Vintage designstoel: de P40 van Osvaldo Borsani

Vintage designstoel: de P40 van Osvaldo Borsani Vintage designstoelen van bekende ontwerpers als Eames, Arne Jacobsen en Pierre Paulin zijn zo populair, dat goedkope replica’s de markt veroveren. Dat geldt niet voor de P40 van de Italiaanse ontwerper Osvaldo Borsani. Deze loungefauteuil wordt al vanaf 1955 uitsluitend geproduceerd door de Italiaanse meubelfabriek Tecno.

Design en techniek

De P40 is het meest beroemde ontwerp van Osvaldo Borsani. Niet voor niets hebben diverse musea voor moderne kunst deze fauteuil opgenomen in hun collectie. De loungefauteuil heeft wel wat van een mooi vormgegeven autostoel. Hij oogt op het eerste gezicht sober en strak, een stijl die kenmerkend is voor meubels uit de jaren vijftig van de twintigste eeuw.

Bijzonder voor dit ontwerp van Borsani zijn de technische snufjes. Zijn filosofie was dat innovatie en techniek de basis moesten vormen van modern meubilair. Dat is duidelijk terug te zien in de P40. Door een innovatieve stalen constructie met hendels en schroeven en flexibele rubberen leuningen kan de stoel in 468 verschillende posities worden versteld. Zo kunnen de rugleuning en zitting afzonderlijk in allerlei posities worden gezet, waardoor zowel een actieve als relaxte ‘zit’ mogelijk zijn. De leuningen kunnen eenvoudig naar beneden worden gebogen en door een voetensteun uit de klappen, kun je in de stoel liggen.

Sofa D70

Borsani ontwierp in dezelfde lijn een sofa, de D70. Ook voor de sofa ontwikkelde hij een mechanisme waardoor deze net als de loungestoel multifunctioneel is. Hij kan gebruikt worden als wachtkamerbank, uitgeklapt worden tot een tweepersoonsbed of volledig worden dichtgevouwen. Daar tussenin zijn nog ruim tachtig verschillende zitposities mogelijk. Ook bij dit ontwerp gaan techniek en design dus hand in hand.

Vintage

Maar in de Nederland is de loungestoel populairder dan de sofa. De vintageliefhebber heeft het liefste een P40-fauteuil uit de jaren vijftig of zestig. Deze vintagestoelen zijn vaak goedkoper dan een nieuwe P40 van Tecno. Dit geldt in mindere mate voor de allereerste collecties.
In Nederlandse winkels met vintage design-klassiekers wordt deze fauteuil regelmatig aangeboden voor zo’n 2000 tot 2500 euro. Voor die prijs heb je dan meestal een opnieuw gestoffeerde fauteuil. Een nieuwe P40 kost ruim 8200 euro (vanaf prijs) en is in Nederland te koop bij projectinrichters van kantoren.

Soms bieden particulieren hun P40 aan op Marktplaats. Vaak moet de stoel dan opnieuw worden gestoffeerd en soms is ook technisch restauratiewerk nodig. Er zijn diverse gespecialiseerde stoffeerders die deze en andere bekende designstoelen stofferen en restaureren. De kosten hiervoor kunnen gemakkelijk oplopen tot 1500 euro. Maar wie een gerestaureerde P40 koopt, haalt een bijzonder meubelstuk van blijvende waarde in huis. Investeren in vintage design-klassiekers is een duurzame belegging. En verrijkt het interieur met een stoel met een verhaal.

Wie is Osvaldo Borsani?

Osvaldo Borsani (1911 -1985) was een Italiaanse ontwerper. Hij studeerde aan de Politecnico di Milano, een technische universiteit voor ingenieurs, architecten en industrieel ontwerpers. Na zijn studie werkte Borsani aanvankelijk in het atelier van zijn vader. In 1953 startte hij samen met zijn tweelingbroer Fulgenzio Borsani de meubelfabriek Tecno Italia en in 1956 werd de eerste winkel geopend in Milaan. Maurizo Romano en Giampiero Bosani schreven in 2012 een boek over Tecno met als titel: Tecno Design: A Discreetly Technical Elegance (ISBN 9788857209845).

De visie van Borsani was dat technisch onderzoek dé basis is voor het ontwerpen van moderne meubels. Diverse ontwerpen van Tecno staan in beroemde musea met moderne kunst, bijvoorbeeld in MoMA in New York, de Neue Samlung in München en Centre Georges Pompidou in Parijs.
© 2015 - 2024 Veelzijdig, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekker luie fauteuilLekker luie fauteuilDe woonkamer moet aan een aantal eisen voldoen en een daarvan is dat je in lekkere stoelen weg moet kunnen zakken. Naast…
Design kinderstoel Mima MoonDesign kinderstoel Mima MoonMima’s kinderstoel de ‘Mima Moon’ is een sterke tegenhanger voor de design kinderstoelen van Bloom, de Fresco-kinderstoe…
Thonet stoelen S43, S43f en S43kDe Thonet S43 bestaat al bijna een eeuw. Het is een immens populaire stoel, die niet alleen lekker comfortabel zit, maar…

Meer sfeer in huis met het juiste lichtMeer sfeer in huis met het juiste lichtJe richt je huis graag gezellig en sfeervol in. Maar niet alleen de sfeer in je woning is belangrijk, het moet allemaal…
Goedkoop je woning inrichtenGoedkoop je woning inrichtenAls je net een eigen woning hebt, moet deze nog worden voorzien van meubilair. Een huis inrichten kost geld, veel geld.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen afbeelding
  • Tecno, http://www.tecnospa.com/en-us/products/home/p40, bezocht op 15-10-2015
  • Bebob Design, https://bebob.eu/designer/borsani-osvaldo/, bezocht op 16-10-2015
Veelzijdig (7 artikelen)
Laatste update: 02-11-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.