Dagelijks vers brood met de broodbakmachine

Dagelijks vers brood met de broodbakmachine Lekker de dag beginnen met vers brood dat je zelf gebakken hebt, nadat je heerlijk wakker bent geworden van de geur ervan! Zie je dit wel zitten en wil je een broodbakmachine kopen, verdiep je dan eerst in de mogelijkheden en eigenschappen van een broodbakmachine, zodat je goed voorbereid op pad kunt om je eigen broodbakmachine te kopen.

Hoe werkt een broodbakmachine

De broodbakmachine doet in feite alle werk zelf, van het kneden via het rijzen tot het bakken van je brood. Het enige wat je zelf moet doen is de ingrediënten in de machine doen, de machine aanzetten en als het brood klaar is dit er uithalen, en natuurlijk de broodmachine schoonmaken.

Aandachtspunten bij het kopen van een broodbakmachine

Bij het kiezen voor een broodbakmachine kun je letten op de volgende aspecten.

Functies en mogelijkheden

Wat wil jij gaan bakken met de broodbakmachine. Het aantal functies kan variëren en er zijn ook apparaten die zelfs cake en pizza kunnen maken. Kies voor die machine die past bij jouw behoefte, want anders betaal je voor functies waarvan je nu al weet dat je ze nooit zult gebruiken.

Timer en voorprogrammeren

Wanneer je een broodbakmachine met een timer neemt, dan kun je deze ís avonds al klaarmaken en zodanig programmeren dat je brood ís ochtends als je opstaat klaar is.

Geluid van het apparaat

Een broodbakmachine maakt zoals ieder elektrisch apparaat geluid. Let hier ook op, zeker als je van de mogelijkheid gebruik wilt gaan maken om de machine in de vroege ochtenduren zijn werk te laten doen.

Schoonmaakgemak

Besteed aandacht aan de manier van schoonmaken, dus hoe gemakkelijk en snel dit kan. Mag het bakblik bijvoorbeeld in de afwasmachine? Wanneer het schoonmaken bewerkelijk is, vermindert dit wellicht het plezier wat je van je broodbakmachine hebt.

Capaciteit

De capaciteit is ook een belangrijk punt, dus let erop tot welk formaat je broden kunt maken. In sommige grotere broodbakmachines kun je overigens twee broden tegelijk bakken, erg handig wanneer je bijvoorbeeld witbrood en bruinbrood eters in huis hebt.

Eigenschappen van een broodbakmachine

Naast het feit dat een broodbakmachine broden moet kunnen bakken en daarvoor alles in huis moet hebben, kan deze over nog meer functies of eigenschappen beschikken, zoals:
 • Koele wand waardoor je je niet kunt verbranden aan de machine.
 • Een kijkvenster om het bakproces te kunnen bekijken.
 • Een regelbare korstkleur.
 • Warmhoudfunctie zodat het brood nadat het klaar is warm gehouden wordt.
 • Een programmeerbare timer.
 • Een lcd display waarop alle gegevens over het bakproces worden weergegeven.
 • Een speciale functie waardoor je met de broodbakmachine je eigen jam kunt maken. Heerlijk voor op je zelf gebakken brood!
 • Een snelbakfunctie.
 • Een uitneembaar bakblik, hetgeen het schoonmaakgemak zeker bevordert.
 • Een signaal wanneer het kneden klaar is, zodat je dan eventuele extra ingrediënten zoals noten of rozijnen kunt toevoegen. Deze moet je namelijk niet al voor het kneden toevoegen, want dan gaan deze ingrediënten kapot.

Accessoires voor je broodbakmachine

Bij een broodbakmachine kunnen extra accessoires worden meegeleverd of je kunt deze los kopen. Wanneer er bij de broodbakmachine al extra accessoires horen, dan betaal je hier vaak ook al voor, want dit wordt in de prijs meegenomen. Mogelijke accessoires zijn:
 • Een extra bakblik.
 • Een maatbeker om de ingrediënten af te meten.
 • Een receptenboekje.
 • Een maatschep.

Merken en prijzen broodbakmachines

Broodbakmachines zijn onder meer verkrijgbaar van de merken Severin, Princess, Inventum, Tefal en Kenwood. Hoeveel een broodbakmachine kost, hangt onder meer af van het merk, de functies en mogelijkheden en de accessoires die er al bijhoren. Voor een bedrag tussen de 50 en 100 euro kun je echter een goede broodbakmachine kopen.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De AFK broodbakmachineDe AFK broodbakmachineEen degelijk Duits product: de AFK broodbakmachine. Prima prestaties voor niet al te veel geld en een uitblinker in vers…
Broodbakmachine Silvercrest/Panasonic, voor glutenvrij broodZowel Panasonic als Silvercrest hebben een broodbakmachine die geschikt is om glutenvrij brood te bakken. Het apparaat k…
Een broodbakmachine: de voor- en nadelen op een rijEen broodbakmachine: de voor- en nadelen op een rijSta je op het punt om een broodbakmachine aan te schaffen? Een broodbakmachine biedt veel voordelen ten opzichte van bro…
Broodbakmachine: de mogelijkhedenZelf brood bakken wordt door veel mensen als een gezellige bezigheid gezien. De smaak van het zelfgebakken brood wordt m…

Wasmachine kopen. Wat is belangrijk?Wasmachine kopen. Wat is belangrijk?Een nieuwe wasmachine kopen, waar moet u op letten? Zoekt u een bovenlader of een stomer? Als u een nieuwe wasmachine ga…
Alles schoon met een stoomreinigerAlles schoon met een stoomreinigerMet een stoomreiniger kun je de meeste moeilijke schoonmaakklussen in relatief korte tijd klaren, en dat zonder veel eig…
Bronnen en referenties
Reactie

Faber Sr, 15-02-2010
Jaren een broodbak machine gebruikt, maar nu niet meer. Er is een nog eenvoudigere methode om goed brood te bakken. Simpele uitleg: meng een deel meel (met gedroogd gist, dat is wel belangrijk) met een deel lauw water (liever nog ietje minder dan een deel, gewoon uitproberen is het beste), laat minimaal 2 uur rijzen, meng het nog maals en doe het op een bakplaat of in vormpjes, geeft het de ruimte en maak de vorm niet te groot. Laat het nogmaals 1 a 2 uur rijzen en bak het dan gewoon in de oven. Door de lange rijs tijd is lang kneden niet meer nodig, en dus is de machine nu naar zolder verhuisd. Doe een bod en je mag hem hebben. Reactie infoteur, 15-02-2010
Bedankt voor je reactie, Annika

Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.