Een perfect eitje koken met een eierkoker
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om eieren op de standaard manier in een pannetje water te koken, maar een eierkoker maakt het je gemakkelijker en het resultaat is altijd goed, dus geen te hard of te zacht gekookte eieren meer! Ben je op zoek naar een eierkoker, verdiep je dan in de mogelijkheden van een eierkoker, zodat je de voor jou meest geschikte eierkoker kunt kopen.
Hoe werkt een eierkoker
Een eierkoker bestaat normaliter uit een elektrisch plaatje met daarop een eierhouder waarin je de eieren doet. Hier overheen gaat dan een soort van dekseltje. Meestal kunnen er maximaal zes of zeven eieren in geplaatst worden. Afhankelijk van het aantal eieren en hoe hard of zacht je ze wilt koken, moet je er een bepaalde hoeveelheid water bijschenken. Je stelt het apparaat in op hoe hard of zacht de eieren gekookt moeten worden, zet het aan en de eierkoker doet zijn werk! In tegenstelling tot de traditionele manier van eieren koken, hoef je nu nergens meer op te letten en je kunt dus gewoon andere dingen gaan doen. Wanneer het water verdampt is, dan is de eierkoker klaar met zijn werk en is de elektrische plaat droog. De betere en duurdere eierkokers laten een signaal horen wanneer het koken klaar is en gaan tevens automatisch uit, waardoor droogkoken niet mogelijk is.
Aandachtspunten bij het gebruik van de eierkoker
Enkele aandachtspunten bij het gebruik van een eierkoker zijn onder meer:
- Wanneer je de eieren in een eierkoker kookt, moet je vooraf een gaatje in de bovenkant van ieder ei prikken. Dit voorkomt dat een ei kan gaan lekken of barsten tijdens het kookproces. Het prikken van een gaatje in een ei, gaat het beste met een speciale eierprikker.
- Wanneer je een eierkoker hebt zonder automatische afslag, dan moet je er dus zelf wel goed op letten wanneer hij klaar is met koken. Hierop moet je alert zijn om te voorkomen dat de eierkoker doorgaat, terwijl er geen water in het apparaat meer zit. Dit kan anders leiden tot droogkoken en houdt zelfs het risico op oververhitting en brand in.
Accessoires bij een eierkoker
Een eierkoker is geen apparaat waarbij je een flinke hoeveelheid accessoires zult verwachten. De volgende twee accessoires kunnen echter erg handig zijn, zeker wanneer ze al bij de eierkoker worden meegeleverd.
- Soms wordt er bij een eierkoker een maatbeker geleverd, met daarop aangegeven de hoeveelheid water die nodig is bij een bepaald aantal eieren.
- Een eierprikker is erg handig om een gaatje mee in een ei te prikken. Soms wordt deze meegeleverd bij de eierkoker.
Merken en verkooppunten van eierkokers
Enkele merken van eierkokers zijn Princess, Siemens, Tristar, Bestron, Severin en Tomado. Eierkokers kun je kopen bij huishoudspeciaalzaken, witgoedzaken, warenhuizen en vaak ook in supermarkten in de periode voor Pasen. Daarnaast zijn er ook diverse winkels op internet die eierkokers aanbieden, maar vaak komen er dan nog verzendkosten bij. Let hier altijd goed op wanneer je besluit een eierkoker online te kopen.
De prijs van een eierkoker
Afhankelijk van onder meer het merk, de functies en het materiaal, betaal je voor een gemiddelde eierkoker een bedrag tussen de 10 en 25 euro. Een eierkoker met een fraaiere uitstraling waarin veel RVS is verwerkt, is bijvoorbeeld duurder dan een kunststoffen variant. In het gebruik vallen de kosten van een eierkoker wel mee, want een eierkoker gebruikt ongeveer 400 Watt per uur. Vaak zie je voor Pasen overigens aanbiedingen van eierkokers. Dit is namelijk een periode waarin mensen ook eerder genegen zullen zijn een eierkoker te kopen, wanneer ze een leuke aanbieding zien.