Huis opruimen: De beste tips voor een huis zonder rommel

Het zou je verbazen hoeveel mensen het tegenwoordig moeilijk hebben om hun huis op orde te krijgen. Drukke levens, veel te veel moeten, altijd moe zijn en fulltime werken zorgen helaas niet alleen voor rommel in je hoofd maar ook voor veel rommel in je huis. Wanneer je door de stapels papier en kleren je meubels niet meer kunt zien, is het tijd voor echt goede tips om je huis op te ruimen. Geef het niet op, want met deze eenvoudige tips kun jij straks tevreden en opgeruimd achterover leunen.

Wat zijn de beste tips om je huis op te ruimen?

Zorg voor voldoende opbergruimte en kasten

Vaak is het probleem puur en alleen te wijten aan te weinig opbergmogelijkheden in huis. Wanneer je bijvoorbeeld steeds meer cd's, dvd's of boeken koopt, komt er moment dat je boekenkast of cd-kastje niet meer groot genoeg is. Wanneer je graag je papieren bewaart, heb je op een gegeven moment een serieuze administratie nodig. En wanneer je kleerkast uitpuilt zul je ofwel dingen weg moeten gooien ofwel je zult er toch echt een kast bij moeten kopen.

Weggooien is niet zonde maar nodig

Je zult als je last hebt van serieuze rommel dingen moeten weggooien. Eigenlijk moet je voor je klerenkast gaan staan en je van alles afvragen of je het het afgelopen jaar hebt aangehad en of je denkt het het komende jaar te gaan dragen. Als dat niet zo is, gooi het dan rigoureus weg, verkoop het via Marktplaats of breng het naar een goed doel. Hetzelfde geldt voor papieren en magazines: Wat ga je nog echt lezen en wat heb je nog nodig? Gooi oude make-up, monsters en verzorgingsproducten ook weg, want die hebben een uiterste houdbaarheidsdatum.

Geen smoesjes meer verzinnen en aan de slag
Stop met het verzinnen van smoezen voor jezelf. Stop er nu mee om dingen te bewaren, die je niet mooi vindt maar van iemand hebt gekregen. Gooi ze weg of geef ze aan iemand anders. Het wordt vast weer een keer mode: Dat is waar maar dat duurt nog 20 jaar en dan ziet de mode er toch anders uit dan de mode nu. Bewaren voor je kinderen? Die zijn vast meer blij met eigen en nieuw speelgoed.

Misschien heb ik het binnenkort wel nodig? Dat had je de afgelopen vijf jaar ook niet, waarom zou dat dan nu opeens veranderen? Ik ben zo moe en ik heb geen tijd: Zie de volgende tip voor een oplossing voor dit behoorlijk valide smoesje dat veel mensen graag gebruiken.

Begin met 15 minuten opruimen per dag

Wanneer je moeite hebt om jezelf te motiveren, begin er dan mee met elke dag 15 minuten op te ruimen in één kamer. Beloon je zelf door daarna iets te doen wat je fijn vindt en ben trots op jezelf. Je hoeft niet in één keer de rommel te verslaan; je kunt de rommel ook overwinnen door met kleine baby stapjes op je doel af te gaan. Langzaamaan en stukje bij beetje. Het resultaat is hetzelfde en zo vraag je niet meteen teveel van jezelf maar stel je jezelf realistische doelen.

Ruim achter jezelf op

De oorzaak van de meeste rommel is dat je veel dingen uitstelt tot later. De afwas doen, de ontbijtspullen opruimen, de post doornemen. Het kan allemaal later. Kleren niet meteen weghangen maar op de grond gooien. Papieren op een stapel leggen en er vervolgens nooit meer naar kijken. Dat kan ook anders: Dwing jezelf om dingen meteen te doen en stel niet uit tot veel en veel later. Doe het nu direct en laat geen rommel achter je slingeren.

Zorg voor een systeem en geef alles een vaste plek

Opruimen gaat veel en veel beter, wanneer alles ook echt een vaste plek heeft waar het naar toe moet. Wanneer je al je administratie, die je nog moet behandelen in een to-do doos doet, is dat beter dan de boel laten rondslingeren op verschillende plaatsen in de hal en de huiskamer. Breng systeem aan in je kleren, papieren, tijdschriften en cosmetica. Oogpotloden bij oogpotloden. Lipstick bij lipstick. En niet één grote berg met make-up zonder dat je er nog wijs uit wordt. Zorg voor vaste plaatsen voor alle spullen in huis en zorg voor opruim- en opbergsystemen en dozen. Je hoeft niet alles te labelen zolang je maar weet waar dingen naar toe moeten als ze ergens zijn blijven liggen.

Wanneer het echt niet lukt: Schakel een professional organizer in

Met deze tips kom je waarschijnlijk al een heel eind verder. Maar wat als het ook met deze tips niet lukt om je huis opgeruimd te krijgen? Soms wil het tijdelijk allemaal niet zo lukken, omdat je het in je hoofd niet georganiseerd krijgt of omdat het je psychisch of lichamelijk niet lukt om het voor elkaar te krijgen. Het kan ook zijn dat de rommel al zo erg geworden is dat je er gewoon niet meer uitkomt. Dat gebeurt heel erg vaak en daarom zijn er ook speciale professional organizers, die je kunnen helpen om je huis en je leven weer op de rit te krijgen.

Een professional organizer heeft een opleiding gevolgd om jou te helpen om je huis en je administratie weer op orde te krijgen. Tegen een vergoeding komt de organizer jou tips geven maar steekt ook zelf de armen uit de mouwen om de boel op te ruimen. Ook zorgt een professional organizer voor materialen en opbergmogelijkheden, zodat je nadat de boel is opgeruimd jouw huis en papierwerk zelf kunt bijhouden. Wanneer je een professional organizer benadert, zal die eerst discreet naar de situatie komen kijken en daarna een duidelijke offerte maken van wat er gaat gebeuren, in hoeveel uur en tegen welke kosten. Wanneer je het ermee eens bent kunnen jullie samen aan de slag om de rommel in jouw huis te lijf te gaan en er voorgoed korte metten mee te maken.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Het grote voordeel van opruimen en spullen weg doen is dat het je rust geeft. Rommel in huis of rommel op kantoor zorgt…
Redenen om je huis op te ruimenRedenen om je huis op te ruimenHet is een gegeven: opgeruimd staat netjes. Maar er zijn nog meer redenen om eens even lekker op te ruimen thuis. Het le…
Opgeruimd het nieuwe jaar in - orde maakt gelukkigerOpgeruimd het nieuwe jaar in - orde maakt gelukkigerNieuwjaarsdag is het moment van goede voornemens. In miljoenen huishoudens bestaat een van die voornemens uit een opgeru…
Opruimen, een lastige maar noodzakelijke klusOpruimen, een lastige maar noodzakelijke klusWaar geleefd wordt, wordt rommel gemaakt. Rommel geeft onrust en hoe meer rommel, hoe meer je het overzicht kwijt raakt.…

Time management met behulp van huishoudschemaTime management met behulp van huishoudschemaHet huishouden is voor de meeste mensen een noodzakelijk kwaad. Het meest frustrerende is, dat je nooit klaar bent. Het…
Schimmel in huis bestrijdenSchimmel in huis bestrijdenSchimmel in huis is erg vervelend. Veel mensen hebben er last van in de badkamer, maar ook op het plafond van huiskamers…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 30-01-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.