Chesterfield-meubelen in een moderne woonkamer
De Chesterfield banken en stoelen zijn weer helemaal hip. De karakteristieke meubelen combineren prima met een moderne kamer. De meubelstijl Chesterfield heeft zijn oorsprong in de 18e eeuw en groeide al snel uit tot een Engelse stijlicoon. In de 21e eeuw worden de Chesterfields over de gehele wereld geproduceerd en is er volop keuze in grootte, kleur en bekleding. Hierdoor zijn er wel grote prijs- en kwaliteitsverschillen ontstaan.
Inhoudsopgave
Historie van Chesterfield meubelen
Er zijn vele verhalen over het ontstaan van deze bekende Engelse meubelstijl. Het is bekend dat het woord ‘Chesterfield’ al in de 18e eeuw een beschrijving gaf voor een leren bank. Graaf Philip Dorner Stanhope van Chesterfield was toentertijd een trendsetter en hij had een lokale meubelmaker verzocht een stoel te maken. Op deze stoel moest een heer comfortabel kunnen zitten zonder dat zijn kleding zou gaan kreuken. Toen de Graaf kwam te overlijden was het laatste verzoek aan zijn butler om zijn vriend Mr. Dayrolles de stoel mee te geven. Na verloop van jaren werd de stoel alleen maar aantrekkelijker en bleek het een tijdloos meesterwerk. Daarop besloten Mr. Dayrolles en zijn relaties meer stoelen te laten maken. Dit is het meest waarschijnlijke verhaal rond het ontstaan van de Chesterfield fauteuils.
De meubelstijl groeide al snel uit tot een Engelse stijlicoon. De klassieke meubels werden in het begin alleen door Engelse meubelmakers geproduceerd. Via de koloniën van het Britse Rijk werden de Chesterfield meubelen wereldwijd geëxporteerd. De Chesterfield banken en stoelen werden in het Victoriaanse tijdperk als een sleutelstuk in de huiskamers gezien. De banken en stoelen hebben door de jaren heen de paleizen, hotels en dure kantoren opgeluisterd.
Kenmerken van Chesterfield meubelen
De naam Chesterfield is geen geregistreerde merknaam (en daarom niet beschermd) maar een benaming voor een typische meubelstijl.
De kenmerken van de karakteristieke Chesterfield meubelen zijn:
- Een ruitpatroon in de leuning en in de zitting
- Op elke hoek van de ruit zit een diepe knoop
- De voorzijde is genageld
- De meubeluitvoering is in leer
- De rug- en armhoogte is gelijk
- De armen zijn gerold
- Het meubel staat op bewerkte houten poten.
De comeback van de Chesterfields
In de 21e eeuw zijn Chesterfield meubelen weer veel gevraagd en maken de meubelen een grote comeback. De Chesterfields duiken op in blogs en interieurtijdschriften. Wat oud was, is weer nieuw. Antiekliefhebbers, maar ook bijvoorbeeld rockgroepen zijn op zoek naar een retro-look.
De meubelen passen prima in de behoefte om degelijkheid en traditie te combineren met een moderne woonkamer. De nieuwe Chesterfields spelen met verhoudingen, kleuren, texturen en lijnen. De klant kan zelfs een eigen bank ontwerpen en kan kiezen uit honderden leerkleuren, diverse kleuren knopen, verschillende soorten nagels en de soort bekleding. Ook kan elke afmeting worden geleverd. De Chesterfield meubelen zullen de komende eeuwen nog zeker in de smaak blijven.
Belangrijk bij de aankoop van een Chesterfield meubel
Een goede kwaliteit frame is erg belangrijk omdat dit de fundering is van de bank. Een goed frame bestaat uit massief beukenhout. Dit hout moet van dusdanige kwaliteit zijn dat het niet kan vervormen. Daarnaast moeten de verbindingen op de kritieke plaatsen voorzien zijn van schroeven en pennen. Bij een mindere kwaliteit wordt mdf of spaanplaat in het frame verwerkt. De keuze voor de vering is persoonlijk. Er kan worden gekozen uit een zogenaamde zig-zag vering, singelbanden vering en net vering.
De vulling bestond in het verleden uit o.a. verenlinnen, paardenhaar of katoen. Hiervoor wordt nu koud schuim vulling gebruikt. Welke dichtheden en hardheden hierin worden gekozen is weer een persoonlijke keuze. Op een goede basis hoort uiteindelijk ook mooi leer of stof. Hierin is een ruime keuze. De keuze is afhankelijk van uw wensen. De eigenschappen, structuur en kwaliteit (slijtage en kleurverandering) zijn hierbij van belang. Ook is het belangrijk dat er met grote stukken rundleer gewerkt is waardoor er minder stiknaden voorkomen.
Het is geen regel dat Chesterfield banken welke in Engeland of in Europa zijn gemaakt per definitie beter zijn dan banken welke in Azië zijn gemaakt. Ook zegt de prijs niet alles. Wel is zeker dat bij gebruik van alleen goede materialen de materiaalkosten (en verkoopprijs) hoger zijn.
Welke Chesterfield meubelen zijn er
In de loop van de tijd zijn er veel andere meubelstukken ontworpen. De volgende soorten meubelstukken met de benaming Chesterfield zijn te verkrijgen:
- Chesterfield banken
- Chesterfield fauteuils
- Chesterfield stoelen
- Chesterfield bedden
- Chesterfield bureaustoelen
- Chesterfield tafels
- Chesterfield spiegels
- Chesterfield hockers
- Chesterfield voetenbanken
- Chesterfield bijzettafels