Kalkaanslag op uw sanitair voorkomen en verwijderen
Kalkaanslag is een veel voorkomend probleem op sanitair. Wastafels, douches, kranen en toiletpotten hebben veel te lijden door kalk dat in het water zit. Hieronder een aantal tips om daar wat aan te doen.
Hoe ontstaat kalkaanslag?
Het water dat in onze waterleiding zit bevat kalk. Die kalk zet zich af op uw sanitair, de tegels en de kranen als het water opdroogt. Het resultaat is dat die oppervlakken er dof uitzien op het moment dat het water verdampt is.
De hoeveelheid kalk in het water wordt de hardheid van het water genoemd. Heeft u hard water, dan bevat het dus veel kalk. De waterhardheid wordt uitgedrukt in
Duitse
hardheid (dH of soms °dH) Dit geeft de hoeveelheid kalk in drinkwater aan.
Hiervoor hanteren waterleidingbedrijven de onderstaande indeling. Kalksteenvorming vindt plaats rond 3 dH.
Indeling in hardheid:
- 0 tot 4 dH zeer zacht water
- 4 tot 8 dH zacht water
- 8 tot 12 dH gemiddeld water
- 12 tot 18 dH vrij hard water
- 18 tot 30 dH hard water
- >30 dH zeer hard water
Welke hardheid het water bij u in de omgeving heeft, is bij uw waterleidingbedrijf op te vragen.
Wat is er aan te doen?
U kunt besluiten een
waterontharder te laten installeren, maar dient dan wel rekening te houden met de hoge kosten van de te plaatsen apparatuur. Die zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de staat van uw leidingen.
Verder zijn er in de handel diverse middelen te koop om de negatieve uitwerkingen van kalk tegen te gaan of op te lossen.
Wat te doen bij kalkaanslag op tegels:
Bij doffe tegels, veroorzaakt door kalkaanslag, kunt u prima gebruik maken van een doekje met
schoonmaakazijn. Ter bescherming van uw handen is het natuurlijk bij alle schoonmaakmiddelen raadzaam om handschoenen te dragen.
Wat te doen bij kalkaanslag op kranen:
Voor kranen kunt u het beste een
antikalkmiddel aanschaffen wat er onverdund opgespoten kan worden. Op hardnekkige plaatsen kunt u wat toiletpapier neerleggen en dat goed doordrenken. Op de verpakking goed nalezen hoe lang het produkt er op mag blijven zitten om in te werken. Daarna goed afspoelen en droogmaken.
Zit er veel kalk op moeilijk bereikbare randjes, dan kunt u voorzichtig met een oude tandenborstel nog wat naborstelen of in het uiterste geval met een dun schroevendraaiertje, wat afkrabben. Uiteraard voorzichtig zijn voor krassen op het chrome.
Wat te doen bij kalkaanslag op de douchekop:
De douchekop is goed schoon te maken door deze een nacht in een bakje met schoonmaakazijn te leggen. Bij een ernstige vorm van aanslag kunt u dit bakje ook vullen met een speciaal gekochte kalkreiniger.
Moderne douchekoppen zijn gemaakt van een zacht soort silliconen, waar de kalk door met de vingers over de openingen te wrijven, makkelijk is te verwijderen.
Wat te doen bij kalkaanslag en urinesteen op de toiletpot:
In de rand van de toiletpot kan een combinatie voorkomen van kalkaanslag en urinesteen. Dit is goed te verhelpen door een antikalkmiddel onder de rand te spuiten en dat een tijd in te laten trekken. Daarna met een
kunststof schoonmaaksponsje de resten van de aanslag goed schuren en daarna goed afspoelen. Soms moet dit enkele malen herhaald worden, afhankelijk van de hoeveelheid kalk en urinesteen. Nooit een stalen sponsje gebruiken in verband met de krassen die dat veroorzaakt.
Het gebruik van in het toilet hangende toiletblokken, hebben weinig of geen effect op het voorkomen van kalk- of urinesteen aanslag. Dit geeft voornamelijk een frisse geur af.
Het voorkomen van de aanslag
De beste en goedkoopste methode om kalkaanslag te voorkomen, is om na het gebruik van het sanitair, altijd de kranen, tegels, bad of douche uit te drogen. Kalk heeft dan weinig kans om zich aan uw spullen te hechten.
Lees verder