Dagelijks veel geld en energie besparen in uw keuken

Dagelijks veel geld en energie besparen in uw keuken Geld besparen op het energieverbruik in de keuken kost geen moeite, en maakt het eten er niet minder lekker op. Wen je daarom een paar simpele gewoontes aan, en spaar voortaan maandelijks ongemerkt aardig wat geld en energie. En heeft het in deze tijd,dat supermarkten 365 dagen per jaar open zijn, eigenlijk nog wel nut thuis een energieslurpende diepvrieskist gevuld te houden, terwijl we tot in de avond de diepvrieskast van de Jumbo, Dekamarkt, Deen supermarkt, etc kunnen openen? Hoewel de hoeveelheid energie die in de keuken wordt gebruikt bij het bereiden van voedsel, over het hele jaar genomen, minder is dan nodig is voor het verwarmen van de woning, is het vanwege de immer stijgende energieprijzen, wel degelijk zinvol om verstandig met energie om te gaan bij het koken. Met slechts enkele eenvoudig maatregelen, kun je ongemerkt een hoop geld uitsparen.

Voorbereiding van ingevroren voedsel

Etenswaren die zijn ingevroren, kun je al de avond te voren uit de vriezer halen en laten ontdooien in de koelkast. Daarmee bespaar je:
  • Kostbaar gas (elektriciteit) uit het fornuis voor het nodeloos geforceerd ontdooien.
  • Je bespaart daarmee tevens (een heel klein beetje) stroom in de vriezer, omdat het product zon 18 uur korter op zeer lage temperatuur hoeft te worden gehouden, wat uiteindelijk ook energie kost.
  • En je bespaart elektriciteit in de koelkast, omdat de koude van het ingevroren voedsel ten goede komt aan de koelkast. Op die manier kun je ook diepgevroren voedsel dat je zojuist in de supermarkt hebt gekocht laten ontdooien in de koelkast en de koude die de supermarkt er heeft ingestopt benutten.

Diepvrieskist nog zinvol?

Als je geen groentetuin hebt en een betrekkelijk klein gezin, kun je jezelf afvragen of het vandaag de dag nog nut heeft een energieslurpende diepvries draaiende te houden, terwijl de supermarkt om de hoek je eigen grote diepvrieskist is die tegenwoordig tot in de avond open is. Wat moet je in vredesnaam nog thuis maandenlang ingevroren houden, met zo'n grote verse voorraad bij de hand ?

Koken

  • Groenten e.d. altijd zo kort mogelijk in zo weinig mogelijk water koken en altijd met de deksel op de pan (koken zonder deksel kost 3x zoveel energie).
  • Gebruik liever geen pannen met smalle bodem, want daar gaat met volle vlam al snel te veel warmte langs verloren, (regelrecht de afzuigkap in).
  • Sowieso altijd opletten dat de vlammen goed onder de bodem blijven dus bij kleine pan een niet te grote vlam gebruiken.
  • Zodra het water in de pan kookt, gelijk de kookpit dusdanig laag zetten, dat het water nog maar een klein beetje borrelt, waarmee het aangeeft dat het in kokende toestand blijft op 100 graden Celcius. Het is een misverstand om te denken, dat hoe hoger de pit staat (en dus hoe harder het water kookt) hoe eerder het eten gaar is. Kokend water kan onmogelijk heter worden dan 100 graden Celcius, hoe hoog je de vlam ook zet. Het is dus een enorme verspilling van energie om de brander nodeloos hoog te zetten.

Bewaar de warmte in de winter

  • Je kunt het hete groentewater bij het afgieten gelijk via de gootsteen weggieten, maar je kunt het natuurlijk ook nog even bewaren en laten afkoelen in een pan, en zo de warmte de kans geven zich aan de omgeving te laten afstaan, want uiteindelijk scheelt dat (een beetje) gas voor het verwarmen van de kamer/keuken.
  • Dat geldt ook voor een friteuse met heet vet, waarin zich na het frituren natuurlijk heel veel warmte bevindt. Je kunt zon ding na gebruik gelijk wegzetten in bijvoorbeeld een schuur, maar je kunt ook nog minstens een uur van de warmte profiteren. Vergelijk het maar met het principe van een oliegevulde radiator, waarin de olie eveneens eerst wordt verwarmd om vervolgens geleidelijk de warmte aan de omgeving af te staan.

Broodrooster in plaats van elektrische oven

Veel producten die je in de oven opwarmt kunnen goedkoper, sneller en net zo lekker in de broodrooster worden bereidt. Denk daarbij vooral aan allerlei soorten voorgebakken brood, die je, als het slechts om een of twee personen gaat, veel makkelijker en goedkoper in de rooster kunt klaarmaken. Je spaart daarmee tevens het langdurige energieverslindende voorverwarmen van de oven uit.

Verschil tussen open keuken en afzonderlijke keuken

Heb je een open keuken die in verbinding staat met de woonkamer, dan zal veel van de in de keuken opgewekte warmte in het stookseizoen natuurlijk deels ten goed komen aan de woonkamer en kunnen de verliezen op die manier enigszins beperkt worden.

Afzuigkap

Zet zon kap niet hoger dan nodig, want er verdwijnt natuurlijk tevens een enorme hoeveelheid warmte via de afzuigkap uit de woning. Staat het voedsel op een kleine vlam, zet dan ook de afzuigkap laag.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwe keuken kopenNieuwe keuken kopenVeel mensen laten met enige regelmaat een nieuwe keuken in hun woning zetten. Gemiddeld wordt een keuken in een koopwoni…
Huis opknappen met weinig geldHuis opknappen met weinig geldUw eigen huis opknappen kunt u duur maken, maar u kunt ook met een klein budget het huis verbeteren. Een vakman inschake…
Energie en geld besparen met spaarlampenEnergie en geld besparen met spaarlampenDe laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een v…
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…

Moeilijke vlekken verwijderen/schoonmaaktipsNiemand vind het leuk om het huishouden te doen. En sommige klusjes worden dan liever ook over geslagen. En dan heb je s…
Milieuvriendelijker wassenLet er bij de aankoop van een wasmiddel op of het vlekken verwijdert en dermatologisch is getest. Maar controleer ook de…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 24-05-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.