Ramen lappen, tips voor een goed resultaat

Ramen lappen, tips voor een goed resultaat Een huis met vieze ramen ziet er al snel minder aantrekkelijk uit en laat je de boel te vies worden, dan kan het zelfs moeilijk worden om al het vuil er nog af te krijgen. Vuil op de kozijnen is bovendien slecht voor de verflaag op het hout. Redenen genoeg om de ramen regelmatig schoon te houden. Gebruik voor hoge ramen wel een stevige ladder, of maak gebruik van een spons en wisser op een telescoopsteel. Lap de ramen bij voorkeur niet in de zon.

Vuile ramen

De ramen aan de buitenkant van het huis zullen over het algemeen sneller vies worden dan die aan de binnenkant. Afhankelijk van de plek waar je huis staat en het weer kunnen ze al snel erg vies worden, zeker bij storm en regen. Maar ook de binnenboel kan snel vies worden, zeker als er veel gerookt wordt of als u vaak kaarsen aanheeft. Verder zien ramen er ook snel vet en vies uit als kleine kinderen er steeds met handen en hun gezicht tegenaan staan. Regelmatig schoonhouden van de ramen helpt u om de klus niet te moeilijk te laten worden.

Sopjes voor het schoonmaken van ramen

Voor het schoonmaken van de ramen kunt u gebruik maken van verschillende soorten sop. Wat u wilt gebruiken kunt u zelf beslissen of laten afhangen van wat u op dat moment in huis hebt. Wat u ook gebruikt, was de ramen het liefst niet in de brandende zon. Het water droogt dan zodanig snel op, dat er al snel strepen op de ramen achterblijven en kalkplekken op het houtwerk.

Verschillende mogelijkheden voor sopjes zijn;

  • Heet water met daarin een flinke scheut spiritus en een paar druppeltjes afwasmiddel. Doe er niet teveel afwasmiddel in, want dan schuimt het te erg en komen er snel strepen op de ramen.
  • Heet water met een scheut glansspoelmiddel voor de vaatwasser
  • Heet water met ammonia ( naspoelen met water)
  • Heet water met soda ( naspoelen met water)

Ramen lappen binnen

Als je regelmatig de ramen lapt, is het een klusje van niets. Je hoeft eigenlijk niet eens een sopje te maken, schoonmaken met een doekje met was glasreiniger erop is voldoende. Worden de ramen niet zo vaak schoongemaakt, dan zal er behalve vet en vuil ook vliegenpoepjes opzitten. Het maken van een heet sopje is dan wel nodig. Maak de spons niet al te nat en maak de ramen, de kozijnen en de vensterbank goed schoon. Verwijder het sop met behulp van een wisser en een droog langs de randen van de kozijnen goed af met een zeem. Door de ramen met een prop krantenpapier op te wrijven gaan ze mooi glimmen. Zorg wel dat je geen krantenpapier met kleureninkt gebruikt, dat kan namelijk kleur afgeven. Probeer de ramen van de huiskamer zeker één keer per maand te lappen, je zit er tenslotte dagelijks tegenaan te kijken. De ramen boven kun je dan bijvoorbeeld eens per zes of acht weken doen.

Ramen lappen buiten

Als de ramen buiten onder het zand zitten, dan is het verstandig om dit er eerst af te spuiten met de tuinslang. Een zandkorrel op de spons kan namelijk flinke krassen op het raam veroorzaken. Zit er geen zand op maar wel stof en spinnenwebben, dan kun je dat eerst met een stoffer verwijderen. Sop de kozijnen en de ramen flink in met sop naar keuze ( zie boven) en maak ze droog met de wisser en een zeem. Maak tussendoor de wisser steeds droog met de zeem. Eventuele strepen die zijn achtergebleven kun je met een prop krantenpapier wegpoetsen.

Voor ramen op de eerste en tweede verdieping moet je een stevige ladder gebruiken. Heb je die niet, of vind je het eng om op een ladder te staan, gebruik dan een spons en trekker op een telescoopsteel.

Voor wie ramenlappen een vervelend werk vindt of het om gezondheidsredenen niet zelf kan, kan natuurlijk ook nog altijd de hulp inroepen van een glazenwasser.

Lees verder

© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De efficiente huisvrouw / -man: Ramen lappenEen huis ziet er snel verwaarloosd uit als de ramen niet bijgehouden worden. Het lappen van de ramen lijkt een enorme kl…
Kärcher Window Vac: ramen lappen zonder water knoeienKärcher Window Vac: ramen lappen zonder water knoeienDe Kärcher Window Vac zuigt het vuile water weg bij het ramenlappen. Dat scheelt vuil water knoeien op vensterbank, vloe…
Het lappen van ramen kun je leuker maken: Kärcher Window VacHet lappen van ramen kun je leuker maken: Kärcher Window VacHet lappen van ramen vinden de meeste mensen geen leuke klus, maar af en toe, is het toch prettig om al het vuil te verw…
Zelf een wigwam makenZelf een wigwam makenSimpel en eenvoudig zelf een wigwam maken, die je altijd al had willen maken. Creatief hergebruik van materialen en makk…

Schoonmaakazijn is een goedkoop en goed schoonmaakartikelSchoonmaakazijn is een goedkoop en goed schoonmaakartikelDe reclame op de televisie en in de kranten bieden ons dagelijks mogelijkheden om het huis gemakkelijk schoon te maken m…
Wasverzachter: gebruiken en testWasverzachter: gebruiken en testWasverzachter: gebruik, test en werking. Hoe werkt een wasverzachter en is er een alternatief hiervoor? De meeste wasver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.