Wasverzachter: gebruiken en test
Wasverzachter: gebruik, test en werking. Hoe werkt een wasverzachter en is er een alternatief hiervoor? De meeste wasverzachters voegen een frisse parfum aan het wasgoed toe. Ook werkt het anti-statisch. Welke bekende merken zijn er, wat kost een fles en welke is de beste?
Wat is wasverzachter?
Een wasverzachter gebruik je tijdens het wasproces van kleding en andere textiel, en wordt aan het laatste spoelwater toegevoegd. Wasverzachter maakt de was zachter en voegt een parfum aan de was toe. De meeste mensen gebruiken een wasverzachter vanwege de frisse geur die het toevoegt aan de was. Ook zou het de was veel zachter maken, maar dit is niet altijd goed merkbaar. Een andere reden voor het gebruik van wasverzachter is het anti-statisch maken van de was.
Hoe werkt wasverzachter?
Een wasmiddel bestaat uit een anionogene oppervlakte-actieve stof, deze hebben een negatief geladen kop. Hierdoor hebben ze een grote waskracht. Wasverzachter bestaat uit een kationogene oppervlakte-actieve stof met een positief geladen kop, en neutraliseert zodoende de negatieve deeltjes uit het wasmiddel die nog aan het wasgoed kleven.
Doordat de negatieve deeltjes geneutraliseerd worden, voelt het wasgoed na droging minder hard aan. Zonder gebruik van wasverzachter blijven er zoutkristallen op het wasgoed achter dat tijdens het drogen een harde laag vormt. Vooral handdoeken en washandjes drogen dan op als zijnde een kartonnen plaat.
Overigens is dit te verhelpen door het was goed tijdens het drogen in beweging te houden: in een droger of op een winderige dag buiten hangen. Het wasgoed wordt dan veel minder hard dan wanneer het wasgoed windstil ligt of hangt.
De meeste wasverzachters bevatten een parfum, dat toegevoegd wordt aan het wasgoed. Zo krijgt het wasgoed een frisse geur. Deze parfum trekt zeer diep in het wasgoed, omdat de geur ook tijdens het droogproces moet blijven hangen. Bepaalde wasverzachters bevatten geen parfum en worden gebruikt voor de babywas of voor mensen die snel huidproblemen krijgen of allergische reacties op parfum vertonen.
Een alternatief: azijn aan het spoelwater toevoegen
Veel milieuvriendelijker is het gebruik van azijn: voeg een half kopje azijn aan het laatste spoelwater toe. Azijn neutraliseert net als wasverzachter, waardoor het wasgoed zacht wordt. Hoewel veel mensen bang zijn voor een azijngeur is hun wasgoed, valt dat wel mee: bij gebruik van een half kopje per wasmachine (5 kilogram), trekt de geur niet in het wasgoed. Een nadeel van het gebruik van azijn is dat de frisse geur van de wasverzachter aan het wasgoed ontbreekt.
Hoe duur is wasverzachter?
Wasverzachter is meestal verkrijgbaar in vrij grote flessen en is veelal niet geconcentreerd. Wanneer deze wel geconcentreerd is, zijn de flessen over het algemeen kleiner, maar ook het gebruik is dan minder. Een fles van 1.5 liter is goed voor ongeveer 15 wasbeurten, uitgaande van 100 ml per keer. Meestal kost deze fles ongeveer 2.50 euro per fles, dus 0.17 cent per wasbeurt. Bekende merken zijn vaak duurder.
Kijk goed naar aanbiedingen: vaak zijn de flessen wasverzachter in de aanbieding, bijvoorbeeld 2 voor 4 euro of een grote fles van 3 liter voor 3 euro. Sla je slag en koop dan voldoende in: wasverzachter kan zeer lang bewaard worden. Bewaar wasverzachter niet te koud: het wordt dan dik en stroperig. Wanneer wasverzachter toch gaat klonteren of stroperig wordt, voeg dan wat warm water eraan toe of zet de fles warm weg.
Wasverzachter gebruiken
Voeg per wasmachine van 5 kilo, ongeveer 100 tot 110 ml wasverzachter toe. Volg hierbij de aanwijzing op de verpakking. Geconcentreerde wasverzachters behoeven minder. Let erop dat de maximum hoeveelheid in het wasverzachterbakje niet overschreden wordt. De meeste wasmachines die te vol met wasverzachter worden gestopt, gaan overlopen: de wasverzachter verdwijnt dan al uit het bakje voordat er gespoeld is.
Voeg geen wasverzachter aan het wasmiddel toe: hierdoor kan het wasmiddel zijn werk niet meer doen en blijft de was vuil. Ingebouwde wasverzachters in een wasmiddel zijn anders van samenstelling dan de gebruikelijke wasverzachters.
Wasverzachter: test
Prima wasverzachters zijn die van de bekende merken: Robijn, Lenor, Silan, Netral, Ecover. Maar ook de goedkopere merken doen het soms goed: de wasverzachter van de Lidl is een uitstekende keus. Deze laatste is goedkoop in gebruik en komt vaak goed uit de bus. Welke de beste is, is persoonlijk: de meeste merken doen hun werk uitstekend, maar verschillen erg in geur.