De keus van een goed wasmiddel

De keus van een goed wasmiddel Veel mensen hebben tegenwoordig last van een allergie, eczeem of astma. Dit gaat vaak samen met overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in wasmiddelen. De oplossing hiervoor kan gevonden worden in biologische en ecologische wasmiddelen. Dit is niet alleen gezond voor u zelf maar ook voor het milieu. Waar moeten we op letten bij de keus van een product en welke producten zijn er zoal?

Inhoud


Hoe is een goed wasmiddel samengesteld?

Een goed wasmiddel bestaat het liefst uit onderstaande ingrediënten:
 • Zeep
 • Reiniginigsmiddelen met suikertensiden of eiwittensiden als wasactieve stof
 • Zuurstofbleekmiddel, ook wel percarbonaat genoemd.
 • Zeoliet, soda of citroenzuur als ontharders
 • Geen conserveermiddelen of een conserveermiddel dat is toegestaan in levensmiddelen..
 • Geen witmakers
 • Geen enzymen
 • Geen parfum of een milde natuurlijke parfum
 • Geen antischuimontwikkelaars, kleurstofbeschermers, vergrauwingsremmers, bleekmiddelactovivators en -stabilisators

Het maken van een keus

Het vinden van een wasmiddel wat aan al deze eisen voldoet, is niet eenvoudig. Daarom vindt u hier een opsomming van de bekendste biologische en ecologische wasmiddelen. Ze zijn gerangschikt van minder biologisch tot meest biologisch.
De keus die u uiteindelijk maakt is afhankelijk van uw eisen:
 • Wit: Wilt u heel erg schoon wassen dan komt u op een minder biologisch middel uit. De huidige biologische wasmiddelen wassen net zo goed schoon als een regulier wasmiddel. Voor de witte was dient u er echter rekening mee te houden dat die wellicht iets minder wit wordt omdat er, als het goed is, geen optische witmakers in biologische wasmiddel zitten. Zuurstofbleekmiddel is de witmaker in biologische wasmiddelen.
 • Milieuvriendelijk: Wilt u zo milieuvriendelijk mogelijk wassen, dan zijn eventuele ingrediënten als parfum minder belangrijk voor u. Let dan vooral op welke tensiden zijn gebruikt en op de aanwezigheid van bleekmiddel, antischuimontwikkelaars, kleurstofbeschermers, vergrauwingsremmers, bleekmiddelactovivators en –stabilisators. Het best kunt u een middel kopen zonder zuurstofbleekmiddel en los zuurstofbleekmiddel kopen. Dit kunt u toevoegen wanneer noodzakelijk
 • Allergisch: Wanneer u zelf allergisch bent kunt u het best zoeken naar een middel met zo min mogelijk belastende stoffen voor uzelf, dus zo biologisch mogelijk.
 • De prijs: Het goedkoopste in gebruik zijn wasnoten. Verder lopen de prijzen op tot prijzen van een duurder regulier wasmiddel.
 • Assortiment: wanneer u een gevoelige huid heeft, kiest u wellicht graag voor een product dat ook geschikte huidverzorgingsproducten en shampoo heeft.Neutral

Neutral staat bekend om hun reclameleus parfuminderen en verkoopt dan ook parfum vrije producten. Ook bevatten hun producten geen kleurstoffen. Ze zijn geschikt voor de gevoelige huid. Neutral werkt samen met het nationaal Huidfonds. Ze blijven continu op de hoogte van nieuwe informatie wat betreft allergenen en passen daar hun producten op aan.

Neutral producten zijn vooral gericht op de gevoelige huid en niet op het milieu. Het wasmiddel is parfumvrij en vrij van kleurstoffen, maar het bevat nog wel de normaal gebruikte tensiden, optische witmakers en enzymen.

Assortiment
Neutral heeft een breed assortiment van scheerschuim en bodylotion tot wasmiddel. Wasmiddel is er in poedervorm en vloeibaar, voor wit, kleur, fijn en donker.

Froggy

Froggy is al een heel oude bedrijf opgericht in 1867. Het bedrijf is altijd gericht geweest op een milieuvriendelijke aanpak. De wasmiddelen bevat tensiden van plantaardige oorsprong. Het is voor 98 procent biologisch afbreekbaar. Froggy bevat geen fosfaten en geen optische witmakers. Er zijn wel parfum, enzymen en kleurbeschermers toegevoegd. Door toevoeging van aloë vera zijn sommige producten geschikt gemaakt voor de gevoelige huid.

Assortiment
Het assortiment is breed: van luchtverfrisser, schuurcrème en ruitenreiniger tot wasmiddel en wasverzachter.

Klok eco

Klok is al een oud merk op de markt. Het bestaat al sinds 1902. Zij hebben veel vernieuwingen gebracht. Zo waren zij de eerste met een fosfaatvrij wasmiddel en ook de eerste die een compact wasmiddel op de markt zetten. In 2001 waren ze de eerste met een Europees Ecolabel in Europa. De Klok eco wasmiddelen bevatten geen parfum en kleurstoffen en bevatten alleen stoffen met een lage kans op allergische reacties.
Klok eco draagt het keurmerk van het Nationaal Huidfonds en Europees Ecolabel. Dit label houdt in dat het wasmiddel is gekeurd door een onafhankelijke organisatie en bij de beste 30 procent wasmiddelen zit die milieuvriendelijk zijn. Dat houdt in dat Klok eco:
 • grotendeels biologisch afbreekbaar is
 • slechts in beperkte mate bij draagt aan algengroei
 • het bepaalde gevaarlijke stoffen niet bevat
Klok staat bekend om goede kwaliteit en het wast erg goed schoon.

Assortiment
Klok eco heeft vaatwastabletten, waspoeder kleur en wit, afwasmiddel, wc-reiniger en allesreiniger.

Ecover

Dit is een wasmiddel op plantaardige basis. Als grondstoffen worden hernieuwbare producten gebruikt. Dat betekent dat de stoffen na gebruik kunnen verteren en dan weer basis zijn voor de nieuwe grondstof. Zo hebben deze grondstoffen geen schadelijk effect op het milieu. Ze verdwijnen volledig. Er wordt gebruik gemaakt van milde natuurlijke parfums. Er worden geen optische witmakers gebruikt.

Assortiment
Het assortiment van Ecover is breed. Er zijn wasmiddelen, afwasmiddelen, allesreinigers, en persoonlijke reinigingsproducten. Elke categorie bevat veel producten. Alle producten zijn dermatologisch getest en geschikt voor de gevoelige huid.

Ecozone

Dit wasmiddel is vrij van kleurstoffen, chemische reinigingsmiddelen, synthetische conserveringsmiddelen, fosfaten, borium, enzymen en optische witmakers. Het is niet getest op dieren. Het wasmiddel maakt gebruik van krachtige plantenextracten en belooft een stralend schone was.

Assortiment
Het assortiment van Ecozone is erg breed op het gebied van reinigen en wassen.

Bio Clean

Een volledig biologisch wasmiddel en volledig biologisch afbreekbaar. Het bevat wel enzymen.

Assortiment
Wol-, fijn- en compactwasmiddel, vloeibare wasnoot, allesreiniger, wc reiniger, en glasreiniger

Mio Care

Mio Carebevat geen enzymen, fosfaten, synthetische parfum, bleekmiddelen of optische witmakers. Het is gemaakt op basis van plantaardige en minerale ingrediënten. Het wasmiddel is volledig biologisch afbreekbaar waarbij een hogere standaard wordt gehanteerd dan vereist. Het is bovendien hypoallergeen.

Assortiment
Het assortiment is gericht op baby’s. Het assortiment is klein met een wasmiddel, babydoekjes en handgel. Verdere producten zijn voor baby’s. Hoewel het product op baby’s is gericht is het niet minder bruikbaar.

Sonett

Het hoofdingrediënt van dit wasmiddel is zuivere plantaardige zeep en in sommige varianten suikertensiden. Verder bevat het soda, zouten, azijntoevoegingen en kleimineralen. De vloeibare variant bevat een natuurlijke etherische lavendelolie. Bevat geen enzymen! Alle plantaardige bestanddelen zijn van gecontroleerde biologische teelt. De ingrediënten voldoen allemaal aan waar een goed biologisch wasmiddel aan moet voldoen.

Assortiment
Het assortiment van Sonett is breed. Er zijn diverse wasmiddelen, handzepen, reinigingsmiddelen en afwasmiddelen. Er is een losse ontharder en bleekmiddel verkrijgbaar.

Ossengalzeep

Ossengalzeep is een mengsel van pure zeep en natuurlijk ossengal. Hiermee kunt u hardnekkige vlekken verwijderen. Wanneer u de was laat weken in koud water en vlekken ingewreven hebt met ossengal zeep, wordt uw was net zo goed schoon als wanneer u een wasmiddel gebruikt met enzymen.

Wasnoten

Willen we de goedkope oplossing, dan komen we uit bij de wasnoten. Deze noten worden al sinds eeuwen gebruikt in India en Nepal. In de schaal van de noot zit de wat kleverige stof Saponin. Het percentage Saponin is ongeveer 15procent. Deze stof werkt hetzelfde als zeep. Wanneer de schalen van de noten in aanraken komen met water lost de zeep op en er ontstaat een mild sop. Het wast goed schoon, maar is milder dan zeep.

Gebruik
Om ze te gebruiken doet u 6 tot 8 halve schaaltjes in een klein waszakje.
Hoe lang gaan ze mee?
 • Op 90 graden 1 keer
 • Op 60 graden 2 keer
 • Op 30 of 40 graden 3 keer
U kunt aan de schalen zien wanneer ze niet meer te gebruiken zijn. Ze zijn dan doorweekt en donkerbruin geworden..

Voordelen
De kleuren van kleding blijven langer mooi. Zelfs zijde kan met wasnoten gewassen worden.
Uw wasmachine blijft lager schoon en gaat langer mee.
 • Zeer huidvriendelijk
 • Geen wasverzachter nodig: De was komt heerlijk zacht en fris uit de machine. De geur is neutraal. Wilt u een lekker geurtje dan kunt u een etherische olie toevoegn. Bij hard water wel een ontharder gebruiken.
 • Goedkoop: De prijs ligt rond 10 euro voor 1 kilo. Met een kilo kunt u zeker 100 wasbeurten doen maar waarschijnlijk mee. Het gebruik van wasnoten is daarom erg prettig voor uw portemonnee.
 • Duurzaam: Het verbouwen van wasnoten is duurzaam en bodembesparend. Het duurt 9 jaar voor een wasnootboom vrucht draagt, maar dan blijft hij dat ook 90 jaar doen!
 • Biologisch afbreekbaar: U kunt gebruikte schalen bij het groenafval doen of op de composthoop.
 • Kant en klaar: Er zijn tegenwoordig ook verschillende producten verkrijgbaar op basis van wasnoten zoals wasmiddel. Dit kun je, heel handig, ook gebruiken als allesreiniger of diershampoo. Ook is er hand & bodyzeep, haarshampoo en wasnootpads. De pads zijn kant en klare zakjes met wasnoten. Op deze manier heeft u veel producten in één keer biologisch.
 • Ook geschikt voor dieren en als allesreiniger: wanneer het gebruikt wordt als allesreiniger dient u er voor te zorgen dat het water goed heet is omdat vetten niet oplossen in de zeep.

Nadelen
 • Witte was kan op den duur wat grauw kan worden of heel lichtbruine vlekken vertonen. Het verdient daarom aanbeveling om zo nu en dan 1,5 eetlepel vlekkenzout of zuurstofbleek toe te voegen zodat uw was weer mooi wit wordt.
 • Iets meer werk: hardnekkige vlekken moeten voor behandeld worden. Vetten lossen niet goed op met wasnoten. Voorbehandeling kan met ossengalzeep.
 • Bij witte was gaan bloedvlekken en zweetgeur er niet helemaal uit. Vlekkenzout helpt hierbij niet afdoende. Daarom zijn er nog wat andere wasmiddelen nodig om de kleding schoon te houden. De overige was word prima schoon.

Laundry Pure

Wie voor absoluut milieubewust gaat of zeker weten geen last wil hebben chemische middelen is de Laundry Pure een uitkomst. Hiermee heeft u geen wasmiddel nodig en kunt u wassen met koud water!

Lees verder

© 2011 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijk wasmiddel kopen of goedkoop zelf makenNatuurlijk wasmiddel kopen of goedkoop zelf makenEcologisch, fairtrade, duurzaam, besparend, biologisch... Allemaal uitdrukkingen die je tegenwoordig vaak tegenkomt in a…
Hoe reinig je speelgoed?Welke producten gebruik je om vuil speelgoed te reinigen? Hoe ontsmet je vuil speelgoed en wanneer? In dit artikel prakt…
Milieuvriendelijker wassenLet er bij de aankoop van een wasmiddel op of het vlekken verwijdert en dermatologisch is getest. Maar controleer ook de…
Waspoeder of vloeibaar wasmiddel; wat is beter?Waspoeder of vloeibaar wasmiddel; wat is beter?Wat is beter waspoeder of vloeibaar wasmiddel? Ze doen allebei hetzelfde, of toch niet? Waarom zou je waspoeder boven vl…

Een schone glanzende badkamer in minder dan een half uur!Een schone glanzende badkamer in minder dan een half uur!Op een snelle en leuke manier de badkamer weer toonbaar maken. Je hebt net de badkamer grondig schoongemaakt en een halv…
Strijken doe je zo!Strijken doe je zo!Strijken is een huishoudelijke taak waarmee kreukels uit textiel worden gehaald. Een hulpmiddel hierbij is het strijkijz…
Bronnen en referenties
 • www.biona.nu, www.wasnoot.nl, www.grootgezin.nl, styleiseternal.wordpress.com, www.neutral.nl, www.ecofroggy.be, www.bespaarbazaar.nl, www.babywinkeleindhoven.nl, www.sonett-online.de, www.debewustewinkel.nl
Bubo (94 artikelen)
Laatste update: 02-12-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.