Strijken: maak het jezelf gemakkelijk!

Strijken: maak het jezelf gemakkelijk! Zelden ontmoet je zo'n medemens dat plezier heeft in strijken. We willen vooral resultaat, en snel graag. Het gemakkelijkst bereik je dat via de strijkservice. En als je dan toch zelf aan de slag moet, dan investeer je in het beste materiaal. Over het hoe-en-wat van de strijkservice, én over de nieuwste technische trucjes om 'ijzeren' kreukels, stoomstrijkdruppels of meterslange gordijnen te bedwingen. Strijken leuk? Kom nou. Maar het kan wel gemakkelijker.

Strijken

Heel soms ontmoet je zo'n zeldzaam medemens dat plezier heeft in de geuren, de bewegingen (zen!) en het proces. Heel wat vaker kom je een medemens tegen dat uitsluitend plezier heeft in het resultaat. En het proces? Dat kan ons veelal gestolen worden. Reden te meer om van strijken een zo moeiteloos mogelijk proces te maken. Hoe? Lees verder.

Met stip op één: de strijkservice

Bij uitstek de gemakkelijkste manier om te strijken: niet strijken! Nog altijd niet zo bekend onder de gemiddelde Nederlander, maar wel heel geliefd onder tal van carrièremensen, is de strijkservice. Vooral als het gaat om degenen die per week zo'n zes overhemden in de mand gooien... per persoon. Hoe werkt het? Je levert het vrachtje te strijken artikelen af, of je laat het ophalen. Dit laatste is vaak pas een optie als je een redelijk indrukwekkende hoeveelheid strijkgoed hebt. Vervolgens strijkt de strijkservice je spullen, en je kunt ze kant en klaar afhalen. Of laten bezorgen, als het om een flink pulkje strijkgoed gaat. Daarbij geldt wel dat het ene bedrijf per stuk afrekent, en het andere per kilo strijkgoed. En, let op: vreemd genoeg heeft menig bedrijf de ongebruikelijke neiging prijzen ex BTW te noteren. Toch even de moeite waard om te checken.

Bonafide strijkbedrijf

Om er zeker van te zijn dat je met een bonafide bedrijf werkt, is het van belang om te kijken of de strijkservice ook een fysiek adres heeft, ofwel: kun je ergens aankloppen en zit daar liefst een solide bedrijf achter waar men van wassen en strijken een dagelijkse broodwinning maakt? Een inschrijving van de Kamer van Koophandel helpt ook bevestigen dat het om een professioneel bedrijf gaat.

Zelf doen? Maar dan wel met de beste materialen

Zucht. Geen strijkservice in de buurt, of geen budget. Dan maar zelf doen, alleen wel met de beste materialen. Een goed stoomstrijkijzer maakt wasgoed heel wat handelbaarder. Dit principe kennen we al van onze oma of moeder, die met een plantensproeier in aanslag stond bij het strijken, of ons aanleerde om de was nog nét vochtig te houden voor een gemakkelijk strijkproces. Daarnaast zijn nieuwere strijkijzers lichter en gemakkelijker te manoeuvreren dan de ouderwetse exemplaren. Dus, zelfstrijker: houd de boel up to date, net zoals je met de updates van je computer zou doen, om maar in de terminologie te blijven: snoerloos is niet alleen in elektronicaland je van het. En snoerloos is niet alleen gemakkelijk wenden en keren, maar voorkomt ook kreukels die terugkeren door het beruchte harmonica-effect: je prachtige gladde kleertjes, zielig opgepropt geraakt onder het snoer.

Ergonomie en andere fijne zaken

Nieuwe strijkijzers worden ontworpen volgens allerlei kersverse principes. Voorop staan ergonomie en slim denken. Een voorbeeld is de Freemove. Dit strijkijzer werd door de makers van Tefal ontwikkeld op basis van (houd je vast) de zogenaamde gangbare strijkroutines. Wie wist dat de gemiddelde strijkbeweging ongeveer acht seconden duurt, gevolgd door een rustsessie van vier seconden? Dit laatste staat voor de tijd die je gebruikt om je strijkgoed rechter te leggen of te verwisselen. Deze vier seconden lang, is de Freemove in de basis terug te zetten. Gewoon net zoals je een strijkijzer tijdens het gewone strijkproces op de achterzijde of in de houder van de strijkplank zet. Binnen deze vier seconden wordt de Freemove volledig opgeladen. Daarmee is de Freemove weer klaar voor de volgende strijksessie.

Freemove: waar en wat

De Freemove van Tefal is te vinden bij de elektronica-speciaalzaak en ook bij ketens als Blokker, Media Markt, Saturn, BCC, Scheer&Foppen of Harense Smid. Bij de introductie van de Freemove van Tefal is een extra ruime probeer-periode ingelast van 90 dagen, waarin een product dat je onverhoopt niet bevalt kan worden teruggestuurd.

2400 Watt stootkracht

Een snoerloze Freemove is net zo efficiënt als een stoomstrijkijzer met snoer. De Freemove geeft tijdens het hele strijkproces variabele stoom af, en wel 35 gram per minuut. Ook kun je met een vermogen van niet minder dan 2400 Watt een stoomstoot afgeven van 150 gram per minuut, om hardnekkige kreukels kansloos te maken. Handig is het Auto Steam control systeem, dat zorgt dat de juiste hoeveelheid stoom op de juiste stof wordt gebruikt. Wie weleens heeft geworsteld met een meterslang gordijn op een minimaal strijkplankje, zal blij zijn met een andere nieuwe vondst: hangend strijken van kleding en gordijnen is mogelijk dankzij het vermogen van de Freemove om verticaal te stomen. Daarbij is extra fijn dat er geen snoer in de weg hangt. Wie een wat ouder model stoomstrijkijzer heeft, kan beamen dat vooral zijden kleding te lijden heeft van die nare onverwachte waterdruppels. Een modern model als de Freemove heeft daar geen last meer van. Dit dankzij een modern, dubbel anti-dripsysteem. Zelfs effectief als je het afvuren van stoomstoten helemaal niet meer kunt of wilt laten.

Tefal

Tefal is een merk van Groupe SEB, een vooraanstaande producent en wereldmarktleider van klein huishoudelijke apparaten, vertegenwoordigd in meer dan 120 landen. Het doel van Tefal is vindingrijke producten aanbieden, welke dagelijkse bezigheden zoals koken en strijken vergemakkelijken. Tefal probeert zoveel mogelijk rekening te houden met de behoeften van de consument en speelt hierop in door met innovatieve oplossingen te komen. De geschiedenis van Tefal kenmerkt zich door innovatie. Meer informatie over Tefal is te vinden op: www.tefal.nl.
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo strijk je snel, kreukvrij en veilig!Zo strijk je snel, kreukvrij en veilig!Strijken is een klusje waar nog best veel werk in gaat zitten. Want willen we niet allemaal kreukvrije rokken en overhem…
Strijken doe je zo!Strijken doe je zo!Strijken is een huishoudelijke taak waarmee kreukels uit textiel worden gehaald. Een hulpmiddel hierbij is het strijkijz…
Snel strijken met de Tefal GV8931 Express Control PlusSnel strijken met de Tefal GV8931 Express Control PlusMet behulp van de Tefal GV8931 Express Control Plus - Stoomgenerator kunt u in de helft van de tijd uw was strijken. Dit…
Een strijkijzer kopenEen strijkijzer kopenStrijkijzers kun je kopen in vele modellen en uitvoeringen. Wanneer je graag een strijkijzer wilt kopen, dan kun je lett…

De aansteker, een werelduitvinding!De aansteker, een werelduitvinding!Lucifers zijn erg gemakkelijk als je een vuurtje wil aanmaken. Toch werken lucifers niet altijd en onder alle omstandigh…
Vijf goede redenen om uw dak van mos te ontdoenMisschien vraagt u zich af: Waarom moet ik mijn dak ontmossen? Hieronder staan vijf belangrijke redenen om uw dak mosvri…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • Persbericht Tefal
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.