Milieuvriendelijker wassen
Let er bij de aankoop van een wasmiddel op of het vlekken verwijdert en dermatologisch is getest. Maar controleer ook de vorm van het middel en de belasting ervan op het milieu. Hieronder geef ik je enkele tips om minder belastend voor het milieu te wassen.
Afbreekbaar?
Biologisch afbreekbaar verwijst naar de mate waarin een stof kan worden ontleed door bacteriën en andere levende micro-organismen, zoals schimmels. Chemische stoffen die niet biologisch afbreekbaar zijn, kunnen zich geleidelijk gaan ophopen in het milieu en levende organismen beschadigen op uiterst belangrijke niveaus van de ecologische voedselketen. Pure zeep is in dit verband de beste keuze, omdat die 100% biologisch afbreekbaar is en geen fosfaten bevat. Bovendien kan zeep gemakkelijk worden verwijderd door de rioolwaterzuivering. In gebieden met hard water maakt zeep echter niet voldoende schoon en moet je misschien waterontharder als borax of wassoda aan het water toevoegen. Het vet dat door zeep wordt opgelost, komt vrij als het rioolwater in zee stroomt, en vormt uiteindelijk een schuimlaag op het water. Tegenwoordig zijn bijna alle wasmiddelen beter biologisch afbreekbaar. In veel landen gelden normen voor de biologische afbreekbaarheid, waarin bijvoorbeeld wordt gesteld dat 80% van het wasmiddel binnen 28 dagen biologisch moet zijn afgebroken. Vaak is het echter zo dat de normen niet voor de biologische afbreekbaarheid van alle ingrediënten gelden.
Wasactieve stof
Er zijn ook fosfaatvrije wasmiddelen of middelen met een laag fosfaatgehalte verkrijgbaar, hoewel het probleem van fosfaten in wasmiddelen niet helemaal duidelijk is. Fabrikanten van alternatieve merken bieden wasmiddelen met wasactieve stoffen ( vuilverwerkende moleculen ) op plantaardige basis waarvan ze beweren dat deze 100% biologisch afbreekbaar zijn. In veel landen moet wasmiddelen biologisch afbreekbaar zijn, maar dat is niet voldoende. Nederland hanteert de norm dat wasactieve stoffen die vallen onder de noemer "zacht voor het milieu", binnen 21 dagenvoor 80% biologisch moeten zijn afgebroken. Wasactieve stoffen die "hard voor het milieu" zijn, moeten binnen 21 dagen voor 50% biologisch zijn afgebroken. Pure zeep en zeepvlokken zijn 100% biologisch afbreekbaar en er zijn zelfs wasactieve stoffen ontwikkeld die binnen 7 dagen volledig kunnen worden afgebroken.
Hoeveel fosfaat?
Fosfaten zijn samenstellingen met fosfor. Schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en shampoos bevatten fosfaten ( net als kunstmest, dierlijke uitwerpselen, stedelijk aval en het riool ). In schoonmaakmiddelen worden fosfaten gebruikt om de reinigingskracht van de actieve stoffen te versterken door het water te verzachten.. Ze reageren met ionen in hard water die het schoonmaken verhinderen. Daardoor neemt de alkaliteit toe en lost het vuil beter op in water. Kies producten met een laag fosfaatgehalte ( minder dan 5% ), of gebruik fosfaatvrije producten. Informatie over de andere ingrediënten ontbreekt helaas vaak.
Biologisch of niet?
Biologische wasmiddelen bevatten enzymen die vuil afbreken. Niet-biologische wasmiddelen leiden minder snel tot huidirritatie bij mensen met een gevoelige huid dan producten met enzymen. Als je vermoedt dat de vele toevoegingen aan de wasmiddelen het probleem zijn, probeer dan eens pure zeep.
Dosering
Geconcentreerd waspoeder bevat niet de toevoegingen die in sommige andere poeders voorkomen. Je hebt dus minder nodig. Vloeibare wasmiddelen lossen dan weer gemakkelijker op. Wastabletten zijn altijd een prima dosering. Zeep is verkrijgbaar in vlokken en in een grote blok en zoals hierboven reeds vermeld, heb je hiervan minder nodig. Voor sommige vlekken heb je wel meer wasmiddel nodig. Zware transpiratievlekken hebben bijvoorbeeld een vertragende werking op de wasactieve stoffen, net als hard water. Compacte wasmiddelen zijn minder belastend voor het milieu, door hun chemisch lichtere samenstelling. Je kan ook energie sparen door wasmiddelen te kopen die even goed wassen op lage temperaturen. Hiermee kan je tot 30% energie besparen op je wasbeurt. Tenslotte is ook de grote van de verpakking belangrijk als je het milieu zo veel mogelijk wilt sparen. Grotere verpakkingen brengen minder afval met zich mee dan kleine verpakkingen. Er zijn al wasmiddelproducenten die hun vloeibare wasmiddelen aanbieden in grote flessen van 7 liter.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De keus van een goed wasmiddelVeel mensen hebben tegenwoordig last van een allergie, eczeem of astma. Dit gaat vaak samen met overgevoeligheid voor be…
Ongedierte in de keukenOngediertebestrijding gaat vaak gepaard met erg giftige producten. In de keuken gaan gif en voeding gaan niet zo goed sa…