Fairy Godmothers: Poetsen van hardnekkig "vuil"

Het poetsen van zilver en koper is een vervelend werkje en kauwgom en kaarsvet zijn moeilijk te verwijderen. Simpele trucjes om het poetsen eenvoudiger te maken met middelen die men al vaak in huis heeft, zonder daar dure pasta's en vlekkenmiddelen voor te hoeven kopen.

Schoonmaken met gewone middelen die u al vaak in huis hebt

Wasvlek

Het is zo gebeurt, u blaast te hard uw kaars uit en heeft een wasvlek in uw tafelkleed zitten, hoe krijg je die nou er weer uit?
Schraap zo veel mogelijk voorzichtig weg, als dit moeilijk gaat, leg het tafelkleed dan even in de vriezer, leg vervolgens een stukje keukenrol op het kleed en ga hier met een strijkijzer overheen, de was wordt geabsorbeerd door de keukenrol, daarna uw tafelkleed wassen en de vlek is er uit.

Koper poetsen

Een heel karwei, waar bijna iedereen een hekel aan heeft, koper poetsen, maar niets is zo mooi als glimmend koperwerk of zilver ( daar over meer verder in artikel). Doe een beetje bloem in een kom, maak een kuiltje in de bloem envoeg een eiwit, een beetje azijn, zout en sap van een citroen toe. Meng het zorgvuldig door elkaar totdat het een pasta is geworden, wrijf uw koper in met de pasta en laat het een poos intrekken, ongeveer een half uur. Verwijder de pasta en spoel de resten zorgvuldig af, nawrijven met een zachte doek en uw koper glanst weer als tevoren.

Zilver poetsen

Zilver kun je weer mooi laten glanzen door in een pan water en aluminiumfolie te doen. Leg de aluminiumfolie op de bodem van de pan, doe uw zilverwerk in het kokend hete water een half uur weken. De vuile aanslag laat los en zakt naar de bodem en slaat neer op het aluminium.

Ook tandpasta werkt goed als zilverpoets, bij voorkeur witte tandpasta. Smeer het zilverwerk in met de tandpasta, laat het even inwerken (10 min. ong.) en spoel het zilver met lauwwarm water af, even met een zachte doek opwrijven en het zilver glimt u tegemoet. Voor hardnekkige vlekken, zult u het poetsen moeten herhalen.

Tefalpannen

Tefalpannen zijn moeilijk schoon te maken zonder ze te beschadigen. Om ze toch schoon te maken, kunt u water en zout gebruiken. Zet het water op hoog vuur en doe het zout er in, het vuil hecht zich aan de zout deeltjes en is dan eenvoudig te verwijderen. Als u dit regelmatig doet blijft uw pan mooi schoon.

Roet van schoorsteen

Vieze roetvlekken aan de rand van uw schoorsteen zijn lastig te verwijderen, een gewoon sopje werkt niet, je wrijft het roet alleen nog maar meer uit en er blijft een lelijke vlek achter, maar met dit middel krijgt u hem weer redelijk schoon. Los 50 centiliter groene zeep op in een halve emmer water, voeg hier gemalen puimsteen 700 gram en 40 centliter ammoniak
aan toe, totdat het een glad mengsel is. Breng het mengsel met een kwast aan en laat drogen, na een uur wrijft u het meeste weg met een harde borstel en sponst u voorzichtig de resten af.

Oude tegeltjes laten glanzen.

Oude tegeltjes en vloertegels van terracotta zijn vaak ongeglazuurd en moeilijk schoon te maken. Gebruik daarom na het dweilen schoon water met een glas schoonmaak azijn om de tegels, net als vroeger, licht te laten glanzen.

Kauwgom

Kauwgom is lastig weg te halen, laat de kauwgom in zijn geheel zitten en doe het kledingstuk, in een plastic tas , in de diepvries. Als de kauwgom bevroren is dan is het eenvoudig te verwijderen, restvlekken zijn makkelijk met een beetje wasbenzine te verwijderen ( eerst even op een onopvallend stukje uitproberen zodat u geen lichte vlekken in uw kleding krijgt). Is het lastig om het voorwerp in de diepvries te leggen, wrijf er dan een ijsblokje overheen, dat heeft hetzelfde effect. Kledingstuk wassen in de wasmachine.

Lastiger wordt het als de kauwgom in de vloerbedekking zit, maar ook daar hebben we een oplossing voor. Doe een klodder pindakaas op de kauwgom, de olïe in de pindakaas lossen de kauwgom op, daarna voorzichtig opnemen met warm water, laten drogen en eventuele restvlekken met wasbenzine wegdeppen.

Roest verwijderen van keukenvoorwerpen

Leg de voorwerpen een nacht in een bak met Cola, ze komen er weer als nieuw uit.
© 2010 - 2024 Babiezenzo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koperen voorwerpen weer als nieuwKoperen voorwerpen weer als nieuwKoperen kandelaars, pannetjes, potten en sieraden kunnen heel mooi zijn, maar moeten wel goed onderhouden worden. Dof, g…
Hoe valt hardnekkig vuil op ruiten te verwijderen?Hardnekkig vuil verwijderen van allerlei ruiten, hoe doe je dit? In dit artikel komt alles aan het licht.
Metalen onderhouden en proper makenWe zijn dol op edele metalen zoals zilver en goud. Ook roestvrij staal en ijzer wordt steeds meer in ons interieur verwe…
Kauwgom verwijderen uit kleding, vloerbedekking en het haarKauwgom verwijderen uit kleding, vloerbedekking en het haarKauwgom, of ook wel kauwgum genoemd, is één van de meest geliefde snoepsoorten ter wereld. Alleen al in Nederland wordt…

Tips voor wasgoedWasgoed mooi schoon krijgen. Hoe doe je dat? Gele was die wit had moeten zijn, kleding die is gekrompen, vlekkenmiddel d…
Wat kun je doen met tandpasta?Wat kun je doen met tandpasta?We gebruiken tandpasta om onze tanden mee te poetsen, maar tandpasta kun je voor nog veel meer dingen gebruiken? Waarvoo…
Babiezenzo (3 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.