Vlekken op beton verwijderen

Na de winterperiode zijn er veel klusjes om te doen in en om het huis. Door vorst en andere weersinvloeden kunnen vlekken zijn ontstaan op beton vloeren, zoals het terras of de oprit. Er zijn meerdere manieren om vlekken te verwijderen van beton. Je kunt vlekken verwijderen met een sopje, maar ook met een hogedrukreiniger. Een combinatie van beide kan uiteraard ook zeer effectief zijn. Ook zijn er kant-en-klare schoonmaakmiddelen te koop.

Vlekken verwijderen met een sopje

Paden en terrassen om het huis bestaan vaak uit beton. Betonklinkers en betonnen tegels komen veel voor in de tuin. Ze zijn vlek gevoelig. Beton is poreus waardoor er viezigheid in kan blijven zitten. Ook groene aanslag is een veel voorkomend probleem. Een manier om de vlekken te verwijderen is door er afwasmiddel op te smeren. Wrijf dit goed in met een schrobber of een bezem. Daarna kun je het wegspoelen met de tuinslang of een hogedrukreiniger. Mocht afwasmiddel niet gelijk werken, dan kun je ook met bleekmiddel de vlekken te lijf gaan. Meng hiervoor in een verhouding van een derde bleekmiddel op twee derde water een schoonmaak sopje. Als je last hebt van roestvorming op de betontegels dan kun je ook azijn gebruiken met water. Meng hiervoor een kwart deel azijn op driekwart deel water.

Schoonmaken met een hogedrukreiniger

De meeste vlekken die op beton zitten vragen om een stevige aanpak. Hardnekkige vlekken verwijderen gaat het beste met een hogedrukreiniger. Deze zijn in allerlei soorten en maten te huur en te koop. Als je veel betontegels of betonklinkers hebt liggen in de tuin, dan is een hogedrukreiniger zeker een goede aanschaf. Je kunt met dit apparaat redelijk snel alle vlekken verwijderen. De krachtige waterstraal die eruit komt is ook toepasbaar op tuinmeubilair en gevels van de woning. Je kunt er zelfs verf op hout mee verwijderen.

Tips voor gebruik van de hogedrukreiniger

Voor nog geen honderd euro kun je al een redelijk krachtige hogedrukreiniger aanschaffen. De kracht van de waterstraal wordt aangegeven door het aantal bar. Een tuinslang levert ongeveer 4 bar, een hogedrukreiniger veel meer. Dit gaat vanaf een factor twintig. Je kunt je dus voorstellen hoe krachtig de waterstraal zal zijn. Een waterstraal tussen de negentig en honderdtwintig bar is het meest effectief. Als de straal nog krachtiger is kunnen zaken beschadigd raken.

Er bestaan ook diverse opzetstukken. Je kunt bijvoorbeeld een opzetstuk gebruiken dat de waterstraal verbreedt. Zo creëer je een bredere straal en ben je sneller klaar met het verwijderen van vlekken. Eerst inzepen van de vlekken en daarna schoonspoelen met de hogedrukreiniger heeft een nog beter resultaat.

Met de hand vlekken verwijderen

Niet iedereen heeft de beschikking over een hogedrukreiniger. Vlekken met de hand schoonmaken gaat ook heel goed. Zoals hierboven al beschreven kun je een sopje maken met verschillende schoonmaakmiddelen. Er zijn ook kant-en-klare schoonmaakmiddelen voor toepassing in de tuin te koop. Zo kun je diverse algenreinigers kopen bij bijvoorbeeld een bouwmarkt of een tuincentrum. Maar ook schoonmaakmiddelen voor tuinmeubilair kun je er vinden. De meeste van deze middelen zijn biologisch afbreekbaar waardoor je het milieu er minder mee belast. Zorg er wel altijd voor dat je met het juiste gereedschap werkt. Vlekken verwijderen van beton kun je met een stevige schrobber doen. Voor tuinmeubilair is dit niet aan te raden vanwege beschadigingen die kunnen ontstaan. Dit geldt overigens ook bij het gebruik van de schoonmaakmiddelen. Niet alles is op alle ondergronden toepasbaar. Lees daarom altijd eerst goed de verpakking voordat je iets koopt, of laat je goed voorlichten in de winkel.
© 2013 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nagellak verwijderenNagellak verwijderenNagellak is een veel gebruikt product bij vrouwen. Maar nagellak is ook een gemeen spul, dat zich moeilijk laat verwijde…
Vetvlekken verwijderen uit kleding en andere materialenVetvlekken verwijderen uit kleding en andere materialenWe hebben het allemaal wel eens; vlekken in onze kleding. Met name tijdens het braden en bakken krijgen we weleens vetvl…
Zo krijg je make-up vlekken uit je kledingZo krijg je make-up vlekken uit je kledingMake-up geeft heel makkelijk af op je kleding. Het is heel vervelend en het kan vlekken geven die slecht te verwijderen…

Badkamer renovatie zelf doenBadkamer renovatie zelf doenEen badkamer renovatie kost vaak veel geld. Er zijn verschillende manieren om met minder geld toch een vernieuwde badkam…
Kippenhok kopen of zelf bouwen?Kippenhok kopen of zelf bouwen?Als je van plan bent kippen te gaan houden, dan heb je een kippenhok nodig. Een kippenhok kun je zelf bouwen. Er zijn ve…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.