Schuurspons, schuurt en krast meestal niet

Een spons is een schoonmaakartikel dat veel vloeistof kan opnemen. Oorspronkelijk was een spons het overblijfsel van een sponsdier. Tegenwoordig zijn huishoudsponsen van viscose gemaakt. Als aan een spons aan één platte kant een hardere schuurlaag is aangebracht spreken we van een schuurspons. Terwijl de schuurcapaciteit van schuursponsen best groot is geven de meesten toch geen krassen. Wel is dat soms het geval op zachte materialen waarvoor beter ander schoonmaakmateriaal kan worden gebruikt.

Schuurspons voor huishoudelijke klusjes

Die schuurlaag is vooral bedoeld om hardnekkig vuil te verwijderen. Het woord schuren suggereert dat er wellicht krassen kunnen ontstaan maar dat is, afhankelijk van het soort schuurspons, zeker niet het geval. Een schuurspons is dus een huishoudelijk voorwerp en wordt vooral in de keuken gebruikt, bijvoorbeeld voor de afwas. Maar met de krasvrije exemplaren worden ook andere huishoudelijke klusjes gedaan.

Schuursponsen zijn in meerdere typen te verkrijgen:

Zachte schuursponsen

De zachte schuurspons is een type spons dat bestaat uit een zachte (meestal geelgekleurde) sponslaag met aan één platte kant een schuurlaag (groen of blauw) Het sponsgedeelte is meestal gemaakt van kunstmatig sponsmateriaal (viscose).

Stalen schuursponsen Dit zijn eigenlijk geen sponsen maar zij bestaan uit een dot dun staaldraad dat geen water kan opnemen. Zij schuren beter dan de zachte schuursponsen maar kunnen op bepaalde materialen krassen veroorzaken. Ook kunnen etensresten in het materiaal achterblijven die kunnen gaan schimmelen. Sommige modellen kunnen roesten, maar er bestaan er ook van roestvrij staal.

Jex, van staalwol

Een ander soort schuursponsjes is bekend als Jex. Deze worden vaak gebruikt om het zwart van het vuur aan de onderkant van potten en pannen te verwijderen. Ze zijn van fijn staalwol, waardoor ze snel slijten en daardoor niet geschikt zijn voor langdurig gebruik. Soms is er zeep in verwerkt.

Viscose, rayon of kunstzijde

Spons was vroeger een natuurlijk materiaal. Uit oogpunt van natuurbescherming en omdat natuurlijke sponsen veel te duur zijn worden sponsen tegenwoordig van viscose gemaakt. Viscose is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van de natuurlijke grondstof cellulose. De techniek om viscose te maken werd in 1884 uitgevonden door de Franse scheikundige Graaf Hilaire de Chardonnet uit Besançon. Cellulose kan gewonnen worden uit houtpulp. De naam viscose wordt ook wel gebruikt als synoniem voor rayon dat ook kunstzijde wordt genoemd.

Allerlei modellen

Schuursponsjes zijn in vele variaties te verkrijgen. Zo is er een gewoon langwerpig model met rechte zijden, maar ook eenzelfde model met naar binnen gebogen lange zijden. Er is een langwerpig dubbeldik model, waarbij in de smalle zijkanten een inkeping over de hele lengte is gemaakt, waardoor het sponsje meer grip biedt.
De sponsjes zijn soms los verkrijgbaar maar ook verpakt per paar of een hele serie. Om het zicht in de winkel leuker te maken zijn series schuursponsjes soms uitgevoerd in afwisselend rood, geel, groen en blauw.

Groen en blauw schuurvlak

Het Scotch-Brite schuursponsje heeft een rechthoekig model waarbij zowel de lange als de korte kanten enigszins golvend zijn. Dit model is gemaakt van cellulose en absorbeert veel water. Het blauwe of groene schuurgedeelte heeft een sterke hechting. De fijne schuurkorrels zijn door-en-door verwerkt in het dikke schuurweb en zijn duurzaam. De groene zijn geschikt voor het reinigen van standaard oppervlakten en de blauwe voor meer kwetsbare oppervlakten.

Speciale polyesterlaag

Volkomen krasvrij schuren is mogelijk sinds Sorbo schuursponsjes voor kostbare keukenapparatuur op de markt bracht. De van oorsprong Amerikaanse technologie haalde Sorbo naar Nederland en vertaalde de vinding in een superieure kwaliteit schuurspons. Het geheim van de vinding is een speciale polyesterlaag als schuurvlak die zonder krassen toch probleemloos hardnekkig vuil verwijdert.

Ingepakt sponsje

Een heel speciaal model is het volledig ingepakte sponsje. Zowel de bovenlaag als de onderlaag zijn voorzien van een schuurvlak. Het model lijkt daardoor op een klein kussentje. Door het tweezijdige gebruik gaat het sponsje lang mee.

Lees verder

© 2010 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto wassen zonder krassenAuto wassen zonder krassenHet is natuurlijk makkelijk om uw auto door een wasstraat te rijden, maar dit is niet altijd krasvrij. Ook is het niet e…
Keukengerei die je ziek kunnen makenKeukengerei die je ziek kunnen makenZelf koken is gezond, goedkoop en lekker. Omdat je zelf beslist wat er in gaat, kun je het gerecht precies afstemmen op…
Zelf een polyester boot of reparerenZelf een polyester boot of reparerenLees hier hoe je zelf een polyester boot kunt repareren. Het is helemaal niet moeilijk om zelf een polyster boot te repa…
Halfsynthetische (kunst)vezels: typen, informatie, onderhoudHalfsynthetische (kunst)vezels: typen, informatie, onderhoudKunstvezels in kleding en ander textiel zijn niet meer weg te denken. Half synthetische kunstvezels hebben als basis een…

Wat kun je doen met tandpasta?Wat kun je doen met tandpasta?We gebruiken tandpasta om onze tanden mee te poetsen, maar tandpasta kun je voor nog veel meer dingen gebruiken? Waarvoo…
Hoe houd je je magnetron schoon?Hoe houd je je magnetron schoon?Een magnetron is gemakkelijk om snel eten in warm te maken of eten in te koken. Het opwarmen en koken van voedsel gaat s…
Reactie

T. Vanmourik, 03-06-2010
Ik heb jarenlang plezier gehad van een blauw sponsje met een zilvekleurige bovenkant. Deze zijn in de supermarkt niet meer te krijgen. Is er nog een verkooppunt voor? Reactie infoteur, 09-06-2010
Beste T.vanmourik
Ik ben momenteel op vakantie in Italië. Ik weet dat het assortiment spnsjes in het buitenland soms anders is maar kan het hier ook niet vinden. Ik weet ook zeker dat in Zwitserland andere sponsjes te verkrijgen zijn, sommige met zeep er in. Maar helaas kom ik daar niet dit jaar. Verder zou ik helaas ook niet weten.
Groet van André Dierick

Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 12-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.