepaalde kleuren die steeds terugkomen, materialen die veel gebruikt zijn en accessoires die erbij gebruikt worden. Maak het overzichtelijk door alles wat je aanspreekt uit te knippen en dit op een groot bord te plakken. Je hebt nu via dit “moodboard” en mooi overzicht van het gewenste eindplaatje en je kunt dit gebruiken als leidraad bij het shoppen.

Een neutrale basis

Veel toekomstige ouders houden rekening met het feit dat een babykamer tijdelijk is en al met een paar jaar moet worden omgetoverd tot een kinderkamer. Om niet telkens alles in de gehele kamer opnieuw te hoeven vernieuwen kun je kiezen voor een neutrale basis waarbij je met maar een paar veranderingen in accessoires en meubelen de kamer verandert voor de volgende leeftijdsfase. Kies hierbij voor een neutrale vloer zoals laminaat of parket en witte of crèmekleurige wanden en zonwering. Breng de sfeer aan door te werken met gekleurde accessoires als lampen, beddengoed, fotolijstjes, gekleurde opbergmandjes en meubelen. Met de gekozen accentkleur, structuur en vormgeving hiervan kun je de stijl naar voren laten komen. Op de lange termijn kun je met deze manier van inrichten veel geld besparen.

Kleuren en patronen

Met een opvallend patroon in behang, vloerbedekking of gordijnen kun je een groot effect verwezenlijken en de kamer hiermee een veel meer uitgesproken stijl laten uitstralen. Het vergt dan om de zoveel jaar iets meer inspanning en financiën maar kan zeker een toegevoegde waarde aan de sfeer brengen. En juist in de baby- en kinderkamer kun je daarmee veel creativiteit kwijt. Vandaag de dag is er een groot aanbod en verscheidenheid in de aankleding voor de babykamer. Laat je inspireren!

Een kleine kamer

In een kleine kamer is het belangrijk om creatief en slim met de ruimte om te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ledikantjes met een opberglade eronder en zonwering die in het kozijn valt zodat de vensterbank vrij blijft om wat op te zetten. Werk de hoogte in met kastruimte en houd het rustig qua hoeveelheid accessoires die je toevoegt. Het beste kun je lichte kleuren gebruiken die het licht beter weerkaatsen. Houd in gedachten dat een kamer optisch groter lijkt als de vloer donkerder is dan de wanden.

Shoppen

Op tijd beginnen

Zorg om stress te voorkomen dat je alles op tijd bestelt en informeer dus tijdig naar de levertijden. Ideaal is het om de kamer één maand voor de uitgerekende bevallingsdatum klaar te hebben. Hierbij heb je nog voldoende uitlooptijd voor onverwachte langere levertijden en ben je er tevens klaar voor mocht je baby te vroeg geboren worden.

Materialen

Maak je keuzes niet alleen op basis van uiterlijk maar ook of het praktisch is. Hoe houdt de gordijnstof zich na het wassen? Kijk naar het krimppercentage van de stof voor het geval je gordijnen tot op de vensterbank laat maken en er een kier kan ontstaan. Kies voor muurverf het liefst een afwasbare variant en bedenk dat vliesbehang een stuk makkelijker te verwijderen is dan papierbehang als je het gaat vervangen. Door hierover na te denken bij het het maken van je keuzes kun je jezelf een hoop ongemakken later besparen.

Veiligheid

Misschien wel het belangrijkste onderdeel is natuurlijk dat hoe leuk alles er ook uitziet het wel veilig moet zijn voor je kleintje. Zorg ervoor dat er geen losse koorden van zonwering binnen handbereik zijn. Maak stopcontacten kinderveilig en zorg voor raambeveiliging. Als je gebruikmaakt van tweedehands meubelen check dan of deze voldoen aan de gestelde veiligheidsnormen van tegenwoordig. Kijk ook naar het comfort van meubelen. Ronde spijlen in een ledikant of box zijn een stuk makkelijker vast te houden door kleine kinderhandjes dan latjes. Kijk ook naar de stevigheid van een meubelstuk en of deze afgeronde hoeken heeft.

Het eindresultaat

Met elke stap die je onderneemt en uitvoert zal de sfeer in de kamer steeds meer naar voren komen. Maak tussendoor aanpassingen waar dit nodig is om het voor jou en je baby tot een warm, knus en gezellig kamertje te maken. Laat het geen stresspunt worden als iets niet helemaal lukt en geniet vooral van de voorpret.

Lees verder

© 2016 - 2024 Merrymagic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Interieur babykamerInterieur babykamerMet een baby op komst heb je negen maanden de tijd om na te denken over het interieur van de babykamer: kleuren, kleuren…
Inrichting van een kinderkamerEen kinderkamer moet door het opgroeien van de kinderen eens in de drie tot vijf jaar veranderd worden. Uw kind zal de k…
Kleuren in de babykamerKleuren in de babykamerDe babykamer inrichten wordt gezien als een leuke activiteit, maar kan ook heel lastig zijn. Want: welke kleuren kies je…
Leuke tips voor de inrichting van je babykamerOver de inrichting van je babykamer denk je vaak goed en lang na. Je baby verdient immers een mooie kamer met mooie meub…

Louis de Poortere vloerkleden: collecties en verkooplocatiesLouis de Poortere vloerkleden: collecties en verkooplocatiesLouis de Poortere is een grote naam in de wereld van de vloerkleden. Diverse Nederlanders hebben er één liggen in de woo…
Een ergonomische bureaustoel kopen – Waar moet u op letten?Een ergonomische bureaustoel kopen – Waar moet u op letten?In de kantooromgeving van vandaag zijn ergonomische bureaustoelen zeer belangrijk. Veel mensen zitten meer dan acht uur…
Bronnen en referenties
Merrymagic (20 artikelen)
Laatste update: 30-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.