Krijtverf voor een landelijke en authentieke sfeer

Krijtverf voor een landelijke en authentieke sfeer Krijtverf heeft een hele snelle opkomst meegemaakt en is inmiddels enorm populair. Wie zelf aan de slag wil in huis grijpt steeds vaker naar deze nieuwe verfsoort. Heel begrijpelijk, want krijtverf is heel breed toepasbaar. Plafonds, muren en meubels zijn in een mum van tijd weer helemaal mooi en eigentijds. Maar ook allerlei accessoires kunnen "gepimpt" worden voor een eigentijds effect. Krijtverf heel een prachtige matte uitstraling. Het is bovendien ook nog eens een zeer milieuvriendelijke verf.

Wat is krijtverf?

Krijtverf is een goed dekkende verf op waterbasis. Het is poedermatte verf met een fluweelachtig effect. Een prettige eigenschap van krijtverf is het feit dat het goed verdunbaar is met water. Hierdoor kan het in elke gewenste dikte worden aangebracht. Door het eventueel te verdunnen, heb je zelf goed in de hand hoe dekkend het eindresultaat uiteindelijk wordt. Krijtverf is een milieuvriendelijk product. Het sluit niet af, omdat het enigszins poreus is. Daardoor is het goed ademend en vochtregulerend. Bladderen, wat bij andere verfsoorten wel kan gebeuren, komt bij krijtverf dus niet voor, omdat het vocht weg kan. Door de toevoeging van krijt in de verf, ontstaat dat mooie matte effect, waardoor deze verfsoort zo populair is geworden.

Krijtverf verdunnen met water

Krijtverf is dus gemakkelijk te verdunnen met water. Het effect van dit verdunnen is wel sterk afhankelijk van de pigmenten die in de verf aanwezig zijn. De kleur van de krijtverf van je keuze is tot stand gekomen door toegevoegde pigmenten. Deze pigmenten hebben invloed op de dikte van de verf. Elk pigment heeft een eigen structuur, die sterk bepaald hoe dekkend de verf uiteindelijk is. Bovendien bepalen deze pigmenten ook de mate waarin licht doorgelaten wordt. Met water verdunde krijtverf wordt niet alleen dunner, maar in veel gevallen ook transparanter. Door met de hoeveelheid water te spelen, kan je bereiken dat over het te behandelen product een soort waas wordt aangebracht. Dit geeft een heel fraai en natuurlijk resultaat. Het toevoegen van water heeft dus niet bij elke krijtverf hetzelfde effect. Wil je toch verdunnen, probeer dan eerst uit wat het effect daarvan zal zijn.

Waar kan ik krijtverf voor gebruiken?

Krijtverf is geschikt voor het aanbrengen op alle ondergronden. Dit maakt het tot een geliefd product en heel breed toepasbaar. Niet alleen muren of meubels kunnen met krijtverf worden behandelend. Ook allerlei accessoires krijgen een hele andere look met een behandeling van krijtverf. Denk daarbij bijvoorbeeld eens aan een oppepper van een oude rietenmand. Met een minimale inspanning heb je opeens een prachtig nieuw accessoire in huis. Je kunt krijtverf aanbrengen op behandeld of onbehandeld hout. Een oude verflaag hoeft niet verwijderd te worden. Wel is het belangrijk de oude verf goed te ontvetten en te schuren. Maar ook op behang en andere soorten papier krijg je met krijtverf een prachtig resultaat. Zelfs steen, stucwerk en terracotta kan met krijtverf worden behandeld. Kortom een heel veelzijdig en praktisch product.

Krijtverf voor een verweerde look en landelijke sfeer

Met krijtverf kan veel meer dan alleen een nieuwe verflaag aanbrengen. Het werkt gemakkelijk en je hebt het eindresultaat heel goed zelf in de hand. Door de lichte verflaag die met krijtverf wordt aangebracht, kun je ook daarna nog allerlei effecten bereiken. Een meubel dat behandeld is met krijtverf, kan vervolgens een verweerd uiterlijk krijgen door het enigszins op te schuren. Het op schuren geeft direct een mooi effect en laat zonder al te veel werk al heel snel de onderliggende laag zien. Met het opschuren wordt de krijtlaag niet beschadigd. Met een reguliere dekkende verf heb je hier wel snel last van. De verflaag raakt door het schuren vaak beschadigd en vertoont krassen. Met krijtverf heb je hier helemaal geen last van.

Werken met krijtverf

Het werken met krijtverf is niet anders dan werken met gewone verf. Je kunt aan de slag met een acrylkwast, roller of blokkwast en de verf gewoon glad aanbrengen. Krijtverf is een sneldrogende verf. Het is daarom belangrijk dat je snel werkt. Voor het mooiste effect kun je dan ook beter een laag snel opzetten en later eventueel een tweede laag aanbrengen. Werk niet te dik en te lang op één n dezelfde plek. Dit geeft geen mooi effect. Beter is het om snel een eerste laag aan te brengen. Omdat krijtverf zo snel droogt, kan een volgende lag al bijna direct daarna eroverheen gezet worden.

Krijtverf afwerken met vernis

In principe hoef je een product dat behandeld is met krijtverf niet af te werken. Muren en meubels die niet intensief worden gebruikt, vragen niet om een extra nabehandeling. De verf is, in geval van vlekken, gewoon afneembaar. Als je niet na behandeld en er treden later toch beschadigingen op, dan kunnen deze heel gemakkelijk worden bijgewerkt. Door de waterbasis van de krijtverf is het vrij eenvoudig om, zonder dat dit opvalt, de beschadiging bij te werken. Maar heb je bijvoorbeeld de eettafel behandeld met krijtverf, dan is het wel praktisch om deze een nabehandeling te geven met een matte vernis. Hierdoor geef je de verflaag een extra bescherming en treden er veel minder snel beschadigingen op.
© 2013 - 2023 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Annie Sloan chalk paint: de wonderverfAnnie Sloan krijtverf: misschien heeft u er al wel eens van gehoord. Deze wonderverf wint steeds meer aan populariteit.…
De eigenschappen van krijtverfKrijtverf is een al eeuwen toegepaste natuurlijke verfsoort die een mooie matte afwerking geeft. De verf heeft unieke ei…
Schoolbordverf als woondecoratieSchoolbordverf kan een hele leuke aanvulling zijn op je woondecoratie. Hoe kun je je woonkamer, keuken of slaapkamer moo…
Van ei tot schilderijVan ei tot schilderijEitempera is een soort verf die je zelf gemakkelijk kan maken. Eitempera heeft zijn naam te danken aan de eidooier die h…

Een kleine keuken inrichtenEen kleine keuken inrichtenVeel woningen in Nederland, zowel oud als nieuw, hebben een kleine tot zeer kleine keuken. Grondprijzen zijn torenhoog e…
Natuurlijke vloerbedekking: houten vloeren en parketNatuurlijke vloerbedekking: houten vloeren en parketWie graag een karaktervolle houten vloer of parket heeft, kan dat op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier laten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 08-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.