Berber handgeknoopt tapijt voor elk interieur

Berber handgeknoopt tapijt voor elk interieur De naam Berber staat voor de naam van een oorspronkelijke bewoner van Noord-Afrika maar is ook de naam van een bepaald tapijt. Verder bestaat er een Berbertaal, een paardenras en apensoort met de naam Berber. Ook is Berbera, als naam van de grootste havenstad van Somalië, van het woord Berber afgeleid. Een berber in de betekenis van een tapijt is een handgeknoopt kleed.

Oorspronkelijk woongebied en emigratie

Berbers leefden in het gebied tussen de Canarische Eilanden en de oase Siwa en van Tunesië tot aan de Sahel. Dit gebied werd ooit Barbarije genoemd welke naam is afgeleid van het Griekse barbaros. Momenteel wonen er vooral veel Berbers in Algerije, Libië, Marokko en Tunesië. Ook wonen er Berbers in Ghana, Mali en Mauritanië en ongeveer drie miljoen in Europa vooral in Frankrijk, oorspronkelijk emigranten uit Marokko en in Algerije, België en Nederland, oorspronkelijk gastarbeiders uit Marokko.

Berber als tapijtnaam voor kleed van pure wol

Oosterse landen staan bekend om hun veelkleurige handgeknoopte tapijten. Ze zijn gemaakt van pure wol en daardoor slijtvast en de prachtige motieven vervelen nooit. De naam van die tapijten is soms de naam van de plaats of streek waar de kleden vandaan komen of een afgeleide naam of familienaam zoals bijvoorbeeld Pers (Perzië), Kelim (Gelim) en Gobelin (familie). Een tapijt met dezelfde eigenschappen zonder die veelkleurigheid is een Berber.

Veelal gebroken wit

Een Berber tapijt heeft de oorspronkelijke kleur van schapenwol of kamelenwol. Die wol is niet geverfd en de meeste tapijten onderscheiden zich door slechts geringe nuances van wat ook wel gebroken wit heet. Toch zijn er ook Berbers waarbij de tinten gaan van licht beige via zandbeige naar bruin afhankelijk van de kleur van de gebruikte wol.

Oorspronkelijk tweezijdig gebruik

Oorspronkelijk werden Berber tapijten gebruikt als bescherming tegen vocht en kou in de nacht. Tussen de lange haren bleef een luchtlaag hangen die de temperatuur van het lichaam aannam en die lange tijd bewaarde. Die tapijten waren eigenlijk tweezijdig. Zowel de poolzijde als de rugkant werd afwisselend gebruikt. Als het in de winter koud was werd de poolzijde naar boven gelegd om op te gaan liggen en in de zomer de gladde kant.

Effect afmeting bij handgeknoopt tapijt

Echte Berber tapijten zijn handgeknoopt maar tegenwoordig worden ook machinaal geknoopte tapijten geleverd voor lagere prijzen. De afmetingen van de handgeknoopte tapijten zijn nooit precies gelijk. Vooral bij grotere tapijten kan de strakheid of juist het lossere van de knopen tot een andere afmeting leiden ook al was de basis van de tapijten gelijk.

Geschikt voor diverse interieurs

Door de traditionele natureltint van ongeverfde wol past een Berber in zeer veel verschillende interieurs van klassiek tot modern. Ook hebben Berbers verschillende diktes doordat de poolhoogten niet allemaal gelijk zijn. In het algemeen heeft een Berber een robuuste uitstraling. Die stoere uitstraling ontstaat ook vooral omdat de wol niet machinaal maar met de hand gesponnen is. Eveneens omdat de wol met de hand gesponnen is ontstaat er enig verschil in de dikte van de draden en krijgt het tapijt een speelse uitstraling.

Overige kenmerken

Berbers worden op verschillende manieren geknoopt. Een single geknoopte Berber heeft slechts één draad per knoop en is daardoor wat grof van structuur. Een double geknoopt tapijt heeft twee draden per knoop en is daardoor compacter. Een Berber is vuilafstotend omdat de ongeverfde wol zeer vetrijk is en verlangt daarom weinig onderhoud.

Laagste prijs garantie

Leveranciers van Berber tapijten beconcurreren elkaar sterk. Zodanig zelfs dat er een systeem van “laagste prijs garantie” bestaat wat inhoudt dat (in Nederland) altijd de laagste prijs wordt gerekend bij de verkoop. Kopers moeten die prijzen dan wel zelf vergelijken en eventueel reclameren indien zij bij de concurrent voor eenzelfde tapijt een lagere prijs hebben gevonden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Perzische tapijten handgeknoopt en goede beleggingPerzische tapijten handgeknoopt en goede beleggingU kent ze wel. Die prachtige Perzische tapijten. Heeft u er zelf geen? Dan ligt er misschien een bij de buren of ergens…
Marokko; Marokko haar bevolking en haar talenMarokko heeft in de 21 e eeuw een enorme bevolkingsgroei doorgemaakt. Het aantal inwoners van Marokko groeide van minder…
Oosterse tapijten, waardevol bezitOosterse tapijten, waardevol bezitEen echt Oosters handgeknoopt tapijt is niet alleen voor magistraten en rijken weggelegd. Tegenwoordig kunnen bijzonder…
Geschiedenis van Marokko in grote lijnenGeschiedenis van Marokko in grote lijnenMarokko is een koninkrijk dat ligt op het kruispunt van Europa en Afrika. Het is een land met een rijke geschiedenis en…

Een houten vloer aanschaffenEen houten vloer aanschaffenEen nieuwe vloerbedekking kiezen is nog niet zo’n eenvoudig karwei. Er zijn heel veel soorten waardoor soms door de bome…
Behang je muur met zelfklevend textielBehang je muur met zelfklevend textielEven snel je kamer, deur, kast of ander voorwerp opknappen? Met zelfklevend textiel verander je in een handomdraai elk e…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 05-05-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.